Amandine

de Oana in Prajituri, 30 Apr 2009 | 30018 vizualizari

 

Mmm, niste prajituri delicioase si de o mie de ori mai bune dacat cele de la cofetarie

Am avut ceva emotii cand le-am facut, blatul parca n-a crescut suficient si parca s-a rumenit cam tare :), glazura a iesit mai decolorata dar…gustul este de exceptie!

 

INGREDIENTE

         Blatul:

  • 6 oua
  • 200 g zahar
  • 40 ml ulei
  • 40 ml apa
  • 200 g faina
  • 3 linguri cu cacao
  • un plic praf de copt

        Sirop:

  • 250 g zahar
  • 500 ml apa
  • 2 plicuri cu capuccino
  • 2 fiole cu esenta de rom.

        Crema:

  • 1 pachet de unt
  • 2 plicuri de zahar pudra vanilat (80 g x 2)
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri cu cacao
  • o fiola de esenta de rom

        Glazura:

  • 200 ml smantana lichida
  • o ciocolata cu lapte Primola
  • 20 g unt
Portii: 25
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Amandine:

Reteta am gasit-o aici. Mai intai incingem cuptorul si pregatim ingredientele. Atentie sa nu scapati ouale pe gresie, cum am facut eu Am vrut sa le iau pe toate dintr-o data din frigider si nu mi-a reusit schema…

Galbenusurile se bat cu uleiul pana se obtine o pasta omogena. Albusurile se bat spuma pana se intaresc, apoi se adauga zaharul in ploaie. Se toarna apoi apa si se mixeaza bine. Se adauga galbenusurile si se amesteca cu o lingura de lemn, de jos in sus. Faina se amesteca cu cacao si praful de copt si apoi se pune in ploaie peste compozitia de mai sus. Aluatul format se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se pune tava in cuptor, la foc mediu, cam 20 minute. Blatul este gata cand trece testul scobitorii (nu trebuie sa se lipeasca aluatul deloc de scobitoare).

Se lasa blatul la racit, apoi se scoate din tava si se taie orizontal, in doua parti egale. Se lasa apoi sa se raceasca bine.

Pentru sirop, zaharul se pune la caramelizat, impreuna cu 2-3 linguri de apa, intr-o craticioara de inox (nu se arde si nu se lipeste deloc). Cand se face auriu, se adauga apa calduta, apoi se pun praful de capuccino (eu am avut clasic, dar cred ca merge mai bine de ciocolata) si esenta de rom. Se lasa la racit.

Crema: untul moale, la temperatura camerei, se bate cu mixerul pana devine pufos, se adauga apoi zaharul pudra si se mixeaza in continuare. Se adauga galbenusurile, cacao si esenta. Pentru crema eu folosesc numai unt.

Pentru glazura, se amesteca totul intr-un ibric, pana se topeste ciocolata si untul, fara sa fierbem, apoi se lasa la racit. Se poate folosi si glazura la plic, se face mai repede, dar eu n-am avut.

Nu mai avem decat sa asamblam prajitura. In tava in care am copt blatul punem prima foaie, o insiropam bine de tot, apoi punem crema si o imprastiem uniform peste blat. Punem a doua foaie de blat si o insiropam si pe ea din belsug. Lasam tava la rece o ora-doua si apoi taiem amandinele si le glazuram. Se mananca, evident, cu muuulta pofta!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Amandine" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Oana 1

04.12.2009, 22:14

Ma bucur ca a fost buna, Ancuta Lia, Rivka, merita incercata

mamidesara 1

13.03.2010, 19:51

elena1988 1

10.02.2011, 16:21

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Rux

Rux 9

12420 puncte

oanapl

8690 puncte

Rocsi

8420 puncte

Constelatialeu

7600 puncte

mihaelar63

5970 puncte

ULTIMELE COMENTARII

Sidy

Si acum Somonul... "In Norvegia, situatia privind cultivarea > pestelui este catastrofala. La o ferma atat de > mica creste un numar atat de mare de peste, 2 > milioane de unitati de somon. Pestele se > imbolnaveste, e vorba de aproape o pandemie: > necroza pancreatica si anemia infectioasa a > somonului a capturat toata Norvegia. Insa, acest > lucru este tainuit de consumatori", spune Kurt. > Activistul are colectate probe, inregistrari > video, care arata cum muncitorii de la > crescatorii toarna in apa un pesticid puternic cu efecte > neurotoxice. > > "Ei insisi trebuie sa poarte masti si costume de > protectie, ca sa nu fie afectati de substantele > chimice destinate curatarii rezervoarelor de apa > de paraziti. Astfel, somonul se imbiba cu aceste > produse chimice, ceea ce ar putea ameninta > sanatatea consumatorului. Somonul norvegian este > cel mai toxic aliment din lume, si asta in > conditiile in care industria pescuitului ocupa al > doilea loc dupa venituri in Norvegia''. > > Pe fundul lacurilor pline cu apa de ploaie se > gaseste un reziduu de 15 m incarcat cu bacterii, > resturi de furaje putrede si substante chimice > care sa distruga parazitii. Nivelul de > contaminare este foarte inalt. Substante toxice, > excremente de peste... Fundul marii este complet > distrus, e ca o fabrica de gaz. Bule de metan si > pesticide identice unor atacuri cu gaze'', > relateaza Kurth dupa ce a folosit camere subacvatice spion > pentru a filma. > O alta problema a pescarilor norvegieni este asa > numitul paduche de peste, ce paraziteaza pe corpul pestelui > si il ucide. > > "Paduchele intre timp devine rezistent la > chimicale asa incat pescarii sunt nevoiti sa > folloseasca pesticide tot mai puternice, iar > acest lucru se reflecta negativ asupra pestilor. > 50% din puietul de cod de la ferme se naste cu > mutatii genetice. Pestii nu pot sa inchida gura. > Aceasta mutatie genetica nu dispare timp de opt > generatii. Consumatorul cand vede un peste ca > acesta, nu doreste sa-l manance, daca insa i se > taie capul, nimeni nu observa", mai spune el. > > Somonul mutant are si carnea friabila. > > "Acest lucru nu ar trebui sa existe, carnea > somunului are consistenta elastica. Dupa cum > stiti, somonul salbatic are 5-7% grasime, iar cel > crescut artificial tocmai 15-34% grasime. Si > toate toxinele se acumuleaza in tesutul adipos. > In consecinta, acest peste devine cel mai toxic > din lume", subliniaza ecologistul. > > La randul sau, toxicologul francez Jerome Ryuzzen > confirma declaratiile ecologistului. > > „Intr-adevar, gradul de contaminare a somonului a > crescut foartte mult. Este de 5 ori mai nociv si > toxic decat orice alte produse. Aceste toxine ar > trebui sa fie evitate in consum, pentru a reduce > riscul de expunere a organismului'', a subliniat > toxicologul.

Care este alimentul care se vinde in toate supermarketurile si care ne distruge sanatatea

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!