Dudele negre scad riscul de cancer

Postat de SanatateAcasa in Alimente pe 8 Iun 2012, 22:00

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza
Dudele negre scad riscul de cancer

Albe, rosii sau negre, dudele sunt la mare cautare in aceasta perioada. Prichindeii sunt cei mai fericiti cand vine vorba de dude mari si zemoase. Ar face mini acrobatii prin copaci, doar-doar sa gaseasca cele mai dulci dude. Dincolo de bucuria pe care o starnesc dudele celor mici, dar si celor mari, acestea sunt pline de sanatate. Bogate in vitamine si minerale, dudele ofera organismului multe beneficii, iata zece dintre ele.

Previn cancerul

Delicioasele dude care ii fac pe cei mici sa zambeasca larg, constituie o sursa excelenta de resveratrol, adica un antioxidant puternic pentru organismul uman. Resveratrolul il mai intalnim in strugurii rosii, acesta intareste sistemul imunitar si scade incidenta de cancer. Iar batalia contra cancerului este astfel dusa si aceste micute si delicioase fructe. Si cum un pigment intenes rezoneaza cu o cantitate mai mare de antioxidanti, dudele negre sunt exceptionale in lupta cu aceasta boala crunta numita cancer.

Cresc speranta de viata

Pana acum, in diverse studii realizate pe soareci, resveratrolul a crescut speranta de viata. Iacata ca acest antioxidant important nu numai ca scade riscul de cancer, dar creste astfel speranta de viata, de supravietuire. Riscul de a contacta boli si infectii scade.

Tonic natural

Apreciate in bucataria si cultura chineza, dudele sunt considerate un tonic natural. Astfel, odata consumate, dudele au proprietatea de a subtia sangele, de a curata sangele de toxine si de a stimula producerea acestuia. Prin urmare, dudele reusesc astfell sa militeze pentru sanatatea intregului organism.  In plus, resveratrolul din dude scade riscul de atac de cord.

Stimuleaza capacitatea rinichilor

Tot in cultura si bucataria chineza, dudele mai sunt considerate fructele-minune in tratarea problemelor rinichilor. Maiprecis, se crede ca stimuleaza la maxim functia renala, crescand astfel sansele de eliminare a toxinelor din organism, dar militand si pentru un sistem urinar sanatos, ceea ce este foarte bine. In plus, cu un sistem urinar sanatos, care lucreaza la capacitate maxima, scade incidenta de boli si infectii urinare.

Detoxifica ficatul

Si pentru ca asiaticii sunt maestri in ceea ce priveste secretele unei vieti indelungate, iacata ca tot ei sunt cei care lauda aceste micute fructe dulci, atat de apreciate vara. Chinezii considera ca dudele detoxifica ficatul, un organ important, raspunzator pentru curatarea sangelui de resturi si toxine. Dar daca toxinele se acumuleaza in cantitate mare, ficatul nu mai functioneaza cum trebuie, motiv pentru care functia acestuia este comprisa iar riscul de a dezvolta boli creste. Astfel se maximizeaza riscul de cancer. Dar dudele reusesc sa curete ficatul, cel putin asa spun chinezii.

Previn semnele imbatranirii premature

In unele tari, aceste fructe sunt considerate miraculoase cand vine vorba de pastrarea vie a culorii parului. Dudele reusesc astfel sa previna firele albe, ca si semn al imbatranirii premature. Totul se datoreaza antioxidantilor importanti din dude.

Dudele sunt o sursa de vitamina A si E, dar si de luteina, zeaxantin, beta caroten si alfa caroten. Aceste substante militand in lupta impotriva radicalilor liberi.

Remediu natural pentru raceala si gripa

In Tucia, melasa din dude previne raceala si gripa, totul se pune pe baza vitaminei C. Tot vitamina C scade incidenta de infectii. In plus, dudele sunt o sursa excelenta de antociani. Aceste substante scad riscul de cancer, de boli neurologice cauzate de imbatranire, de inflamatie, de diabet si alte boli infectioase.

Previn anemia

Anemia este o boala care se manifesta prin scaderea nivelului de fier din sange. Fierul este un mineral esential pentru un sistem imunitar. Motiv pentru care anemia poate deveni o boala serioasa. Din fericire dudele contin fier, suplinind nevoia organismului. Mai precis, dudele contin 1,85 mg /100 de grame, ceea ce reprezinta 23% din doza zilnica de fier. Fierul fiind un element de baza in formarea hemoglobinei, acesta inlesnind transportul de oxigen in sange

Pe langa asta, dudele sunt o sursa de potasiu, mangan si magneziu. Potasiul reusind sa scada tensiunea, asigurand un flux normal, scazand astfel riscul de boli grave de inima. Iar manganul este un alt antioxidant puternic.

Previn constipatia

Tot in Turcia, localnicii mananca dude albe, cu un pahar cu apa, reusind astfel sa combata suparatoarea constipatie.  Apa dar si fibrele din fructe creeaza un mix placut si benefic, care alunga constipatia.

Imbunatatesc vederea

Tot chinezii sustin ca infuzia de dude ajuta in imbunatatirea vederii. Motivul este unul lesne de inteles, antioxidantii puternici dar si vitamina C care intareste capilarele, asigurand astfel o circulatie buna. Mai precis, dudele contin 1,85 mg /100 de grame, ceea ce reprezinta 23% din doza zilnica de fier. In plus, dudele contin zeaxantin, un carotenoid important care joaca rol de antioxidant la nivelul globului ocular, jucand si rol de filtru pentru retina ochilor.

 

poza: www.euforia.tv

sursa: Santate acasa (http://sanatate-acasa.net)

Comentarii (3)

09.06.2012, 07:58

Ce mai mancam dude, la bunica in curte!

11.06.2012, 01:33

Cristina, bine zici. Mâncam dude de la o tanti din satul bunicii, dar în altă parte eu nu le-am mai vazut. Şi tare mi-e poftă de p mână de dude, fie ele albe sau negre.

20.06.2012, 01:44

Bunica avea un dud negru in spatele casei langa cuptorul de paine .
Mama -mama ce manjiti eram pe maini , pe obraji si pana pe urechi

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!