Ciorba de spanac

de RODIMUR in Ciorbe, 9 Mai 2019 | 391 vizualizari

 

De când prepar des spanac, mi-am tot dorit să fac și o ciorbă cu acest ingredient simplu, dar delicios, iar acum această dorință s-a împlinit. Rezultatul este pe măsura așteptărilor: o ciorbiță foarte gustoasă, ușoară și bună, de primăvară. Inițial, am vrut să o fac dreasă cu smântână de la bun început, dar cum urma o zi de post și apoi încă una, până la sfârșitul săptămânii, mi-am zis, gustând-o, că parcă merită să rămână așa cum este, iar cine dorește, poate adăuga smântână, după preferință. Ei bine, nimeni nu și-a dorit să adauge smântână, pentru că așa, simplă, este cu adevărat foarte bună și nu-i lipsește nimic...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbiță.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de spanac proaspăt
  • 2 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină
  • 4 cartofi roz, medii
  • 2 cepe mici, galbene
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 4 căței de usturoi
  • 1/2 ardei gras verde
  • 1/2 ardei gras roșu
  • 1/2 ardei gras galben
  • ulei de floarea soarelui pentru călit
  • 2 roșii
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 1 legătură de leuștean
  • sare
  • piper
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de spanac:

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se mărunțesc și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă.


Se alege spanacul, se rup rădăcinile și codițele, se spală foarte bine, în 4-5 ape, după care se lasă la scurs și apoi se taie grosier.


Se curăță ceapa galbenă și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc, la foc mic și în ulei suficient, ca să nu se ardă.


Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie julienne și se adaugă peste ceapă și usturoi, ca să se prepare înăbușit, la foc mic.


Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaie cu celelalte legume, la călit. Se ține tigaia la foc mic, ca să scadă lichidul lăsat de roșii.


Se aleg, se spală, se zvântă și se toacă verdețurile (pătrunjelul și leușteanul), iar ceapa verde se curăță, se spală și se taie rondele, cu tot cu codițe.


Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe. Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă în oală cartofii tăiați cubulețe și după două-trei clocote se adaugă și legumele călite.


Se mai lasă ciorba la fiert încă două clocote, după care se adaugă spanacul tăiat grosier.


După încă două clocote se adaugă ceapa verde tăiată rondele, se condimentează cu sare și piper și după 4-5 minute se ia oala de pe foc, se adaugă verdețurile tocate, se pune capacul și după 10-15 minute de ”odihnă”, ciorba poate fi servită. Se poate asocia un ardei iute, proaspăt sau murat în oțet.

 

TIPS-URI

1

Spălați foarte bine spanacul, ca să nu mai rămână praf sau pământ între frunze.

2

Pentru ciorbă, se poate renunța la codițele de spanac.

3

Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu devină amare. Aceste legume trebuie doar înmuiate puțin, în ulei suficient și la foc mic și atunci vor avea un gust foarte bun.

4

Alegeți cartofi roz, care nu se sfărâmă ușor la fiert.

5

Nu adăugați cartofii la fiert de la început în oală, ci doar când celelalte legume (rădăcinoasele) sunt aproape fierte.

6

Legumele călite trebuie preparate mai întâi înăbușit, la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de roșii, după care se adaugă în oala de ciorbă.

7

Spanacul proaspăt, tăiat grosier se adaugă în ciorbă înaintea ultimelor două clocote, pentru că fierbe repede.

8

Nu fierbeți/opăriți spanacul înainte de a-l adăuga în ciorbă, ca să nu pierdeți ce are el mai bun și hrănitor. Nu uitați că tocmai din acest motiv, unii fac salată cu spanac crud...

9

Adăugați ceapa verde la sfârșit, înainte de ultimul clocot și de condimentare.

10

Presărați verdețurile tocate, după ce ați luat ciorba de pe foc.

11

Serviți ciorba după ce ”s-a odihnit” 10-15 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de spanac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 22 %
999.99 lei
779.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (28)

Ksenya 1

10.05.2019, 11:02

Am inteles, doar cu rosii

madi_marin 1

12.05.2019, 18:30

Foarte buna! Si mie imi plac ciorbele de primavara! Sunt asa usoare si gustoase! O nebunie!

RODIMUR 1

12.05.2019, 18:37

Exact, Madi...! Are un gust foarte bun și proaspăt, o plăcere s-o mănânci...! Mulțumesc frumos pentru apreciere!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

anuta

8806 puncte

MotanLaOale

7999 puncte

 Merisor

7016 puncte

RODIMUR

5841 puncte

Lau

Lau 9

4290 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de fasole boabe