Congelarea alimentelor

Postat de lia maria in Tipsuri pe 28 Noi 2011, 13:16

Articol pe placul a 16 bucatarasi
comenteaza

Produsele congelate pot fi la fel de sănătoase ca cele proaspete, cu condiţia să fie păstrate în condiţii optime.

Una dintre regulile principale pentru a obţine alimente congelate sănătoase este să respectăm întocmai regulile de igienă. Astfel, produsul propriu-zis (fructe, legume, carne, verdeaţă etc.) trebuie spălat, iar recipientul în care îl vom congela trebuie să fie curat. De aceea, carnea nu trebuie congelată în punga în care era când am cumpărat-o, fiindcă a fost atinsă de multe persoane şi, prin urmare, este plină de bacterii. Recipientele trebuie să fie din polietilenă (există săculeţi speciali pentru congelator), fiindcă plasticul subţire şi sticlele se pot deteriora din cauza temperaturilor foarte scăzute. De asemenea, este foarte important ca pungile să nu fie pline, fiindcă particulele de apă prezente în alimente se solidifică şi cresc în volum, existând riscul ca ambalajul să se rupă. Este important şi să scoţi, pe cât posibil, tot aerul din pungă. 

Nu adăuga sare!

Înainte de congelare, fructele şi legumele se dau într-un clocot pentru a elimina toate bacteriile şi pentru a stopa activitatea unor enzime care favorizează degradarea alimentelor respective. În plus, în acest mod se reduce timpul de gătire ulterior, după decongelare. Nu pune sare pe alimente, fiindcă scade punctul de congelare şi duce la oxidarea alimentelor!
Carnea trebuie degresată, fiindcă la congelator, grăsimea se râncezeşte rapid. Sosurile puse la congelator trebuie legate cu amidon (feculă), nu cu făină, care formează „cocoloaşe" în condiţii de frig.
Pentru a păstra într-o oarecare măsură aspectul apetisant al alimentelor (mai ales al fructelor şi al legumelor), poţi recurge la un mic truc. Cu câteva ore înainte de a pune alimentele, pune congelatorul pe poziţia „congelare rapidă" sau „supracongelare" (între -24 şi -32 de grade Celsius). Astfel, atunci când vor fi puse alimentele, acestea se vor congela rapid şi se va evita formarea în pulpa acestora a unor cristale de gheaţă care le strică aspectul în momentul decongelării. După 12-24 de ore, trece congelatorul la temperatura normală.

Decongelarea, la temperatura ambiantă?

În niciun caz! Frigul opreşte înmulţirea bacteriilor, dar nu le distruge. Dacă decongelezi alimentele la temperatura camerei, există riscul ca germenii să se înmulţească necontrolat şi să ne îmbolnăvească. Cel mai indicat este să decongelezi alimentele în frigider, scoase din ambalajul în care au fost congelate şi puse într-un vas acoperit cu o folie de plastic. De asemenea, poţi decongela şi în cuptorul cu microunde setat pe poziţia „decongelare". Acesta favorizează încălzirea rapidă din interior spre exterior, ceea ce reduce timpul de decongelare şi scade riscul de oxidare a alimentelor. Fructele şi legumele de dimensiuni mici nu se decongelează, ci se pun direct la gătit. Nu arunca sucul fructelor şi legumelor decongelate, fiindcă are în compoziţie o cantitate considerabilă de vitamine şi de minerale!

Nu recongela alimentele!

Fiindcă frigul nu distruge bacteriile, atunci când alimentele sunt decongelate, germenii sunt „treziţi la viaţă". Dacă mai congelăm o dată produsul respectiv, la a doua decongelare, se produce o înmulţire crescută a bacteriilor, ceea ce creşte riscul de toxiinfecţii alimentare.

Cât timp se păstrează alimentele la congelator

Mâncare gătită sau sosuri - 1-2 luni
Carne - 6 luni (porţiunile grase); 10-12 luni (porţiunile fără grăsime)
Peşte - 2-3 luni (peştele gras); 4-6 luni (cel mai puţin gras)
Organe şi mezeluri - 3-6 luni
Fructe şi legume - 8-10 luni
Unt - 8 luni
Îngheţată şi sorbeturi de casă - 2-3 luni


Comentarii (10)

16.12.2011, 18:10

excelent

30.08.2012, 12:54

Excelent articol !

30.08.2012, 13:13

Interesant!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola