Masa de Craciun: o calatorie culinara in jurul lumii (partea a VII-a)

Postat de Adinuta in Craciun pe 29 Oct 2011, 21:00

Articol pe placul a 7 bucatarasi
comenteaza
Masa de Craciun: o calatorie culinara in jurul lumii (partea a VII-a)

Masa de Craciun este foarte importanta pentru multe popoare si in general reuneste retete traditionale, specifice tarii respective, dar reprezinta si respectarea anumitor cutume religioase. Sa facem o calatorie culinara pe la mesele incarcate cu bucate felurite, in functie de cum a pastrat fiecare datina locului:

 Anglia si Irlanda

In Anglia si Irlanda, masa de Craciun are loc pe 25 decembrie, la amiaza. Se serveste in general curcan umplut, dar si gasca, pui, rata sau faza pot reprezenta un inlocuitor bun. Uneori se serveste friptura de miel, sunca sau carne de porc. Se servesc cu sos de merisoare, garnitra de cartofi copti sau fierti si legume, in special morcovi si varza de bruxelles.

La desert se mananca budinca de Craciun (sau budinca de prune), tarte si unt de brandy. Curcanul trebuie aromat in mod corect - o modalitate populara de a-i face o crusta dulce este aceea de a i se presara zahar pe deasupra in ultimele 10 minute ale coacerii.

2010/12/27//168964-england.jpg

 

In Anglia, curcanul umplut nu a fost de la inceput considerat reteta traditionala de Craciun. In timpuri medievale, felul principal era paunul sau carne de porc salbatic. La sfarsitul secolului 17 a devenit destul de comun sa se manance friptura de gasca. In ciuda sosirii curcanului in Marea Britanie prin intermediul iezuitilor francezi la mijlocul secolului 18, gasca a ramas reteta principala pana la inceputul secolului 20 cand curcanii crescuti la ferme aveau un pret rezonabil, pe care multe familii si-l puteau permite.

 Peru

In Ajunul Craciunului (Noche Buena), familia se reuneste pentru a manca din curcanul umplut cu carne de miel si nuci si decorat cu felii proaspete de ananas, avand ca garnitura orez alb asezonat cu usturoi. Cartofii copti si sosul crud de mere sunt de asemenea servite ca si garnitura. Desertul principal este panettone si se mananca in general cu unt, iar alaturi de el se serveste si ciocolata calda, consistenta.

 

2010/12/27//168965-peru.jpg

 Alte desrturi mai putin comune includ martipanul din nuci braziliene, boluri cu alune si struguri. La miezul noptii se tine un toast la care se face schimb de urari si imbratisari. O persoana desemnata de familie este cea care il pune pe Iisus in scena nativitatii. Apoi ei merg in camera de zi unde canta colinde.

Slovacia

Masa de Craciun in Slovacia are loc pe 24 decembrie, in jurul orei 5 sau 6 seara. Se mananca oplátky (waffe subtiri cu miere sau usturoi), supa de varza cu ciuperci si carnati (uneori cu prune uscate), crap sau alt peste, cu salata de cartofi, mere si biscuiti de Craciun.

2010/12/27//168966-chanukkah-recipe-stuffed-pancakes.jpg

 Statele Unite ale Americii

 Cele mai multe traditii de Craciun din America au fost adoptate din Anglia. De aceea, la masa americanilor veti intalni curcan umplut, miel, sunca sau porc, legume coapte, varza de bruxelles si piure de cartofi.

2010/12/27//168967-sua.jpg

 Cu toate acestea, in unele state, retetele pot varia. In Virgia se servesc scoici, placinta cu sunca si biscuiti pufosi. In anumite zone rurale se mananca chiar carne de elan, possum si prepelita.

Citeste si partea I, II, III, IV, V si VI!

Articol in parteneriat cu euforia.tv

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (1)

Lau

Lau
29.10.2011, 21:35

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Falafel de post
  • 17

    V

  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supă de legume pasate, cu ceapă roșie și crutoane

de RODIMUR 5

ieri la 22:51

Poale-n brau

de RuxyRux 9

ieri la 21:41

Mamaliga in straturi cu oua

ieri la 19:53