Traditii, obiceiuri si meniul pentru ziua de Sfantul Ioan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 3 Ian 2017, 15:22

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

Crestinii de pretutindeni sarbatoresc in fiecare an, in data de 7 ianuarie Soborul Sfantului Ioan Botezatorul. El este cunoscut si sub denumirea de Inaintemergatorul, pentru ca a anuntat venirea lui Hristos.

Foarte multi romani poarta numele de Ion, Ioan sau Ioana, familia onomastica derivata din acest nume fiind si cea mai bogata din Romania.

In aceasta zi de sarbatoare nu lipsesc nici traditiile si obiceiurile populare. In trecut de Sfantul Ioan avea loc Torontoiul sau Iordanitul femeilor, un ritual din care s-a mai pastrat doar ospatul final, ospat ce incheie astfel ciclul sarbatorilor de iarna.

Iordanitul femeilor avea un ritual strict, in care nevestele batrane le primeau in grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rau sa le stropeasca si apoi faceau o masa comuna.

Un alt exemplu ar fi obiceiul Vergelului sau, altfel spus, spargerea Craciunului, care inca se mai tine in multe sate din Maramures. Fetele de maritat pregatesc cosuri cu bautura si mancare. Feciorii merg si iau fetele de acasa si le duc in curtea unde se tine Vergelul. Tot ei sunt si cei ce platesc muzicantii. In hora intra fetele ce se vor marita in acest an si formeaza viitoarele cupluri, toata petrecerea incheiundu-se cu un ospat comun, care sparge perioada sarbatorilor de iarna.

Totodata, ziua de Sfantul Ioan este o zi de bucurie si se spune ca cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot timpul anului.

O alta traditie spune ca in dimineata zilei de Sfantul Ion fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi feriti de boli in decursul noului an. 

Un alt motiv de bucurie ar fi ca dupa Sfant-Ion se spune ca se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.

Pentru mesele de Sf. Ioan, indiferent ca e vorba de Iordanit, de spargerea Craciunului sau de sarbatorirea celor care poarta acest nume, noi va propunem sa incercati urmatorul meniu

Aperitive

Sandvisuri festive

Melcisori din foietaj cu cascaval si bacon

Oua umplute 

Placinte

Placinte sarate, cu urda si marar

Placinte cu prune

Placinte coapte pe piatra

Friptura

Rasol afumat cu cartofi, la cuptor

Friptura de porc impanata cu usturoi

Pulpe de pui cu vin si usturoi la cuptor

Torturi

Tort Pavlova cu ciocolata


Tort Padurea Neagra

Tort diplomat cu iaurt si ananas

Save

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (3)

Ina

Ina
03.01.2017, 16:17

La momentul asta parca as incerca meniul 7 ... )

03.01.2017, 19:15

Eu as bea un paharel din Lacrima lui Ovidiu carese vede pe fundalul fripturii impanate cu usturoi

07.01.2017, 02:38

Numai cca 12% din crestinii din toata lumea (adica crestinii ortodocsi si o parte din cei apartinand Bisericilor crestine de Rasarit) sarbatoresc pe 7 ianuarie Soborul Sf. Ioan Botezatorul. Aceasta zi nu are nici o legatura cu evenimente din viata Sf Ioan, ci a fost stabilita de Sinodul Ortodox de la Constantinopol ca urmand zilei Botezului Domnului, dar mai ales pentru a marca data la care moastele mainii drepte ale Sfantului au fost aduse, in anul 956, de la Antiohia la Constantinopol. Credinciosii catolici, protestanti, anglicani, etc (adica apartinand Bisericilor crestine de Vest si reprezentand cca 88% din crestinii de pe mapamond) sarbatoresc numai Ziua Nasterii Sf Ioan Botezatorul, in 24 iunie (Sanzienele), dar si Ziua Taierii Capului Sf. Ioan, pe 29 August. LA MULTI ANI tuturor celor ce poarta numele Sf. Ioan!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

8490 puncte

Constelatialeu

7650 puncte

RODIMUR

7180 puncte

mirela0911

6460 puncte

Rocsi

5000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura desteapta

de oanapl 5

ieri la 21:50

Prăjitură cu cremă de brânză

de oanapl 5

ieri la 21:42

Supă cremă de cartofi cu fructe de mare

ieri la 20:41

Tiramisu

de ancutsa 5

ieri la 20:11

Salata cu dovlecei la gratar si ton

de Rocsi 9

ieri la 19:48