10 lucruri INEDITE despre mere. Le stiai?

Postat de Cristi Roman in Fructe pe 8 Dec 2011, 03:15

Articol pe placul a 21 bucatarasi
comenteaza
10 lucruri INEDITE despre mere. Le stiai?

De la fruct al pacatului la ingredient de baza in alimentatie, de la inalbitor de dinti pana la promotor al sanatatii, marul face parte constant din viata fiecaruia dintre noi. Daca nu il consumam crud, il mancam in produse de patiserie. Daca nu il bem sub forma de suc ajunge sigur in stomacul nostru sub alta forma lichida. M-am gandit sa va ofer 10 momente prin care avem ocazia sa cunoastem mai bine acest fruct banal dar deosebit de important.

1. Contrar credintei populare si religioase, marul nu apare deloc in Biblie sau in alte texte vechi religioase. Expresia folosita este, de fapt, "un fruct din Copacul Cunoasterii", fara a se specifica nici un moment ca ar fi vorba de un mar. Cel care a introdus marul ca simbol al "pacatului" in constiinta mondiala a fost pictorul belgian Hugo van der Goes, in opera sa "The Fall of Adam" (anul 1470 - click pe titlu daca vreti sa vedeti pictura). De altfel pictorii renascentisti au fost cei care au dat startul acestui curent de identificare a marului cu primul pacat uman.

2. Arheologii au descoperit faptul ca oamenii ar fi mancat primele mere inca din anul 6500 I.H. - aproximativ.

3. O persoana obisnuita occidentala (Europa+SUA) consuma in jur de 65 de mere pe an - este media obtinuta dupa un studiu aparent banal dar care, iata, ofera o statistica interesanta.

4. Coaja unui mar contine mult mai multi antioxidanti si fibre decat miezul acestui fruct.

5. Jumatate din productia totala de mere a SUA este transformata in suc de mere si sos de mere (pentru industria alimentara).

6. De ce pluteste un mar pus intr-un vas cu apa? Fiindca are un continut intre 20 si 25% de...apa.

7. Merele sunt originare din Orientul Mijlociu si au fost aduse in Europa de Imperiul Roman. In America au fost "exportate" apoi de catre colonistii europeni.

8. Un copac care face mere poate produce acest fruct aproximativ 100 de ani, daca beneficiaza de conditii meteorolgice si geografice optime (nici prea rece, nici prea cald, latitudine 30-60 grade nord-sud, culturi situate pe dealuri sau vai). Merii comerciali, tehnologici, sunt insa schimbati odata la 15-20 de ani.

9. Genomul uman contine aproximativ 30.000 de gene, conform cercetatorilor. Stiti cate gene are un mar? Aproximativ 57.000.

10. In frigider merele trebuie tinute in zona cea mai racoroasa (4-5 grade Celsius) daca se vor a fi pastrate pentru aproximativ doua saptamani, nu mai mult. Totusi, specia Granny Smith (marul clasic verde, cu coaja verde si textura crocanta) poate rezista chiar si un an in aceste conditii!

Alte lucruri de stiut: a) un mar are intre 80 si 95 de calorii, continut de grasimi si de colesterol egal cu 0; b) vitaminele C, K si B6 sunt cele mai prezente ca si concentratie; c) China, SUA si Iran, in aceasta ordine, sunt cei mai mari producatori de mere din lume; d) Numele marului din punct de vedere biologic este Malus Domestica.

Nu uitati: Daca un mar are coaja moale inseamna ca fost cules din copac cu multa vreme in urma (cel putin o saptamana).

Doua retete foarte simple sarace in calorii, pe baza de mere

1. Salata de mere: amestecati doua cani pline cu bucati de mere cu 10 migdale tocate oarecum marunt. Lasati amestecul aproximativ 5 minute inainte de a-l consuma. Calorii: 180.

2. Mancare de varza rosie cu mere: tocati marunt o varza medie rosie, un mar mediu si doua cepe. Topiti o lingura de unt intr-o oala, la foc mediu, apoi adaugati marul si ceapa, amestecand, pana se inmoaie. Adaugati varza rosie, o frunza de dafin, un catel de usturoi tocat si acesta marunt, si jumatate de cana de apa. Puneti un praf de sare si unul de piper si amestecati din cand in cand, timp de 15-18 minute, pana cand varza se inmoaie. Obtineti o mancare pentru doua persoane, fiecare portie avand aproximativ 150 de calorii.

Pofta buna!

Citeste si Doua mere pe zi pentru un creier sanatos si o memorie buna

Va doresc Sarbatori Fericite si un 2012 si mai bun sau mult mai bun, dupa cazul fiecaruia.

Foto: ecoki.com

Comentarii (17)

04.02.2012, 00:39

bun articolul

04.02.2012, 03:52

Multumesc mult de tot.

25.03.2012, 08:21

Iti recomand calduros capitolul despre mere din cartea

http://www.amazon.co.uk/The-Botany-Desire-Plants-eye-World/dp/0747563004/ref=ntt_at_ep_dpt_3

Si celelalte capitole sunt fascinante!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tiramisu cu capsuni

de Rocsi 9

ieri la 18:37

Salată de ouă cu avocado și iaurt - Rețeta rapidă și gustoasă

ieri la 10:36

Supă crema de roșii coapte - Rețeta gustoasă de post

ieri la 10:17

Mușuroi de cârtiță

pe 26.04 la 23:40

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola