Cozonac

de Mihaela11_jo in Prajituri, 3 Ian 2012 | 1953 vizualizari

 

Doresc tuturor " bucataraselor" si "bucatarasilor" un An Nou 2012 Fericit si plin de impliniri.
Aceasta este reteta de cozonac a mamei mele si o fac in fiecare an de sarbatori; simt astfel ca sunt " putin" acasa...in Romania.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina  
  • 2 cani lapte caldut  
  • 3 oua mari  
  • 200 g zahar  
  • coaja rasa de la o lamaie  
  • coaja rasa de la o portocala  
  • 4 plicuri zahar vanilat  
  • 1 praf de sare  
  • 15o ml ulei caldut  
  • 4 lingurite drojdie instantanee  
  • stafide  
  • 2 cani de nuca macinata  
  • 200 g mac macinat  
  • 100 g unt moale  
  • 2 linguri de cacao  
  • 1/2 cana lapte caldut pentru umplutura de mac  
  • ulei pentru uns foaia de cozonac cu nuca  
  • 1 ou batut pentru uns cozonacii  
  • esenta de rom
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Faina se cerne si se pune intr-un lighean de bucatarie; se amesteca bine cu drojdia uscata. Se bat albusurile de ou spuma cu un praf de sare. Se framanta faina cu galbenusurile,zaharul,coaja de lamaie si portocala,aromele si laptele caldut. Se adauga albusurile batute spuma si la urma uleiul caldut. Se framanta bine apoi se adauga stafidele. Coca la framantat se tot intoarce in cruce. Ca sa se amestece totul bine. Se presara cu faina, se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.


Se imparte coca in 3 parti egale.


Cozonacul cu nuca


Se intinde o foaie groasa de 1 cm; se unge cu ulei si se presara cu nuca macinata cu zahar si stropita cu putina esenta de rom. Se ruleaza si se aseaza in tava, unde se mai lasa putin sa creasca.


Cozonacul cu mac


Macul se macina, se amesteca cu coaja de lamaie rasa, zahar dupa gust si lapte caldut pana se obtine o pasta groasa dar care se poate unge pe foaia de cozonac. Nu se unge foaia cu ulei.


Cozonac cu cacao


Se freaca untul spuma cu cacao si zahar dupa gust si se unge foaia de cozonac cu crema obtinuta.


Cozonacii se ung cu ou inainte de a se da la cuptor. Se dau la cuptorul preincalzit la 160 de grade cca 1 ora sau pana s-au rumenit.


Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 5 %
389.99 lei
369.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (22)

Mihaela11_jo 1

06.01.2012, 23:26

Gabitza

mena29 1

09.01.2012, 15:09

Mihaela11_jo 1

10.01.2012, 17:31

Mena

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Falafel de post
  • 17

    V

  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supă de legume pasate, cu ceapă roșie și crutoane

de RODIMUR 5

ieri la 22:51

Poale-n brau

de RuxyRux 9

ieri la 21:41

Mamaliga in straturi cu oua

ieri la 19:53

RETETA RECOMANDATA
Biscuiti Spritati