Cozonac cu nuca de cocos

de _Alina_ in Dulciuri, 25 Iun 2014 | 3982 vizualizari

 

Nu stiu cum sunteti voi insa mie vremea asta ploioasa imi face pofta de dulciuri din aluaturi dospite, in special de cozonac. :)

 

INGREDIENTE

  • (pentru 4 cozonaci)
  • Aluat 1:
  • 1 kg faina de grau (+ 50 g faina extra pentru framantat)
  • 220 g zahar
  • 200 ml ulei de floarea soarelui presat la rece
  • 500 ml lapte cald
  • 50 g drojdie proaspata
  • 4 galbenusuri (de la oua de tara)
  • coaja de la o portocala
  • coaja de la o lamaie
  • 1 lgt sare
  • Aluat 2:
  • 900 g faina de grau (+ extra pentru framantat ~100 g)
  • 100 g cacao (22% grasime)
  • 500 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 200 ml ulei presat la rece
  • 50 g drojdie proaspata (Pakmaya am folisit eu)
  • Umplutura:
  • 270 g ciocolata alba
  • 200 g fulgi nuca de cocos
  • 4 albusuri
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus amestecat cu 2 lg lapte si cu 1 lgt zahar
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca de cocos:

Aluat 1:


1. Cerne faina de doua ori.


2. Intr-un vas prepara o maia framantand si dizolvand drojdia in 300 ml lapte cald. Adauga o lg zahar si 2 lg faina peste drojdia dizolvata si amesteca bine. Acopera vasul cu un prosop si lasa sa dospeasca fix 10 minute.


3. mixeaza galbenusurile cu zaharul pana cand se deschid la culoare, apoi adauga coaja de portocala si cea de lamaie.


4. Fa o adancitura in mijlocul fainii cernute si adauga maiaua, galbenusurile batute, restul de lapte cald, coaja razuita de portocala si cea de lamaie si amesteca cu o lingura pana incorporezi toata faina.


5. Framanta bine cu mainile timp de 7 minute adaugand uleiul putin cate putin. In final pune o lingura de faina, mai framanta un minut, acopera cu un prosop si lasa la dospit 60 de minute.


Aluat 2:


1. Prepara maiaua ca la aluatul 1.


2. Amesteca restul de faina cu cacaoa si cerne-le de doua ori. Apoi procedeaza ca la pasii 3, 4 si 5 de la aluatul 1.


Umplutura:


Intr-un vas razuieste ciocolata alba, pune fulgii de nuca de cocos si amesteca. Adauga apoi albusurile (nebatute) si inglobeaza-le in compozitie (am incercat si varianta fara albusuri in umplutura si e la fel de gustos).


Asamblare:


1. Framanta aluatul alb si imparte-l in 4 bucati egale, procedeaza la fel si cu aluatul negru.


2. Unge blatul de lucru cu putin ulei, unge-te si pe maini apoi intinde o bucata de aluat alb intr-o foaie


3. dreptunghiulara groasa de 0.5 - 1 cm (ajuta-te de sucitor ca sa il aduci la grosimea ideala). Procedeaza la fel si cu aluatul negru.


4. Pune aluatul negru peste cel alb si apasa-l putin cu palmele, intinde pe suprafata aluatului negru 1/4 din umplutura apoi ruleaza usor, ascunde capetele si pune-l intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Procedeaza la fel si cu restul bucatilor de aluat.


5. Acopera tavile cu un prosop si lasa cozonacii la dospit 10-15 min.


6. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius si baga in cuptor un vas cu apa rece. Baga apoi cozonacii pe raftul din mijloc al cuptorului si lasa-i la copt 45-50 min sau pana se rumenesc (depinde de cuptor - al meu e electric, si l-am setat pe incalzire superioara si inferioara).


7. Dupa ce s-au copt scoate-i din cuptor, acopera tavile cu un prosop si lasa-i sa se racoreasca.

 

TIPS-URI

1

Faina, ouale, drojdia si uleiul trebuie sa aibe temperatura camerei cand te apuci de framantat.

2

Uleiul presat la rece este asa-numitul oloi si se gaseste in piete. Este mult mai gros decat uleiul rafinat.

3

Pentru gustul nostru sunt perfecti, insa stiu ca unii dintre voi ii prefera mai dulci asa ca puteti mari cantitatea de zahar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca de cocos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (14)

deyutzky 1

25.06.2014, 20:29

ce bine arata

mirela0911 1

25.06.2014, 20:46

Placeee cu cocos!

alilianaa 1

26.06.2014, 07:37

bun,bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Valurile Dunarii (Donauwellen)
  • 14

    J

  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere si gutui