Masa de Craciun: o calatorie culinara in jurul lumii (partea I)

Postat de Adinuta in Craciun pe 29 Oct 2011, 17:35

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Masa de Craciun este foarte importanta pentru multe popoare si in general reuneste retete traditionale, specifice tarii respective, dar reprezinta si respectarea anumitor cutume religioase. Sa facem o calatorie culinara pe la mesele incarcate cu bucate felurite, in functie de cum a pastrat fiecare datina locului:

Armenia

In cele 50 de zile de post care preced Craciunul, sarbatorit in stil vechi pe 6 ianuarie, armenii pastreaza obiceiul unui post vegetarian, dar care include uneori si peste sau fructe de mare.

2010/12/13//162072-armenian_bean_and_walnut_pate.jpg

 Masa de Craciun propriu-zisa, desi nu include preparate din carne, are o varietate de mancaruri delicioase, printre care fructe uscate si proaspete, branzeturi, masline, nuci si seminte. Se servesc mai multe tipuri de peste si mancaruri pe baza de legume si cereale integrale, cum ar fi painile numite cheoreg sau peda. Se mai serveste o budinca speciala de Craciun, ce poarta numele de Anushabour.

Cele mai comune mancaruri care se gasesc la fiecare masa armeana in seara de Ajun sunt pestele prajit, salata verde si spanacul. Se servesc in general dupa slujba religioasa la care participa toti membrii familiei.

Austria

La fiecare piata de Craciun austriaca vei gasi de cumparat prajituri mici, traditionale, numite kekse fara de care sarbatorile nu ar fi complete.

2010/12/13//162074-sznitel.jpg

 Bucataria austriaca este asemanatoare celei germane, iar mancarurile servite de Craciun includ crap prajit, tort Sacher si prajiturele numite lebkuchen si sterne. Se servesc de asemenea preparate din carne de gasca, sunca, dar si deserturi cum ar fi mousse-ul de ciocolata.

Snitelul vienez este de asemenea o mancare apreciata ce se face din carne de vita si este acoperit intr-o crusta crocanta de pesmet. Este prajit in unt si se serveste cu o garnitura din lamaie, ansoa, capere si putin patrunjel, alaturi de cartofi copti cu chimen.

Snitelul perfect este pe cat de lat posibil si subtire si trebuie sa acopere intreaga farfurie. Pentru a obtine aceste proportii, se foloseste un ciocanel de lemn cu care se bate bine carnea pe ambele parti, pana devine aproape transparenta.

Australia

Masa de Craciun in Australia este destul de asemanatoare celei din Anglia. Cu toate acestea, pentru ca  se sarbatoreste in miezul verii, multe mancaruri cum ar fi cele cu sunca, pui si curcan sunt servite in general reci. Gratarele reprezinta o alta modalitate de a fugi de caldura emisa de cuptor.

2010/12/13//162075-australia.jpg

 Se mananca fructe de mare si peste, iar la desert Pavlova, un fel de bezea cu fructe de sezon, cum ar fi mango sau cirese. Ca o influenta italiana, la masa australienilor se gaseste si Panettone, un fel de cozonac pufos.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (4)

30.11.2013, 10:18

02.12.2013, 09:25

interesant articolul

18.12.2014, 07:48

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Falafel de post
  • 17

    V

  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!