Bors de fasole alba uscata, cu rasol afumat de porc

de RODIMUR in Ciorbe, 16 Oct 2019 | 2464 vizualizari

 

N-am mai făcut de mult un borșuleț acrișor și bun, așa că-i venise rândul, mai ales că rămăsese prin cămară un rest de fasole albă uscată. Și cu ce se potrivește mai bine fasolea, dacă nu cu rasolul afumat de porc...?
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care fasolea a stat la înmuiat.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de borș.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de fasole albă uscată
  • 1 rasol afumat de porc (600-700 grame)
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină mică
  • 1/2 ardei gras verde
  • 1/2 ardei capia
  • 2 roșii
  • 1 ceapă galbenă
  • 4 căței de usturoi
  • ulei de floarea soarelui pentru călit
  • 750 ml de borș natural
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • sare
  • piper
  • cimbru
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de fasole alba uscata, cu rasol afumat de porc:

Fasolea se alege, cu o zi înainte, se spală și se pune la înmuiat, cu apă rece. A doua zi, se aruncă apa în care s-a înmuiat fasolea, se adaugă altă apă și se dă oala la foc iute. Când apa începe să se coloreze și mai scade, se strecoară fasolea, se adaugă altă apă fierbinte și se continuă fierberea.

Rasolul afumat se spală, se porționează grosier și se pune la fiert cu 3 litri de apă, la foc mediu. Când se formează spumă, se culege și se aruncă.

Se curăță rădăcinoasele, se spală, se taie (sau se răzuiesc pe răzătoarea mare) și se pun la fiert cu 2 litri de apă. Când se formează spumă, se culege și se aruncă.

Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.

Se spală ardeii, se curăță de semințe și de cotoare, se taie mărunt și apoi se călesc cu ceapa și usturoiul.

Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă la călit în tigaia cu ceapa și usturoiul, până ce scade lichidul lăsat și se înmoaie toate legumele.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă mărunt.

Când rasolul afumat este fiert, se strecoară, se taie în bucăți mai mici, iar zeama se adaugă în oala cu rădăcinoasele.

Când fasolea este aproape fiartă, se strecoară și se adaugă în oala cu rădăcinoasele, odată cu bucățile de rasol afumat de porc.

După două-trei clocote, se adaugă în oală și legumele călite, iar după încă 3-4 minute se adaugă borșul. 

Se mai lasă oala la fiert încă 4-5 minute, se condimentează cu: sare, piper și cimbru, după care se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și se știnge focul de la aragaz.

După 10-15 minute ”de odihnă”, borșul poate fi servit, cu ardei iuți, proaspeți, sau murați în oțet și cu ceapă.

TIPS-URI

1

În cazul în care ați uitat să puneți fasolea la înmuiat cu o zi înainte, după ce ați ales-o și spălat-o, adăugați-i 3 litri de apă clocotită, puneți capacul pe oală și lăsați-o așa, la înmuiat, timp de 3 ore. După acest interval de timp, strecurați apa (care se va colora) și fierbeți fasolea, schimbând apa de două ori (neapărat fierbinte), după care o veți adăuga în oala cu rădăcinoasele. Mai departe, urmați rețeta...

2

Când fierbeți fasolea, după ce a stat la înmuiat în apă clocotită, folosiți numai apă fierbinte. Apa rece ar putea să o întărească, ceea ce nu dorește nimeni.

3

Strecurați zeama în care a fiert rasolul afumat și adăugați-o în oala în care au fiert rădăcinoasele.

4

Adăugați borșul spre sfârșitul preparării și mai lăsați oala pe foc încă 4-5 minute.

5

Adăugați pătrunjel tocat la sfârșit, după ce ați luat oala de pe foc.

6

Serviți borșul după ce ”s-a odihnit” timp de 10-15 minute, cu ceapă, sau cu ardei iuți, proaspeți, sau murați în oțet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de fasole alba uscata, cu rasol afumat de porc" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de fasole boabe noi cu marar