Cornata

de Constelatialeu in Bauturi, 11 Sep 2015 | 14903 vizualizari

 

Daca Padre a venit cu murata am zis sa contraatac si eu cu o cornata...... Corn sau Cornus mas cum se zice-n latineste... si cam asta am gasit despre el... Fructele sunt comestibile, și au gust astringent când sunt consumate proaspete. De aceea se folosesc mai ales gătite, având o aromă acidă, descrisă ca un amestec de merișoare și vișine; sunt folosite mai ales la producerea gemului, la pregătirea sosurilor, similare sosului de merișoare, fiind curățate de sâmburi și fierte cu zahăr și portocale. Pot fi de asemenea consumate uscate. În Armenia, fructul este folosit la distilarea votcii. În Turcia este consumat cu sare în timpul verii. Unele varietăți din Ucraina, selectate pentru producere de fructe, au fructe de până la 4 cm lungime. Fructele se coc spre sfârșitul verii și seamănă cu fructele coapte de cafea. În România, fructele se folosesc la obținerea de cornată, o băutură alcoolică preparată din coarne fermentate cu zahăr și alcool.

 

INGREDIENTE

  • cca 3 kg coarne ( nu de cerb )
  • 1 kg zahar
  • palinca sau alcool de 96 grade ( eu am avut palinca de Maramu )
Portii: 5
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cornata:

Mai intai admiram cum infloreste cornul Primavara. Are niste flori galbene foarte frumoase. Apoi avem rabdare ca harnica albinuta sa-si faca datoria, adica sa polenizeze, ca sa poata iesi fructele. Sunt la inceput verzi sub forma ovoida, apoi cand se coc capata o culoare rosie spre grena. Dupa ce s-au copt ne apucam de cules, e cam migala, dar exista o solutie salvatoare, asezam sub corn o prelata, apoi scuturam cu putere s acada fructele si dupa aceea le culegem.

Le trecem printr-un jet de apa,cat sa scapam de eventualele impuritati,desi la cat alcool le dam sa suga omoara toate impuritatile. Dupa ce le-am clatit nitel, le punem intr-un bidon de 5 l sau intr-o damigeana, fiecare in ce are.

Apoi adaugam zaharul peste si lasam o saptamana sa se topeasca tot zaharul, avand grija ca din cand in cand sa zdruncinam bine bidonul ca sa amestecam zaharul cu fructele.Cand s-a topit zaharul,umplem bidonul cu palinca, in cazul meu sau cu alcool de 96 grade.

Lasam vreo 3-4 zile cu capacul intredeschis, sa nu avem supriza sa ne bubuie....dupa putem sa inchidem capacul si chiar sa incepem sa bem...e delicioasa cornata, o spun eu care nu sunt fan bauturi alcoolice...adevarul ca mie nici nu-mi trebuie mult sa ma imbat....deci doar am gustat sa ne fie clar....

Daca ti-a placut reteta noastra "Cornata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

Bya Ralu 1

12.09.2015, 21:47

ia da sa gust si eu

Gicuta 1

14.09.2015, 14:29

Ce culoare frumoasa are!

mihaelar63 1

11.12.2020, 01:41

Mai ai ? ))

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Capsunata