Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult
Eu nu sunt fan deloc al acestor prajituri, nici macar nu le-am gustat daca va vine sa credeti, insa musafirii si sotul meu au fost super incantati de ele. Adica am gustat pe rand toate cele sa vad daca sunt ok dar atat, nu am mancat cap coada o prajitura. Le-am pastrat insa parintilor mei la congelator, deci da se pot pastra super bine la congelator daca faceti mai multe si vreti sa pastrati cuiva :)). Deci pentru iubitorii de Amandine o reteta nu foarte grea de facut dar care necesita timp, cu arome de cappuccino, crema de unt si glazura de ciocolata. Am preferat glazura de ciocolata in aceasta varianta in locul fondantului cu mult prea mult zahar dupa parerea mea.
Blat: Mixam albusurile spuma cu un varf de cutit de sare, apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste adaugand, in timp ce mixam, apa. Urmeaza apoi galbenusurile si uleiul si mixam din nou. La final incorporam, folosind o spatula, faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Incorporam cu grija si miscari usoare ca sa nu se lase spuma.
Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (aprox 24/30 cm) si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 30 de minute. Scoatem blatul din cuptor si dupa ce s-a racit il taiem in doua.
Cat timp se coace blatul putem pregati siropul. Intr-o craticioara punem la fiert: apa, zaharul si cappuccino aprox 5 min, iar la final se adauga esenta de rom. Lasam la racit.
Crema: Untul (la temperatura camerei) se amesteca cu zaharul pudra. Se mixeaza pana se dizolva zaharul, dupa care se adauga galbenusurile pe rand si cacaua si esenta de rom apoi continuam sa mixam pana obtinem o crema fina si spumoasa.
Asamblare: Asezam pe un platou prima jumatate de blat o insiropam cu jumatate din sirop. Ungem blatul cu crema (punand deoparte trei linguri), nivelam cu un cutit apoi asezam cealalta jumatate de blat deasupra, pe care la fel o insiropam cu cantitatea de sirop ramasa.
Punem prajitura la rece timp de 2-3 ore. Scoatem din frigider si portionam in 24 de bucati si le asezam in doua tavite.
Pregatim glazura in felul urmator: punem apa cu zaharul la fiert timp de aprox 5 minute. Luam de pe foc si adugam ciocolata facuta bucatele.
Cu o lingura luam din glazura si punem peste fiecare patrat de prajitura. Daca se intareste in timp ce ornam mai punem putin vasul deasupra focului insa nu direct pe foc (sau pe baie de aburi). Dam din nou prajitura la frigider pana se intareste glazura.
Decor: mixam frisca adaugand in ea crema pusa deoparte. Cu un posh facem cate un mot deasupra fiecarei prajituri.
Ramane putina glazura pe care o punem intr-o punguta si trasam dungi subtiri peste motz si peste glazura deja intarita.
Dam din nou prajitura la rece pana o servim.
Daca va incumetati sa le faceti si voi si mai ales daca aveti musafiri, sigur o sa fie incantati.
1
Untul trebuie sa fie la temperatura camerei.
2
Blatul se taie mai bine cand e racit complet si a stat cateva ore.
3
Glazura poate sa fie si una din ciocolata cu frisca lichida desi imi place mai mult cum se comporta cea facuta de mine
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult