La stana

Postat de Sidy in Bucataras hai hui pe 1 Aug 2012, 09:06

Articol pe placul a 16 bucatarasi
comenteaza

Toata lumea a gustat casul de oaie, dar prea putini au ajuns sa vada, cu ochii lor, cum arata cu adevarat, aceste locuri, dupa care se dau in vant, turistii straini.

La stana poti sa vezi cum se prepara produsele din lapte de oaie. Acestea fiind preparate la fel cum se preparau cu generatii in urma. Cand privesti tot procedeul, care nu consuma nici energie electrica, nici gaze, simti ca esti foarte aproape de natura, ca te contopesti cu ea. Acest lucru iti da o stare de liniste si pace, pe care rar o mai intalnim in zilele noastre.

Eu am norocul sa pot vizita destul de des o astfel de stana, a cumnatului meu, la Vermes, judetul Bistrita-Nasaud.

Ciobanii de aici, traiesc ca acum o suta de ani, si pentru ei, viata, are un alt rost.

Indiferent de starea vremii ,ciobanii stau sub o copertina.In spatele copertinei (strungii) un oier impinge pe rand oile ,ca sa treaca prin deschizaturile inguste, de unde ajung in fata celor care le mulg.

Fara sa vreau am fotografiat exact caprele care erau amestecate cu oile....

Laptele care a fost muls ,dupa ce este strecurat prin tifon ,se toarna in ceaunul mare care este acum pe foc ,unde ramane vreo 15 minute. Apoi se pune in el cheag . Ceaunul se ia de pe foc si ramane acoperit, neagitat timp de vreo 15 minute , sa se odihneasca.

Apoi incepe adunarea branzei intr-un invelis de tifon .

Produsul obtinut este stors, apoi este framantat ,  este din nou adunat in tifon si pus la zvantat, undeva de o barna.Sta acolo pina se usuca bine si astfel obtinem casul de oaie.

Jîntiţa se obtine prin fierberea zerului ramas dupa obtinerea casului, care apoi "se aduna", se strange si se face urda ; se pune si ea la stors in tifon.

In urma scurgerii iese tot un fel de zer, dar de altă consistenţă, mult mai gras. Aceea este jintuiala adevarata. Are un gust specific, nu se acreşte atat de tare ca şi zerul, poate fi păstrată mult timp în frigider.  Se foloseşte la balmoş, adevaratul balmos care se mananca doar la stana..

Am facut si eu cu juntuiala adusa de la stana. Dar despre asta vi-am povestit aici:

 http://www.bucataras.ro/retete/balmos--ca-la-el-acasa--7643.html 

aici vedeti un filmulet de pe You tube, cum se face balmosul....

Iar casul de oaie dupa ce sta cateva zile la zvantat arata cam asa(poza 11 )

Listele cu doritorii de o asemenea bunatate sunt deja facute, asteapta doar sa coborim noi casul de la stana.

Din pacare arsita care era in zona aparjolit totul in cale si bietele animale de abia mai au ce manca.Bineinteles ca si productia de lapte a scazut.....

Ca urmare a temperaturilor ridicate şi a deficitului mare de apă din sol, au secat si fantanile. Atat cele din camp cat si cele din sate....asa ca bietele oi primesc apa cu ratia, adusa cu tractorul de te miri de unde..

Asa arse arata pasunile. Doar padurile sunt verzi dar oile nu au voie acolo, nici macar la umbra....

Balmos nu am facut acum la stana, pentru ca am facut alta data dar.....am facut un miel (de vreo 12 kg,) cu legume si fiert in vin.Sa va spun ca nu am mancat niciodata pina acum asa o bunatate ??? Ca au mancat incluziv cei ce nu mananca carne de miel, pentru ca nu avea deloc nici gust dar nici miros de miel ???

Prima data s-a transat mielul, in bucati potrivite.

Apoi am curatat vreo 8 cepe sanatoase, 5 morcovi, 4 ardei grasi si le-am taiat pe toate marunt, Am mai curatat o caciulie cu usturoi proaspat pe care l-am taiat marunt , alaturi de un manunchi mare de patrunjel verde.

Intr-un ceaun mare am pus 700 ml ulei si doua linguri zdravene cu untura, apoi am presarat ceapa taiata solzisori.Ceaunul statea pe pamant, inca nu era pus la foc.

Peste ceapa am asezat bucatile de carne, morcovii, ardeii si usturoiul.Am asezonat cu sare, piper si boia si deasupra s-a presarat de la inceput, tot patrunjelul verde.

2,5 l de vin alb au facut ca mielul sa nu moara de cald sau sa se arda in ceaun.De abia acum s-a pus ceaunul la foc si nu s-a amestecat in el pina la sfarsit cand carnea era bine facuta, am mai adaugat vreo 200 ml apa , am mai fiert carnea 10 minute si gata bunatatea delicioasa.

In timpul in care se bea cate un pahar cu bere rece( tinuta intr-un butoi cu azot si apa, la rece) , am facut o salata cu rosii, castraveti si ceapa.

Deja cascada era la gurile noastre asa ca in momentul in care ne-am asezat la masa, s-a lasat linistea....

Savurati !

Comentarii (20)

Ina

Ina
06.08.2012, 22:52

10.08.2012, 16:38

place pozele ...sunt superbe si spun totul

29.08.2012, 20:46

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola