Apertitiv saleuri de casa (2)

de Ancutsa in Aperitive / Garnituri, 3 Ian 2020 | 1159 vizualizari

 

Saleurile cu aluat de casă sunt nelipsite la noi, de sărbători, când după atâtea prăjituri, parcă ar merge niște saleuri cu cașcaval. Am adaptat rețeta pe care o am de la părinții mei, după cum le pregăteau și lor, când erau copii, mamele lor.
„Bunatati pentru Craciun”

 

INGREDIENTE

  • 250 g făină (+ pentru înfăinat),
  • 150 ml apă rece,
  • 250 g margarină/unt/osânză,
  • 1 linguriţă sare,
  • 5 g praf de copt,
  • 100 g caşcaval ras pentru ornat;
  • 1 ou bătut bine pentru uns aluatul.
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Apertitiv saleuri de casa (2):


Într-un vas adânc se amestecă 250 g făină cu apa și sarea, se transferă pe blatul de lucru presărat cu făină, se frământă pentru 5 minute, până se obține un aluat bun de întins, dar pufos. Până acum, e simplu, seamănă cu cel pe care îl fac la mucenicii muntenești doar că în cantități mai mari. Se dă aluatul la frigider pentru 30 de minute.


Se scoate aluatul din frigider, se întinde în foaie subțire, se așază în mijloc blocul de unt, care se bate cu făcălețul până se face foiță. Tata îmi povestește că așa îl făcea mama lui, doar că folosea osânză, vă dați seama că sunt mult mai bune astfel, însă fiecare folosește ce are și ce-i place!


Se întinde și se împăturește aluatul, reluând acest proces de 3 ori, apoi se dă la frigider. Eu l-am dat peste noapte la frigider, pentru că am avut mai multe rețete de pregătit și le-am făcut în etape (ca să nu se adune toate în ultima zi).


A doua zi, se împarte aluatul în bucăți mai mici, pentru a lucra mai ușor cu el. În plus, se lucrează greu cu el dacă se încălzește grăsimea pe care o conține.


Se preîncălzeşte cuptorul. Se presară făină pe masa de lucru şi se întinde aluatul într-o foaie grosuţă, care se taie fâşii cu un cuţit dat prin făină sau o rolă pentru patiserie.


Se unge cu ou bătut, apoi se presară cașcaval ras.


Se aşază saleurile într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dau la cuptor la foc potrivit cam 18 minute sau până devin aurii.


Se lucrează la fel şi aluatul rămas. Se obțin 3 tăvi cu saleuri.



Timp de pregătire: 1h 30min


Timp de coacere: 18 min/fiecare tavă



Poftă Bună!


Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/01/saleuri-de-casa-reteta-2.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Apertitiv saleuri de casa (2)" nu uita sa-i faci un review.
Concurs - Reteta anului 2020

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (21)

Ancutsa 1

04.01.2020, 21:32

Rocsi, ma bucur ca iti plac! Da, sunt mult mai bune cu untura!

dantes 1

05.01.2020, 10:57

Bune!

Ancutsa 1

16.01.2020, 12:38

Domnule Dante, multumesc!

COMENTEAZA

Concurs - Reteta anului 2020
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

oanapl

8767 puncte

mihaelar63

5278 puncte

mirela0911

4877 puncte

Rocsi

4727 puncte

Constelatialeu

4318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert flori dulci cu gem
  • 10

    S

  • 11

    D

  • 12

    L

  • 13

    MA

  • 14

    MI

  • 15

    J

  • 16

    V

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Paine cu ou si cascaval