Bors de peste

de Julie in Ciorbe, 3 Noi 2010 | 8806 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • peste
  • rosii
  • ardei gras rosu si verde
  • ceapa
  • morcov
  • bors
  • patrunjel
  • leustean
  • sare,piper
Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de peste:

Va povesteam in reţeta - ceapa umpluta cu  icre de crap    despre Conul Costache Labusca- om al Deltei si mare amator de mancaruri pescaresti. Iată ce ştia  acesta  despre borşul de peşte:

    " Cand zicem borş de peşte nu trebuie sa ne inchipuim o simpla fiertura...Este şi aici un meşteşug, si sunt borşuri intre borşuri. Mai intâi de toate , borşul care e pus la fiert trebuie sa fie proaspăt; aşa e pus in cazan in toata puterea acrimii lui. Al doilea ; peştele zvârlit in cazan musai sa fie de-o marime respectabila si ales unul si unul.
In unele parţi se face un borş limpede, o zama senina care-şi are gustul ei particular. In alte parţi zarzavaturile se amesteca in culorile curcubeului si mai ales patlagelele stapanesc totul cu roşul lor indian. Sorbitura aceasta bogata isi are partizanii ei , care sunt in stare sa ridice pumnul impotriva celor care sustin morţiş borşul limpede.  În sfârşit , la mare,pescarii fierb bine mai intâi, cateva zeci de kg. de peşte , ca sa-i scoata toata dulceaţa- si borşul acesta devenit un fel de esenţa de peşte e scos cu grija la o parte si peştele inlăturat. În această esenţa se pune nisetru proaspăt ; cazanul da cateva unde bune; se adaugă verdeţurile de rigoare ; si socot ca
Brillat Savarin şi-ar lasa pacea si mormântul ca să petreacă o oră la malul apei , spre a gusta un asa borş fara pereche!"

Ciobica mea este una cu zarzavaturi in culorile curcubeului: roşii, ardei gras verde si roşu, ceapa, morcov, patrunjel, leuştean ; şi fiarta in borş acru de casa.  Ca peşte am folosit crapul- cel mai bun dintre peşti, pentru ciorba- mai ales capul, pentru cine ştie "sa-l manance si sa-l aprecieze ca un bun cunoscator de bucate alese"- dupa cum spunea şi Conul Costache ...     Dupa ce legumele au fiert pe jumatate,  am adaugat si peştele " grijit "  bine si  taiat in bucati potrivite. După incă 20-30 minute , de fiert ciorbica la foc mic, pentru a nu se farâma peştele, am asezonat cu sare,piper, am stins focul şi  am adaugat verdeţurile de rigoare:
pătrunjel si leuştean proaspăt.
Borşul de peşte este gata , fumega in farfurii şi-şi asteaptă mesenii...Un borş bun, un pahar de vin si celelalte...  
O mancare sanatoasă , sa-ţi mangâie sufletul...

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de peste" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

nadina73 1

05.11.2010, 00:23

super ,ce speriat se uita pestele la noi5f

ela 1

05.11.2010, 21:14

RuxyRux 1

13.11.2010, 22:14

Splendid!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de spanac