Cozonac

de leoflori in Prajituri, 6 Iul 2009 | 11274 vizualizari

 

Gustos

 

INGREDIENTE

  • ingredientele pt. 2 cozonaci :
  • 1 kg. faina
  • 50 gr. drojdie proaspata
  • 250 gr. zahar
  • 500 ml. lapte ( + 2-3 linguri dc.aluatul nu este maleabil)
  • 200 gr. unt / marga topit + ulei
  • 5 galbenusuri
  • 1 lgta rasa sare esenta rom,
  • vanilie,
  • coaja rasa portocala,
  • lamaie
  • Umpluturi :
  • rahat,
  • cacao + nuca
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Faina se cerne de 2 ori.
Incalzim laptele in care dizolvam zaharul + esenta vanilie.
Facem maiaua : desfacem drojdia cu putina faina si cateva linguri din laptele deja preparat, nu foarte fierbinte. Presaram faina si lasam la cald 15 minute, pana "se crapa" faina.
Galbenusurile le frecam bine cu sare + coaja portocala si/sau lamaie.
Adaugam maiaua peste faina cernuta, restul de lapte caldut, galbenusurile frecate si esenta rom.
Amestecam cu mana si framantam ajutandu-ne de grasimea (untul) topita, care trebuie sa fie calduta. Framantam cam 30 minute, pana ce aluatul se leaga si incorporam toata grasimea.
Acoperim cu un servet si lasam la crescut, la cald, cca 1 ora si 30 minute.
Pe masa unsa cu ulei, impartim aluatul in 4 parti egale.
Intind 2 foi, ung cu ulei, pun rahat, rulez pe fiecare si impletesc cate 2.
La fel procedam si pt. cel cu nuca.
Aici umplutura este : 3 albusuri le bat spuma, adaug 200 gr.zahar si le bat pana se intaresc iar.
Pun 4 linguri cu cacao + 100 gr. nuca macinata+ 1 lgta esenta rom.
Intind amestecul pe foi, rulez, impletesc, pun in tava.
Tavile sunt unse cu unt si tapetate cu hartie de copt unsa si ea cu unt.
Lasam iar la crescut in tavi, la cald 40 minute.
Ungem cozonacii cu un galbenus batut cu lapte. Presaram zahar, dam la cuptor.

Coacem in cuptorul in prealabil incins, 40-45 minute. In primele 15 minute nu deschidem usa cuptorului. Apoi putem intoarce tavile daca nu coace cuptorul uniform.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de cotlet de porc in sos, la cuptor

pe 03.12 la 13:40

Rețetă de ciorbă rădăuțeană

pe 01.12 la 18:43

Reteta de somon cu legume en papillote

pe 01.12 la 17:38

Reteta tort trio de ciocolata - Cristiana

pe 01.12 la 16:23

Reteta de tarta cu dovleac si lapte de cocos

pe 01.12 la 15:19

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Panacris

4942 puncte

mirela0911

3677 puncte

cristeena20

2439 puncte

oanapl

2290 puncte

Constelatialeu

2229 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă: Rețete de Sărbători
Turta dulce
Mi-a facut cu ochiul aceasta turta dulce pe blogul Bucatarului maniac si pana nu am facut-o nu m-am lasat :-), ca prea i-a facut reclama.
Turta dulce
Piept de pui umplut cu carnaciori, cascaval si ardei
,, Bunatati pentru Craciun " Colindatorii cei mari au adus si doi copii cu ei. Copiii nu erau in plan :D Vorbesc despre planificarea meniului.
Piept de pui umplut cu carnaciori, cascaval si ardei
RETETA RECOMANDATA
Fursecuri in forma de cadouri pentru Craciun