Cozonac ardelenesc cu nuca

de amalia01 in Prajituri, 23 Ian 2013 | 7313 vizualizari

 

O reteta de la bunica.

 

INGREDIENTE

ALUAT:

  • 1 kg făină
  • 5 ouă
  • 50 g drojdie proaspata
  • 200g zahăr
  • 500ml lapte
  • 8 lingura ulei de floarea-soarelui
  • 1 lingurita sare
  • 2 pliculete zahăr vanilat
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie

UMPLUTURA:

  • 500 g nucă măcinată
  • 4 albus batut 
  • 350 g zahăr 
  • 1 gălbenuș pentru uns
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac ardelenesc cu nuca:



- din drojdie, o lingura de zahar ,un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia;


- intre timp , se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua;


- adaugi pe rand galbenusurile ...peste care presari un praf de sare( asa m-a invatat bunica...galbenusul ramane galben!) si in final, oul intreg;


- framanti in continuare adaugand treptat laptele,zaharul ,vanilia ,uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic(cca 20 de minute);


- acoperi cu un prosop apb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute , la caldura;


- intre timp, bati cele 4 albusuri ramase spuma, impreuna cu zaharul si adaugi nuca;



- dupa ce a dospit aluatul,il rastorni pe masa si il imparti in doua, manevrandu-l cat mai putin;


- intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei ,in foaie subtire(de un deget);


- intinzi jumatate din cantitatea de umplutura cu nuca si apoi rulezi cu grija;


- asezi ruloul in tava de cozonac unsa cu ulei;


- procedezi la fel si cu cealalta jumatate de ingredinte;


- acoperi tavile cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute;


- in acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt;


- ungi cozonacul cu galbenus;


- lasi la copt cam 45 de minute;


- il scoti imediat din tava si il acoperi cu prosopul;


- il lasi sa "mearga la moara" 10 minute, apoi il poti taia si savura!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac ardelenesc cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (14)

Angelina_Elena 1

24.01.2013, 23:22

super bun!

amalia01 1

25.01.2013, 08:34

il puteti incerca si cu alte umpluturi.mie imi place cu mac si stafide sau rahat.

diaconta 1

10.03.2013, 00:37

La multi ani Amalia

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Dorada regala prajita la tigaie
  • 14

    MA

  • 15

    MI

  • 16

    J

  • 17

    V

  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Madlene