Colțunasi de post, cu magiun

de RODIMUR in Mancaruri de post, 21 Mar 2018 | 1951 vizualizari

 

În fiecare post fac măcar o dată colțunași, pentru că ne plac tuturor. De cele mai multe ori, fac colțunași cu cartofi, dar de această dată am făcut colțunași cu magiun cu nuci, la îndemnul unei doamne pe care o stimez în mod deosebit, Navidad.
Dacă în Bucovina, sau Transilvania colțunașii se numesc "piroște/piroști", în Moldova li se mai spune și "chiroște". Eu le-am spus de la bun început "colțunași"...
Aici pe site, prima rețetă postată a fost de colțunași cu cartofi, oarecum incompletă, pentru că pe vremea aceea nu știam că trebuie să scriu o introducere, TIPS-uri și să adaug mai multe poze (din care, totuși, aveam suficiente și la vremea aceea).
(https://www.bucataras.ro/retete/coltunasi-cu-cartofi-82106.html)
Este o rețetă economică, de post și care se face repede, pentru că aluatul nu trebuie să stea la dospit, ci se prelucrează imediat ce este gata preparat.
Din ingredientele de mai jos am făcut 56 de colțunași, câte 8/porție.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 500 grame de făină albă
  • 150 grame de gris de grâu
  • 400 ml apă caldă
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 1 borcan de magiun (cu nuci)
  • Pentru decor:
  • 30 ml de ulei de floarea soarelui
  • sirop de vișine
  • 3-4 linguri de pesmet
Portii: 7
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Colțunasi de post, cu magiun:

Făina cernută și aerată se amestecă bine cu grisul și sarea, după care se adaugă apa caldă puțin câte puțin și se frământă, până ce rezultă un aluat potrivit de moale și elastic.


Se întinde cu sucitorul o foaie de aluat de 3-4 mm grosime, din care se decupează cu o formă specială, cercurile din care se vor face colțunașii. Cine nu are această formă, care prin presare lipește frumos, ondulat, colțunașii, poate decupa aluatul cu un pahar și îi va lipi cu furculița.


Se ia câte un cerc de aluat și se fixează pe forma specială, se pune o linguriță de magiun în mijloc, se pliază forma și se strânge, în așa fel încât să se formeze colțunașul. Se deschide forma, se recuperează colțunașul format și se lasă pe planșeta presărată cu făină, ca să nu se lipească. Se procedează la fel, până ce se termină aluatul.


Se pune o oală cu 4 litri de apă la fiert și 1/2 lingură de sare fină. Când apa fierbe, se iau colțunașii pe o spumieră umezită și se lasă în apă. Colțunașii vor fi lăsați la fiert (câte 8-10 bucăți, nu mai mulți deodată) la foc mediu aproximativ 12-15 minute. Cu spumiera, colțunașii se vor întoarce ușor la fiert, pe ambele fețe.


După ce au fiert, colțunașii se scot cu spumiera și se pun într-un castron. Ca să nu se lipească între ei, se vor stropi cu ulei încăzit puțin, în care s-a rumenit pesmetul. Fiind dulci, se pot decora și cu o lingură de ulei și sirop de vișine.


Se pot mânca imediat.

 

TIPS-URI

1

Amestecați bine făina, grisul și sarea, înainte de a adăuga apa caldă pentru a face aluatul.

2

Odată aluatul preparat, începeți formarea colțunașilor. Acest aluat nu trebuie să stea la dospit.

3

Nu faceți foaia de aluat prea subțire, ca să nu se rupă colțunașii la fiert.

4

Lipiți bine colțunașii, eventual, puteți umezi cu apă cercurile de aluat, de jur împrejur, înainte de a le lipi strâns. În caz contrar, colțunașii se vor desface și umplutura va ieși în apa în care fierb.

5

Nu puneți colțunașii la fiert, decât după ce fierbe apa.

6

Când puneți colțunașii în apă, diminuați puțin focul de la aragaz. Altminteri, ei se pot desface.

7

Nu puneți la fiert mai mult de 8-10 colțunași deodată, ca să nu se lipească între ei și ca să-i puteți supraveghea.

8

Dacă apa nu va fi fierbinte când adăugați colțunașii în oală, la fiert, se vor lăsa la fundul vasului și se vor lipi, iar când veți încerca să-i desprindeți cu spumiera, îi veți rupe. Așadar, verificați din când în când cu o lingură mai mare, să nu se lase colțunașii la fundul vasului și să se lipească, ci să se ridice la suprafață și să fiarbă.

9

După ce scoateți colțunașii cu spumiera din oala în care au fiert, stropiți-i, pe ambele fețe, cu ulei încălzit în care ați rumenit ușor pesmetul. Astfel ei nu se vor lipi unul de altul.

10

Pesmetul pentru decor trebuie doar rumenit ușor. Dacă uleiul va fi încins, pesmetul se va arde.

Daca ti-a placut reteta noastra "Colțunasi de post, cu magiun" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (32)

elucubratiiculinare 1

23.03.2018, 08:31

dantes 1

25.03.2018, 12:12

Buni!

RODIMUR 1

25.03.2018, 19:08

Mulțumesc frumos, Dante!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

mihaelar63

8031 puncte

Constelatialeu

7634 puncte

Rocsi

5891 puncte

Lau

Lau 9

5141 puncte

 Merisor

4748 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Trio de humus reteta
  • 02

    L

  • 03

    MA

  • 04

    MI

  • 05

    J

  • 06

    V

  • 07

    S

  • 08

    D

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Buturugă de Crăciun

de Ancutsa 6

ieri la 19:43

 Supa cu baby  spanac si smantana

ieri la 14:34

Piure de dovleac copt, congelat

ieri la 09:33

Mix pentru ciocolata calda de casa

de Rocsi 9

pe 06.12 la 20:01

RETETA RECOMANDATA
Coltunasi de post cu gem