Cele mai populare mituri despre legume

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 7 Noi 2011, 11:42

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza
Cele mai populare mituri despre legume

Cand vine vorba despre alimentatie, dietele si sfaturile par a fi intr-o continua schimbare. Azi ni se spune ceva, maine apare cineva care sa contrazica acest lucru. Sunt insa si idei care se impamantenesc si chiar daca se dovedesc a fi false, se tine cont de ele si sunt transmise mai departe.
 
1. Mit: Legumele proaspete sunt mai nutritive decat cele inghetate.

Adevar: Studiile arata ca uneori poti avea mai multi nutrienti in legumele inghetate, in functie de varietate si de cat timp stau in magazin sau piata. Orice leguma incepe sa isi piarda din calitatea nutritiva de indata ce este culeasa.

Cele congelate sunt inghetate imediat dupa ce au fost culese si isi pastreaza mai bine calitatile hranitoare.

Desigur, cand este vorba de legume de sezon, alegeti-le pe cele proaspete. Insa iarna de exemplu, mai bine cumparati spanacul congelat decat cel caruia ii ia vreo doua saptamani sa ajunga pe masa voastra.

2. Mit: Legumele gatite sunt mai putin hranitoare decat cele crude

Adevar: Depide de leguma. Cand le gatesti sunt distrusi anumiti nutrienti, dar sunt eliberati altii, spune Marion Nestle autoarea cartii "Ce sa mananci". Se distruge vitamina C si acidul folic, de aceea nu e o ideea prea buna sa gatesti citrice de exmplu.

Pe de alta parte, prin gatire se elibereaza vitamina A si nutrientii din fibre ceea ce le face mai usor de digerat. Este mai usor pentru corp si sa absoarba mai mult licopen, un antioxidant ce te protejeaza de cancer.

De aceea un sos fiert de rosii este mai sanatos decat rosiile crude. Gateste legumele la abur sau la stir-fry in loc sa le fierbi pentru ca multe vitamine trec in apa in care fierb si se pierd.

3. Mit: legumele locale sunt mai ieftine

Adevar: E adevarat ca multe legume care se produc in zona in care traiesti sunt mai convenabile ca pret. Mai ales in plin sezon cand producatorii vor sa se descotoroseasca de o  recolta masiva.

Dar nu este mereu cazul. Nu tot timpul exista subventii de la stat pentru aceste productii si ajungi sa platesti pretul real in care sunt incluse toate costurile de productie.

Preturile pot varia de la producator la producator, iar daca gasesti un fermier ale carui produse iti plac, poti obtine o reducere de fidelitate, daca ajungi sa cumperi din acelasi loc in mod constant sau iei cantitati mari. O alta solutie ar fi sa cumperi mai pe seara anumiie legume pentru ca atunci ai mai mari sanse sa platesti mai putin.

4. Mit: Cartofii ingrasa

Adevar: cartofii sunt lipsiti de grasimi si saraci in calorii. Sunt ieftini, sanatosi si contin destul de multe fibre, ceea ce inseamna ca ofera satietate pe timp destul de indelungat.

Si atunici de unde ideea ca ar ingrasa? Totul tine de cum ii gatesti. Cartofii prajiti sau facuti la cuptor cu grasime vor contribui in mod clar la dob clarandirea unor kilograme in plus.

5. Mit: Salatele sau legumele in vid sau impachetate sunt foarte curate

Chiar daca pe o punga scrie ca salata a fost spalata de trei ori inainte de impachetare si pare a fi foarte curata, trebuie neaparat sa o mai speli si acasa ca masura de precautie.

La controalele sanitare efectuate pe acest tip de produse s-au gasit de multe ori bacterii ce sunt cauzate de masuri de igiena precare. Cel mai bine e sa nu te bazezi pe ce declara un producator si sa fii prevazator.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

Comentarii (1)

08.11.2011, 12:01

interesant

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!