Cozonac

de leoflori in Prajituri, 6 Iul 2009 | 6909 vizualizari

 

Gustos

 

INGREDIENTE

  • ingredientele pt. 2 cozonaci :
  • 1 kg. faina
  • 50 gr. drojdie proaspata
  • 250 gr. zahar
  • 500 ml. lapte ( + 2-3 linguri dc.aluatul nu este maleabil)
  • 200 gr. unt / marga topit + ulei
  • 5 galbenusuri
  • 1 lgta rasa sare esenta rom,
  • vanilie,
  • coaja rasa portocala,
  • lamaie
  • Umpluturi :
  • rahat,
  • cacao + nuca
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:


Faina se cerne de 2 ori.

Incalzim laptele in care dizolvam zaharul + esenta vanilie.

Facem maiaua : desfacem drojdia cu putina faina si cateva linguri din laptele deja preparat, nu foarte fierbinte. Presaram faina si lasam la cald 15 minute, pana "se crapa" faina.

Galbenusurile le frecam bine cu sare + coaja portocala si/sau lamaie.

Adaugam maiaua peste faina cernuta, restul de lapte caldut, galbenusurile frecate si esenta rom.

Amestecam cu mana si framantam ajutandu-ne de grasimea (untul) topita, care trebuie sa fie calduta. Framantam cam 30 minute, pana ce aluatul se leaga si incorporam toata grasimea.

Acoperim cu un servet si lasam la crescut, la cald, cca 1 ora si 30 minute.


Pe masa unsa cu ulei, impartim aluatul in 4 parti egale.

Intind 2 foi, ung cu ulei, pun rahat, rulez pe fiecare si impletesc cate 2.


La fel procedam si pt. cel cu nuca.

Aici umplutura este : 3 albusuri le bat spuma, adaug 200 gr.zahar si le bat pana se intaresc iar.

Pun 4 linguri cu cacao + 100 gr. nuca macinata+ 1 lgta esenta rom.

Intind amestecul pe foi, rulez, impletesc, pun in tava.


Tavile sunt unse cu unt si tapetate cu hartie de copt unsa si ea cu unt.

Lasam iar la crescut in tavi, la cald 40 minute.

Ungem cozonacii cu un galbenus batut cu lapte. Presaram zahar, dam la cuptor.


Coacem in cuptorul in prealabil incins, 40-45 minute. In primele 15 minute nu deschidem usa cuptorului. Apoi putem intoarce tavile daca nu coace cuptorul uniform.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (1)

tanyapatap 1

18.04.2014, 13:39

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

11000 puncte

nico15

8250 puncte

Camelya

7870 puncte

Constelatialeu

7840 puncte

Valclaudia

6910 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Tochitura cu mamaliguta
  • 21

    D

  • 22

    L

  • 23

    MA

  • 24

    MI

  • 25

    J

  • 26

    V

  • 27

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Regina Maria