Ciorba de fasole uscata alba, cu loboda

de RODIMUR in Ciorbe, 9 Iul 2020 | 3423 vizualizari

 

Mi-am amintit zilele trecute de gustul bun al ciorbiței de fasole albă, cu urzici și m-am gândit la o soluție: cum mai aveam niște fasole albă mini, am asociat, în afară de legumele de rigoare, două legături de lobodă și rezultatul a fost pe măsura așteptării. Evident, am făcut rapid și o mămăliguță, pentru că ciorba/borșul de fasole cer neapărat așa ceva, alături de ceapă, sau ardei iuți...Nu am acrit ciorba, dar cine dorește poate folosi: borș, zeamă de lămâie, oțet, suc de roșii...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.

 

INGREDIENTE

  • 300 grame de fasole albă mini
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 felie de țelină
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 roșie
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru călit
  • 2 legături de lobodă
  • 1 legătură de pătrunjel
  • sare
  • piper
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de fasole uscata alba, cu loboda:

Fasolea uscată trebuie aleasă, spălată și pusă la înmuiat, cu apă clocotită, cu câteva ore înainte de prepararea ciorbei.

După ce fasolea s-a înmuiat și apa în care a stat s-a îngălbenit, se strecoară și se pune la fiert, de două ori la rând, cu apă fierbinte.

Separat, se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pune la fiert, cu 3 litri de apă. Se culege spuma care se formează și când este cazul, se completează cu apă caldă.

Între timp, se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic.

Se spală ardeiul gras, se îndepărtează cotorul și semințele, după care se taie cubulețe și se călește în tigaia cu ceapa.

Se spală roșia, se taie cubulețe și se călește, de asemenea, cu ceapa și ardeiul gras. Se țin legumele la foc mic, până ce mai scade lichidul lăsat de roșie.

Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă în oală fasolea strecurată, după ce a fost fiartă de două ori la rând, cu apă clocotită.

Se spală loboda în câteva ape și se lasă în așteptare. La fel se procedează cu frunzele de pătrunjel.

După două-trei clocote, se adaugă în oală legumele călite și loboda. Se mai lasă ciorba să fiarbă încă 10 minute și dacă toate legumele sunt fierte, se condimentează cu sare și piper, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul pe oală și se ia de pe foc.

După 10 minute ”de odihnă”, ciorba se poate servi, cu mămăliguță alături și cu ceapă, sau cu ardei iuți.

TIPS-URI

1

Fasolea trebuie pusă la înmuiat, în apă clocotită, cu câteva ore înainte de prepararea ciorbei. Puneți capacul pe vasul cu fasolea care stă la înmuiat și lăsați-o așa timp de 3-4 ore. Când apa s-a îngălbenit și fasolea s-a umflat, o puteți strecura.

2

Fierbeți fasolea înmuiată în două ape fierbinți, înainte de a o adăuga în oala de ciorbă.

3

Adăugați loboda spălată și tăiată, cu 10 minute înainte de sfârșitul preparării.

4

Condimentați ciorba cu sare și piper și adăugați pătrunjel tocat (sau chiar leuștean, dacă aveți la îndemână) înainte de a lua oala de pe foc.

5

Ciorba trebuie ”să se odihnească” în oala cu capacul pus, timp de 10 minute, înainte de servire.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole uscata alba, cu loboda" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Ciorba ca la mosie