Bors de perisoare

de RODIMUR in Ciorbe, 20 Mai 2017 | 672 vizualizari

 

Borșul este, de fapt, o ciorbă, căreia i se adaugă, înainte de ultimul clocot...borș, de către cei care apreciază gustul acrișor și beneficiile lui.
Eu umplu singură borș acasă, din huște (cuib de borș, deja acrit) târâțe de grâu, făină de porumb, făină de grâu, frunze, sau crenguțe de vișin și apă. Este foarte sănătos și deschide apetitul...
Ingredientele sunt pentru o oală de 5 litri și din aproape 400 grame de carne mi-au ieșit peste 60 de perișoare mici. .

 

INGREDIENTE

  • 2 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 țelină mică
  • 2 roșii
  • 4-5 cepe verzi (codițele)
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • ulei pentru prăjit ceapa
  • sare
  • piper
  • pentru perișoare:
  • 350-400 grame carne (vită+porc)
  • 1 ou
  • 4 linguri de orez
  • 1 lingură de făină albă
  • bulbii de ceapă verde
  • 1 legătură de pătrunjel
  • făină albă pentru format perișoarele
  • 1 litru borș
  • sare
  • piper
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de perisoare:

Se curăță legumele (morcovii, pătrunjeii și țelina), se spală, se mărunțesc și se pun la fiert.


Se curăță ceapa verde, se spală, se taie rondele codițele și se topesc/prăjesc în ulei. Bulbii de la ceapă se taie fin pentru a fi folosiți la perișoare.


Roșiile se spală, se curăță de semințe, se taie mărunt și se topesc și ele cu ceapa verde.


Se alege orezul, se spală și se scurge de apă.


Carnea se spală, se lasă să se scurgă de apă, se curăță de pielițe și se toacă fin. Peste carnea tocată se pune un ou, orezul, ceapa (bulbii) tăiată mărunt, frunze de pătrunjel tăiate fin, o lingură de făină albă, sare și piper. Se amestecă bine ingredientele pentru perișoare și se uniformizează compoziția.


Se opresc legumele din fiert și se fac perișoarele. Se formează perișoare (biluțe mici de preferință) trecându-le prin făină și se lasă apoi în ciorba oprită din fiert. Când se modelează toate perișoarele, se reaprinde flacăra de la aragaz și se dă la foc iute. Se condimentează cu sare și piper, se adaugă ceapa, roșiile tăiate și uleiul în care s-au topit. Se verifică dacă perișoarele sunt aproape fierte. Înainte de ultimul clocot se adaugă 1 litru de borș (în funcție de cât este de acru, se poate pune mai puțin, sau mai mult, după gust), se mai dă un clocot, se adaugă verdețurile (mărar și pătrunjel) și se oprește focul. Se acoperă oala cu un capac și se lasă așa, să se odihnească, timp de un sfert de oră, după care poate fi servit.


Cine vrea, poate servi borșul de perișoare cu o lingură de smântână și cu un ardei iute (chiar murat în oțet, dacă nu este proaspăt). Deși mănânc și folosesc multă smântână în bucătărie, îmi place să simt gustul natural al acestui borș special, deci fără smântână.

 

TIPS-URI

1

Alegeți carne slabă, de calitate, amestec de vită și porc, dar mai mult de vită, pentru că astfel perișoarele vor fi mai legate. Perișoarele din multă carne de porc se pot desface la fierbere.

2

Opriți fierberea ciorbei cât timp faceți perișoarele, ca să nu riscați să vi se desfacă și ca să aibă toate același timp de fierbere.

3

Dacă faceți multe perișoare, nu mai este nevoie să fierbeți un os cu carne dinainte, pentru gust.

4

E de preferat ca perișoarele să fie mai micuțe.

5

Dacă nu aveți multe perișoare în ciorbiță, puteți să o îmbogățiți cu câțiva tăieței de casă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de perisoare" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (26)

RODIMUR 1

21.05.2017, 19:46

Rocsi, eu sunt moldoveancă, umplu borș singură în casă, dar îmi plac deopotrivă și ciorbele și supele. Soțul meu, care este ardelean, apreciază în mod special borșurile, deși în Ardeal nu se știe de borș. În fine, la noi în casă nu se termină o oală de ciorbă, supă, sau borș și fac alta. Pentru că ne plac mult... Mai bine renunțăm la felul principal, decăt la ciorbă, supă, borș...

anca_rm 1

25.05.2017, 15:36

Ce ciorbica buna, la noi nu se prea fac ciorbele acrite cu bors dar imi plac

RODIMUR 1

25.05.2017, 16:32

Mulțumesc, Anca! Într-adevăr este foarte bună!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

oanapl

5240 puncte

mihaelar63

5040 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de perisoare a la grec