Aluat de foietaj

de Merisor in Dulciuri, 26 Mai 2015 | 23398 vizualizari

 

Aceasta este varianta mea de foietaj pe care il fac de peste 20 de ani si imi reuseste de fiecare data. Reteta o am de la o fosta colega de serviciu, de cand eram eu mica..... ce mult e de atunci! :)))) Pe atunci o faceam cu margarina, dar acum o prepar cu unt cu 65 % grasime. Din acest aluat ies lejer doua foi coapte pe dosul unei tavi de 28/40 cm, sau depinde cum il doreste fiecare, mai intins. Varianta aceasta de aluat am mai prezentat-o odata cu produsul finit, dar m-am gandit ca e bine sa o prezint si separat. Am mai prezentat si varianta cu branza in aluat cu ceva timp in urma.

 

INGREDIENTE

  • 200 g unt 65%
  • 9 linguri ulei
  • 11 linguri apa
  • 1 lingurita otet
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita sare
  • aprox. 500 g faina 
  • Optional:
  • 1 lingurita zahar
  • arome
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aluat de foietaj:

Punem untul intr-un vas, la foc mic si il lasam sa se topeasca, apoi luam din el 9 linguri si le punem in bolul in care vom lucra aluatul.


Peste untul ramas pe foc adaugam cele 9 linguri de ulei, iar cand incepe sa fiarba pe margini, adaugam o mana de faina si amestecam energic pana se omogenizeaza apoi ridicam vasul de pe foc.


Va rezulta o ciulama usor fluida, pe care o lasam sa se raceasca.


Peste cele 9 linguri de unt pe care le-am dat deoparte, adaugam 1 ou, sare, zahar, otet si apa si amestecam bine, apoi incepem sa incorporam treptat faina.


Lucram mai intai in vas, apoi cand se ingroasa, rasturnam aluatul pe masa infainata si il mai framantam pana cand nu se mai lipeste de maini.


Va rezulta un aluat usor moale si foarte elastic.


Elasticitatea aluatului se datoreaza in primul rand oului, mai ales albusului, apoi depinde si de calitatea celorlalte ingrediente, unt, faina.


Eu folosesc unt Pilos de la LIDL si faina de casa.


Mie mi-au intrat aproximativ 500 gr de faina, proaspat macinata.


Intindem aluatul cu ajutorul sucitorului, pe masa infainata, intr-o foaie cat mai subtire.


Peste jumatate din foaia de aluat, intindem jumatate din compozitia de unt racita, apoi pliem jumatatea cealalta de aluat peste ea.


Ne ajutam de sucitor, ruland capatul liber al foii de aluat pe el si aducandu-l apoi peste partea unsa cu unt.


Presam usor cu mainile, apoi ungem din nou jumatate de aluat cu jumatate din cantitatea de unt ramasa si pliem iarasi partea neunsa peste ea si tot asa pana cand nu mai putem plia aluatul si terminam untul din craticioara.


Invelim aluatul asa pliat in folie si il dam la frigider 1-2 ore pana cand se intareste untul printre foile de aluat.


Apoi il putem folosi la placinte sau prajituri.


 

TIPS-URI

1

Se poate si congela si se va scoate atunci cand avem nevoie de el.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat de foietaj" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 20 %
999.99 lei
799.99 lei

Sandwich-Maker Panini

- 25 %
239.99 lei
179.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (25)

Rocsi 1

26.05.2015, 20:03

Foarte faina reteta. Bravo!

Andra_Constantinescu 1

27.05.2015, 16:58

Lina24 1

11.01.2016, 17:21

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Panacris

6150 puncte

MotanLaOale

4939 puncte

mirela0911

4567 puncte

 Adi

4424 puncte

Rocsi

4027 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Mancare de legume cu pulpe de pui
  • 18

    J

  • 19

    V

  • 20

    S

  • 21

    D

  • 22

    L

  • 23

    MA

  • 24

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Cornulete rapide cu rahat