Castraveti murati in saramura (reteta Motan)

de MotanLaOale in Muraturi, 20 Sep 2016 | 6720 vizualizari

 

"Ziua cand imi rasfat sotia"
De sotie nu mai este cazul dar rasfat cu muraturi pe toata lumea. Bune le fac :))))

 

INGREDIENTE

  • 5 kg castraveti
  • sare grunjoasa
  • piper boabe
  • piper macinat
  • boabe mustar
  • foi dafin
  • usturoi
  • hrean
  • marar uscat
  • 11-12 borcane de 800ml
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Castraveti murati in saramura (reteta Motan):

Castravetii de marime potrivita se spala bine si se pun intr-o oala mare care sa-i cuprinda pe toti.


Saramura se calculeaza in litri ca sa acopere castravetii din oala.


Eu am pus castravetii intr-o oala de 12 litri si am facut 8 litri de saramura.


Intr-o oala potrivita se pune apa masurata si la fiecare litru se pune o lingura de sare grunjoasa pentru muraturi.


Se mai pune in oala, la toata cantitatea, 2 linguri piper boabe, 2 linguri boabe mustar, 6-8 frunze dafin si cotoarele de la doua legaturi de marar uscat rupte in bucati mai mici.


Se fierb impreuna si se lasa sa fiarba in clocote 5 minute.


Dupa ce se domoleste 4-5 minute se toarna peste castravetii din oala asa fierbinte.


Se lasa in bucatarie neacoperita pentru 48 de ore (2 zile), timp in care se tulbura si are miros de acru.


Se scot castravetii din saramura si se spala bine sub jet de apa rece.


Saramura tulbure si acra se toarna in oala initiala, unde au mai ramas din ingredientele puse, si se pune la fiert inca o data.


In borcanele spalate si uscate (de 800ml) se pune la fund o floare de marar uscat, 1/2 lingurita de boabe de mustar, un varf de cutit de piper macinat, 3-4 bucati de hrean curatat si cate un catel de usturoi taiat bucati.


Se aranjeaza castravetii in borcane ca sa incapa cat mai multi.


Deasupra se mai pun 2-3 bucati de hrean si cateva bucati de usturoi taiat si daca este cazul cozi de marar uscat in crucis sa tina castravetii.


Saramura dupa ce fierbe in clocote 10 minute se pune asa fierbinte in borcane cu polonicul, borcanele fiind puse pe cutite si invelite cu prosop ud ca sa nu crape.


Se pun capacele pe borcane, se strang bine si se pun cu capacele in jos pentru 10 minute.


Se intorc si se depoziteaza in camara.


Se limpezesc si se acresc in 3 saptamani.


Pofta Buna!

 

TIPS-URI

1

Pusi asa tin si 2 ani si raman tari si buni.

Daca ti-a placut reteta noastra "Castraveti murati in saramura (reteta Motan)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (30)

MotanLaOale 1

03.10.2016, 14:13

Rahela Velicu 1

03.10.2016, 22:04

MotanLaOale 1

03.10.2016, 22:48

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

7120 puncte

mirela0911

5800 puncte

Catalina L

5220 puncte

Rocsi

4900 puncte

xana

4070 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Gogonele murate