Carnati de porc la gratar, cu piure de cartofi si muraturi

de vasimur in Porc, 16 Ian 2019 | 4607 vizualizari

 

În general nu sunt amator de prăjeli în ulei, decât atunci când nu există altă cale (soluție). Prin urmare folosesc foarte des tigaia gril și de cele mai multe ori, grătarul electric din balcon deoarece folosirea unuia pe cărbune este o mare problemă, la bloc. Fiind în plin sezon al „porcăriilor” (așa obișnuia să le spună mama mea, preparatelor din carne de porc) m-am găndit să pregătesc niște cârnați proaspeți, de porc, pe grătar. Serviți cu piure de cartofi și murături asortate, sunt delicioși! Este o mâncare rapidă, dietetică și sănătoasă deoarece nu necesită prăjirea în ulei!

 

INGREDIENTE

  • 6-8 bucăți cârnat de porc, proaspeți
  • 5-6 cartofi medii, pentru piure
  • sare, după gust
  • unt și/sau smântână, pentru piure, după gust (opțional)
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Carnati de porc la gratar, cu piure de cartofi si muraturi:

Dacă dorim, putem să pregătim o marinadă, la fel ca și pentru rețeta https://www.bucataras.ro/retete/ceafa-de-porc-la-gratar-cu-cartofi-pai-si-muraturi-89136.html dar o cantitate mult mai mică. 

Pregătire marinadă Punem într-un vas (nu din metal!): 2 linguri suc de roșii (sau pastă de roșii diluată cu apă!), 2 linguri  ulei și condimentele (sare, piper, boia, chimen, oregano... după gust) și le amestecăm bine până ce compoziția se omogenizează. Pentru acidulare stoarcem și zeamă de la un sfert de lămâie și mai punem și o linguriță de oțet balsamic. Pentru un plus de aromă răzuim puțină coajă de lămâie ecologică. Zdrobim 2-3 căței de usturoi, îi tăiem mărunt, îi adăugăm la marinadă și amestecăm bine. 

Spălăm cârnații, apoi îi tăvălim în marinadă și îi lăsăm ca să se asezoneze gusturile!

Putem să renunțăm la marinadă și să prăjim cârnații așa cum sunt, direct pe grătar! Bineînțeles după ce-i spălăm bine pentru a îndepărta gustul pe care este posibil să-l ia stând în ambalaj!

Între timp pregătim cartofii pentru piure. Curățăm cartofii, îi spălăm bine, îi tăiem bucăți nu prea mari  și-i punem la fiert, în apă clocotită și sare.

Cât timp fierb cartofii, punem cârnații pe grătarul electric încins, la temperatura indicată pentru prăjit cârnați. Lăsăm cârnații la prăjit cam 2-3 minute pe o parte, apoi îi întoarcem pe cealaltă parte și-i mai lăsăm vreo 2-3 minute. Dacă cârnații sunt mai groși, timpul de prăjire poate fi ceva mai mare! Când sunt gata, scoatem cârnații pe un platou sau farfurie.

Important: înțepăm cârnații, în câteva locuri, cu o furculiță, pentru ca să se scurgă excesul de grăsime, în timpul prăjirii!

Verificăm dacă sunt fierți cartofii, înțepând cu o fuculiță. Dacă intră ușor și se sfarmă, înseamnă că sunt fierți. Când sunt gata scurgem apa, îi zdrobim și punem unt și/sau smântână, după gust și preferință. La nevoie mai punem sare, după gust.

Cârnații la grătar, serviți cu piure de cartofi și murături asortate, sunt delicioși! Puteți însă servi cârnații la grătar, cu orice fel de garnitură vă place și bineînțeles, cu murăturile preferate!

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Puteți să renunțați la marinadă și să prăjiți cârnații așa cum sunt, direct pe grătar.

2

Dacă folosiți tigaie gril, încingeți-o bine și gătiți cârnații la foc mare (fără ulei!) – cârnații trebuie să sfârâie la prăjit.

3

Marinada va da cârnaților un gust aparte.

4

Puteți prăji cârnații și pe gratar cu cărbuni și vor fi mult mai gustoși!

5

Pentru ca să rămână suculenți nu trebuie să țineți cârnații prea mult pe grătar deoarece se usucă!

6

Puteți servi cârnații la grătar, cu orice fel de garnitură vă place și bineînțeles, cu murăturile preferate!

Daca ti-a placut reteta noastra "Carnati de porc la gratar, cu piure de cartofi si muraturi" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Mamaliguta in straturi