Cozonac cu nuca, cacao si rahat

de dakris in Dulciuri, 15 Apr 2012 | 4834 vizualizari

 

Pufos, aromat si plin de nuca si cacao...o bunatate.
Paste fericit!

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru 2 cozonaci
  • 1 kg faina
  • 5 oua + 1 pt uns
  • 400 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 200 gr unt topit
  • esenta de rom (5 linguri)
  • coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
  • 1 praf sare
  • 50 g drojdie proaspata
  • 200 g rahat
  • 400 g nuca macinata
  • 3 linguri nuca de cocos
  • 4 linguri cacao
  • mac sau nuca de cocos pentru decor
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca, cacao si rahat:

Aluatul
* se cerne faina, ouale se separa (trebuie sa fie calde, la temperatura camerei);
* maiaua (plamadeala) se face din drojdie, putin lapte caldut si 3 linguri de faina si se lasa la crescut la cald cca 15 min;
* 250 g zahar si 3 linguri esenta rom se dizolva in laptele caldut;
* 5 galbenusuri se amesteca cu praful de sare;
* untul se topeste.


Peste faina se adauga maiaua, laptele, galbenusurile, coaja rasa de portocala si lamaie. Se framanta si, spre final, se inglobeaza untul topit treptat (se framanta cu mainile imbibate in grasime).
Se lasa la dospit la loc caldut pana isi dubleaza volumul.


Umplutura


Peste 5 albusuri batute spuma cu 150 g zahar, se adauga nuca macinata, cacaoa, nuca de cocos si 2 linguri esenta de rom.


Apoi:
- se intind foile de aluat, se umplu cu crema (ca in imagini)si se impletesc;
- se pune cozonacul in tavile tapetate cu hartie de copt si se mai lasa la dospit inca jumatate de ora;
- se ung cu 1 ou si se presoara mac sau nuca de cocos;
- se coc la foc mediu aproximativ o ora.


P.s. Tot aceeasi reteta, o folosesc si pt pasca, evident, cantitatile ingredintelor injumatatite.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca, cacao si rahat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

dakris 1

16.04.2012, 19:54

va multumesc pt comentarii si aprecieri!

bucatarimcudiana 1

17.04.2012, 10:47

super fain

dakris 1

17.04.2012, 11:41

Da, Diana! Super fain cum spui tu si delicios, cu adevarat! Multumesc!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

10630 puncte

Valclaudia

7220 puncte

Constelatialeu

6780 puncte

Bya Ralu

6210 puncte

mirela0911

5240 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!