Bors de peste

de Julie in Ciorbe, 3 Noi 2010 | 4856 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • peste
  • rosii
  • ardei gras rosu si verde
  • ceapa
  • morcov
  • bors
  • patrunjel
  • leustean
  • sare,piper
Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de peste:

Va povesteam in reţeta - ceapa umpluta cu icre de crap despre Conul Costache Labusca- om al Deltei si mare amator de mancaruri pescaresti. Iată ce ştia acesta despre borşul de peşte:


" Cand zicem borş de peşte nu trebuie sa ne inchipuim o simpla fiertura...Este şi aici un meşteşug, si sunt borşuri intre borşuri. Mai intâi de toate , borşul care e pus la fiert trebuie sa fie proaspăt; aşa e pus in cazan in toata puterea acrimii lui. Al doilea ; peştele zvârlit in cazan musai sa fie de-o marime respectabila si ales unul si unul.

In unele parţi se face un borş limpede, o zama senina care-şi are gustul ei particular. In alte parţi zarzavaturile se amesteca in culorile curcubeului si mai ales patlagelele stapanesc totul cu roşul lor indian. Sorbitura aceasta bogata isi are partizanii ei , care sunt in stare sa ridice pumnul impotriva celor care sustin morţiş borşul limpede. În sfârşit , la mare,pescarii fierb bine mai intâi, cateva zeci de kg. de peşte , ca sa-i scoata toata dulceaţa- si borşul acesta devenit un fel de esenţa de peşte e scos cu grija la o parte si peştele inlăturat. În această esenţa se pune nisetru proaspăt ; cazanul da cateva unde bune; se adaugă verdeţurile de rigoare ; si socot ca

Brillat Savarin şi-ar lasa pacea si mormântul ca să petreacă o oră la malul apei , spre a gusta un asa borş fara pereche!"


Ciobica mea este una cu zarzavaturi in culorile curcubeului: roşii, ardei gras verde si roşu, ceapa, morcov, patrunjel, leuştean ; şi fiarta in borş acru de casa. Ca peşte am folosit crapul- cel mai bun dintre peşti, pentru ciorba- mai ales capul, pentru cine ştie "sa-l manance si sa-l aprecieze ca un bun cunoscator de bucate alese"- dupa cum spunea şi Conul Costache ... Dupa ce legumele au fiert pe jumatate, am adaugat si peştele " grijit " bine si taiat in bucati potrivite. După incă 20-30 minute , de fiert ciorbica la foc mic, pentru a nu se farâma peştele, am asezonat cu sare,piper, am stins focul şi am adaugat verdeţurile de rigoare:

pătrunjel si leuştean proaspăt.

Borşul de peşte este gata , fumega in farfurii şi-şi asteaptă mesenii...Un borş bun, un pahar de vin si celelalte...

O mancare sanatoasă , sa-ţi mangâie sufletul...


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de peste" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (21)

nadina73 1

05.11.2010, 00:23

super ,ce speriat se uita pestele la noi5f

ela 1

05.11.2010, 21:14

RuxyRux 1

13.11.2010, 22:14

Splendid!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Musaca cu piure de cartofi
  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de cartofi