Canelés de Bordeaux

de Catalina L in Dulciuri, 15 Sep 2015 | 678 vizualizari

 

Canelés de Bordeaux este denumirea corectă a acestor specialitati frantuzesti de prin secolul al XVII-lea.
Se spune ca numele acestei delicatese vine de la formele cilindrice cu striatii (cannelés) in care se coc prajiturelele.
O alta ipoteza este ca: Călugăriţele dintr-o mănăstire din Bordeaux, aparţinând Ordinului Bunei Vestiri, au început să coacă nişte preparate micuţe din aluat, folosind gălbenuşurile donate de viticultorii locali care clarifiau vinurile cu albuşuri de ou.
Altii spun c-ar fi de fapt urmasul unei prajituri (canole) care se facea in Bordeaux in vremuri vechi.
Astăzi, popularitatea micuţelor „canelés” a atins un nivel mondial, sunt iubite şi savurate; încântă şi intrigă deopotrivă, pentru că sunt rumene, crocante, caramelizate la exterior şi moi, suculente în interior; dar şi pentru că prepararea lor e aproape la fel de complicată ca a pretenţioşilor macarons.

(surse: wikipedia si simonacallas.com)

 

INGREDIENTE

  • 1 litru de lapte
  • 4 ouă
  • 100 gr de migdale maginate
  • 200 gr făină
  • 400 gr zahăr
  • 40 gr unt
  • 1 pastaie de vanilie
  • esenta extract de vanilie
  • 2 linguri de rom - n-am pus deoarece am vrut sa le fac cu fructe rosii
  • 150 gr fructe roșii (opțional)
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Canelés de Bordeaux:

Într-un bol, bateti ouale.

Pastaia de vanilie o taiati pe lungime si o curatati bine de seminte.


Se pune la fiert laptele cu pastaia de vanilie taiata, semințele de vanilie, esenta de vanilie si untul. Asigurați-vă că untul este topit. Se toarnă laptele fierbinte peste ouă amestecand in continuu.


Lasam sa se raceasca.


Într-un castron, amestecati făina, migdalele macinate si zahărul.


Se adaugă treptat laptele răcit (fără păstaia de vanilie). Se amestecă bine.


Punem să se odihnească 24 de ore la frigider.


Incalziti cuptorul la 240 ° C. Ungeti formele ondulate cu unt.


Am pus fructe de padure in cateva din forme- fructele se vor ridica si vor ramane la suprafata.


Scoateți compozitia din frigier, amestecati-o bine.


Se toarnă în forme, se vor umple numai pe trei sferturi.


Dam la cuptor. Dupa 10 minute, schimbam temperatura la 190 ° C si se vor coace inca 40 minute urmarindu-le din când în când.


Lasam sa se raceasca un pic si le scoatem din forma cand sunt inca calde.


Aceste prăjituri mici si minunate pot fi savurate în principiu cu o cafea.


În mod tradițional sunt gătite în forme mici de cupru sau mai recent din silicon.


Am făcut o parte si-n forme de muffins .... lasam inca 15 minute la cuptor, sunt la fel de bune, mai putin aspectoase dar se demuleaza mai usor hi hi.



Pofta Buna !!!

 

TIPS-URI

1

puteti pune cantitatile pe jumatate

Daca ti-a placut reteta noastra "Canelés de Bordeaux" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 10 %
299.99 lei
269.99 lei

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
329.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (11)

Andreea Caroline 1

16.09.2015, 17:23

Rocsi 1

16.09.2015, 21:08

Raluca57 1

27.09.2015, 22:41

Cam bune prăjiturele! Le-am făcut în forme de silicon, mai mici, de aceea nu au ieșit la fel de frumoase ca în poze. Exteriorul crocant este delicios!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Dovlecei la borcan pentru iarna
  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Tort racoros de lamaie