Trucuri pentru un cozonac reusit

Postat de ela in Tipsuri pe 22 Dec 2010, 15:38

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Laptele cu care inmuiem drojdia si zaharul trebuie sa fie caldut,nu fierbinte,deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul.

Este necesara faina alba superioara;daca faina provine din grau umed sau a fost depozitata in conditii de umiditate,cozonacul va crapa la copt.Cel mai bine e sa incercam faina facand putin aluat simplu,cu drojdie,care se va coace inainte de a pune tot ce este necesar in cozonac.

DROJDIA trebuie sa fie proaspata sau congelata,pastrata intr-o punga de nailon,sa nu se usuce.Cu 2-3ore inainte de folosire,se scoate din congelator numai cantitatea necesara,si se tine la cald.Odata dezghetata,drojdia se freaca  cu o lingurita cu varf de zahar pana cand se lichefiaza.Daca drojdia este mai veche,se freaca 10gr cu o lingurita de zahar pentru a incerca puterea ei de fermentar;daca in 30minute se umfla ca o spuma,inseamna ca se poate intrebuinta.

Cantitatea de drojdie trebuie sa fie proportionala cu cantitatea si continutul aluatului,iar timpul ei de fermentare si coacere respectat intocmai.Sunt necesare 50-80gr drojdie la 1kg faina.

Drojdia lichefiata se amesteca in aluatul oparit aproape rece;daca aluatul este fierbinte,drojdia se distruge si nu mai fermenteaza.

Se recomanda oparirea a 100gr faina cu 200ml lapte clocotit,pentru a se mentine moale cozonacul mai mult timp.

Nu e bine sa punem albusuri in cozonac,deoarece il intaresc si il uscuca mai repede.

Daca coacem cozonacul in forma lunga si ingusta,il lasam culcat lateral,deoarece avand baza mai ingusta decat inaltimea,se va presa aluatul pufos;daca forma este rotunda sau mai lata la baza,lasam cozonacul sa se raceasca pe baza lui.Dupa ce s-a racit putin,il acoperim imediat cu servete de panza si il lasam la temperatura potrivita pana la racirea completa,altfel ramane cleios,si asa ramane.

Sper sa va fie de folos aceste sfaturi.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (15)

ela

ela
12.01.2011, 19:46

Anastasia

19.01.2011, 11:38

LUK

LUK
19.01.2011, 14:59

bine de stiut!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Oana

8060 puncte

AlexTeacher

7030 puncte

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!