Mici detalii despre anumite fructe si legume ale sezonului cald.

Postat de Alexandra Burz in Cu de toate pe 29 Ian 2014, 21:31

Articol pe placul a 4 bucatarasi
comenteaza
  1. In lunile iulie si august, cand e caldura mai mare, orice amator are motive serioase de a lua la picior pietele si standurile de fructe si legume de sezon.
    La fiecare pas ne imbie caisele, piersicile, si nectarinele, visinele si rosiile de toate culorile, pepenele si vinetele apetisante.
  2.    1. DOVLECEII:

Indiferent ca sunt albi, galbeni sau verzi, numiti de italieni si zuchini, dovleceii fac parte din acele legume care merita toata atentia nostra. Adusi in spatiul european acum cateva sute de ani, dovleceii au o multime de proprietati nutritive si terapeutice. Bogati in hidrati de carbon, potasiu, magneziu si vitamine, dar saraci in glucide si calorii, dovleceii constituie o solutie ideala pentru regimurile dietetice sau specifice afectiunilor cardio-vasculare. Se pot folosi si la salate usoare de vara, doar fierti sau inabusiti la abur. Sunt perfecti in cazul afectiunilor cutanate.

      2.CAISELE:

Contin apa in proportie de 85%, acid citric, acid malic, sodiu, potasiu, calciu, zaharuri, fier, magneziu, provitamina A, si multe alte vitamine. O cantitate de 100 gr fruct are aproximativ 4o kilocalorii. O proprietate importanta a acestor fructe este faptul ca tonifica sistemul nervos si sunt recomandate in caz de astenie, insomnii, stres si oboseala. Se consuma proaspete, in diferite deserturi sau deshidratate. Caisele uscate contin o cantitate de 3 ori mai mare de betacaroten decat cele proaspete. Excelente pentru piele si respiratie. Au proprietati diuretice.

      3.PIERSICILE:

Zemoase, aromate si dulci, piersicile sunt specifice sezonului estival. Se recomanda timp de o saptamana 3-4 piersici dimineata in loc de mic dejun. O astfel de cura este indicata pentru stimularea functiilor digestive si mentinerea alcalinitatii sangelui. Sunt la fel de gustoase si sub forma de suc proaspat (1-2 pahare dimineata, pe stomacul gol)sau in compot, tarte ori ca fructe confiate. Piersicile au o actiune binevenita, demonstrata si in plan extern, hranind pielea. regenerandu-o si actionand excelent in combaterea ridurilor. Utile pentru cei cu colesterol sau care urmeaza un regim fara sare.

      4.PEPENII:

Datorita continutului foarte crescut de apa si vitamina C, pepenii verzi sunt prietenii unanim recunoscuti ai curelor de slabire. Pepenii galbeni, numiti si cantalup, sunt o sursa bogata in licopen, un antioxidant important, avand rol de protectie impotriva cancerului. In plus, ambele sortimente de pepene sunt deosebit de indicate pe timp de canicula. Sunt racoritoare si hranitoare in acelasi timp. Se consuma proaspeti sau parfait-uri, cel galben fiind utilizat si ca ingredient pentru diverse prajituri si tarte. Un regim de curatare traditional consta in doua zile de consumat pepeni de orice tip.

      5.VINETELE:

Cine nu pofteste la o salata de vinete cu rosii proaspete alaturi sau la clasica musaca gratinata? Vinetele sunt foarte sanatoase pentru organism, insa conditia sa fie preparate cu cat mai putina grasime. Fie ca e vorba de salata de vinete, de musaca, de vinete rumenite in cuptor sau diverse sufleuri, cantitatea de unt sau ulei se recomanda sa fie cat mai redusa, intrucat potenteaza efectul negativ asupra ficatului si a bilei. Ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a colesterolului.

      6.ZMEURA:

Parfumata si gustoasa, zmeura revitalizeaza intrucatva cu familia capsunilor, pentru ca o intalnim deseori in tarte si prajituri ca un continuator perfect al dulciurilor pe baza de capsune. Se consuma atat cruda, cat si in inghetate, torturi, budinci sau tarte. Ceaiul de zmeura este extrem de benefic organismului pentru proprietatileterapeutice asupra sistemului nervos si vascular. Zmeura contine si numerosi antioxidanti, devenind astfel protector impotriva cancerului. Are o actiune antioxidanta crescuta si e o importanta sursa de vitamina C.

Comentarii (5)

30.01.2014, 16:07

Din revista Tv Paprika din 2011cred. Eu am un proiect facut despre astfel de curiozitati, adunate dea lungul timpului din anumite reviste sau carti. De aceea exact nu stiu sursa sigura

30.01.2014, 16:23

stii de ce?
nu tre' sa ne riscam s-apara textul integral prin alte parti si sa vina careva "stiti...asta-mi apartine:".
evitam situatii de genul

30.01.2014, 18:28

Da da am inteles...insa textul integral nu e deoarece sunt mici modificari si anumite elemente din diferite locuri. Dar am inteles, daca va fi cazul voi specifica sursa de provenienta

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola