Chec in trei culori

de Merisor in Prajituri, 26 Dec 2013 | 12599 vizualizari

 

Pentru ca mi-au ramas niste albusuri de la salata si cozonac, m-am gandit sa fac acest chec delicios si aspectuos.
Au rezultat doua checuri, unul l-am facut in forma de guguluf, dar n-a mai contat forma, la cat de bun a iesit s-a mancat imediat, abia am salvat pentru mama pe cel in forma de chec.
Am pregatit checul dupa reteta clasica, notata in caietelul de odinioara, in care masura principala este cana de 250 ml.

 

INGREDIENTE

  • 8 oua + 6 albusuri
  • 2 + 1/2 cani zahar
  • 1 cana ulei
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 2 linguri cacao
  • 150 gr nuca de cocos
  • 2 cani + 2 linguri faina
  • esenta de cafea
  • esenta de lamaie
  • sare
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chec in trei culori:

In reteta din caiet(reteta mamei soacre), la 8 oua trebuia sa folosesc 2 cani de zahar, dar eu am pus 1 si 1/2, pentru ca s-au batut asa de bine albusurile incat nu am putut pune tot zaharul.

Eu intotdeauna folosesc telul cand bat albusurile, nu-mi place cum se bat cu mixerul.

Deci, separam la cele 8 oua albusurile de galbenusuri si presaram cate putina sare peste ele.

Batem albusurile bine pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul(eu l-am rasnit inainte), apoi treptat galbenusurile.

Rezulta o bezea tare, iar atunci cand adaugam galbenusurile, acestea raman deasupra, asa ne dam seama de reusita checului.

Incorporam galbenusurile in albusuri amestecand cu telul circular.

Adaugam uleiul, apoi treptat 1 cana si 3/4 faina.

Dam de o parte 1/3 din compozitie in care adaugam cele doua linguri de cacao si esenta de cafea, iar peste restul compozitiei adaugam coaja rasa de lamaie, respectiv portocala, esenta de lamaie si 1/4 cana de faina.

Ungem forma de guguluf cu ulei, iar tava de chec o tapetam cu hartie de copt si incepem sa punem compozitia, alternand cate doua linguri de compozitie galbena si o lingura de compozitie neagra, pentru a se marmora frumos checul.

Batem cele 6 albusuri spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat o cana de zahar, putina zeama de lamaie, cele doua linguri de faina si nuca de cocos.

Intindem jumatate din compozitia rezultata in forma de guguluf si jumatate in forma de chec.

Coacem checurile pentru 40 de minute la 175 grade, dar verificam in ultimele 5 minute si cu scobitoarea.

 

TIPS-URI

1

Dupa stingerea focului, mai lasam tavile in cuptor 5 minute, pentru a nu se lasa checurile.

2

Checurile nu se vor scoate imediat din tavi, ci cand sunt putin racite, pentru a-si pastra forma.

3

Se pot pudra cu zahar dupa racire.

Daca ti-a placut reteta noastra "Chec in trei culori" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert chec in trei culori