Cozonac cu crema de nuca

de Bucataras Medi in Dulciuri, 18 Mai 2015 | 1470 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 650 g faina
  • 340 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 1 ou
  • 100 g unt topit
  • 34 g drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru umplutura
  • 300 g nuca macinata
  • 80 g unt
  • 100 ml lapte
  • 125 g zahar
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita cacao
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Pentru uns
  • 1 galbenus
  • 2 linguri cu lapte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu crema de nuca:

Pregatim mai intai maiaua. Intr-un bol amestecam drojdia faramitata cu o lingura de zahar si una de faina. Adaugam circa 1/2 cana de lapte caldut si amestecam.. Lasam la crescut circa 10-15 min sau pana isi dubleaza volumul. Cernem faina printr-o sita cu gauri mici. Punem zaharul si zaharul vanilat in laptele caldut(nu fierbinte!!!) si amestecam pana la dizolvare. Batem bine oul cu un praf de sare. Peste faina cernuta punem maiaua,apoi oul batut si coaja rasa de lamaie. Turnam laptele putin cate putin,apoi esenta de rom si framantam. Untul il topim si apoi il lasam la racit. Adaugam treptat untul si framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana. Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si il dam la cald pana cand acesta isi dubleaza volumul(circa 1 ora).

In acest timp ne ocupam de umplutura.

Punem untul la topit apoi adaugam laptele si lasam sa dea in clocot.

Luam de pe foc si lasam la racit.

Intr-un bol mai mare amestecam nucile,zaharul,zaharul vanilat, scortisoara si cacao.

Turnam amestecul de lapte cu unt racit si amestecam pentru o buna omogenizare.

Batem bine galbenusul si il incorporam in amestec.

Cand aluatul este gata il punem pe masa de lucru unsa cu ulei.

Impartim aluatul in patru parti cat de cat egale.

Intindem 4 foi dreptunghiulare ,groase de circa 0,5 cm si lungi in functie de forma in care urmeaza sa coacem cozonacul.

Impartim umplutura cu care urmeaza sa umplem cozonacul tot in patru.

Punem pe fiecare bucata de aluat cate o portie de umplutura.

Rulam.

Se formeaza 4 suluri pe care le impletim doua cate doua.

Tapetam 2 tavi cu hartie de copt si asezam in fiecare cate un cozanacel.

Se lasa la crescut,la cald si acoperiti cu un prosop de bucatarie circa 30 min.

Batem galbenusul cu laptele si ungem cozanaceii. Se da la cuptorul preincalzit circa 45-50 min. la 180 grade(trebuie sa treaca testul scobitorii si sa fie frumos rumeniti)

Dupa ce s-au copt se scot din cuptor ,se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la racit.

Se scot din tava si se feliaza.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu crema de nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (34)

dantes 1

19.05.2015, 10:42

Delicios!

mirela0911 1

19.05.2015, 13:00

Cat de bun e!

Aletta 1

21.05.2015, 12:55

Trebuie sa fie delicios.,

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Dorada regala prajita la tigaie
  • 14

    MA

  • 15

    MI

  • 16

    J

  • 17

    V

  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Gogosi cu scortisoara

ieri la 20:31

Mini tarte cu crema de vanilie si fructe

ieri la 20:30

Linte cu carnati cabanos

de Ina 7

ieri la 20:25

Placinta cu branza dulce

ieri la 20:23

RETETA RECOMANDATA
Rolls Cinnabon sau melcisori(varianta simpla fara glazura)