Cozonac cu nucă şi cacao

de DinDragostePentruGatit in Dulciuri, 7 Apr 2012 | 1522 vizualizari

 

Se apropie cu pași repezi Sărbătoarea Învierii, va trebui să trecem la frământat cozonaci.

 

INGREDIENTE

  • 750 g făină tip 000;
  • 37.5 g drojdie proaspătă (1 cubuleţ şi 1/2);
  • 150 mL lapte;
  • 3 lg lapte bătut sau iaurt;
  • 2 lg smântână;
  • 3 ouă întregi,
  • 2 gălbenuşuri şi 3 albuşuri;
  • 75 g unt;
  • 150 g zahăr;
  • coaja de la o lămâie;
  • coaja de la o portocală mare;
  • 4 linguri cacao;
  • 25 mL esenţă de rom;
  • 250 g nuci;
  • mac (pentru decor);
  • puţin ulei de floarea soarelui sau unt topit (pentru frământat);
  • sare.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nucă şi cacao:

Pentru început asiguraţi-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei.

- Făina trebuie să fie proaspăt cernută.

- Din drojdie puneţi separat câteva bucăţele (în poză, cea de pe şerveţel) - e un truc prins de la Babica Anna.

- Se pregăteşte maiaua.

Într-un bol se pun: 

3 ouă, smântâna, iaurtul, puţin lapte, drojdia (nu toată, mai păstraţi cam o linguriţă, am scris mai sus), 3 linguri zahăr şi cam 8 linguri făină, se amestecă (se obţine o pastă mai grosuţă), se acoperă şi se lasă 15-20 minute (eu o ţin în cuptorul cu microunde).

Se toarnă apoi maiaua în mijlocul făinii (într-un vas mare, să aibe loc unde să crească), se adaugă untul topit + zahărul (topesc untul în microunde, să nu fie fierbinte!!!, eu dizolv şi zahărul în el), coaja de portocale + lămâie, se omogenizează totul foarte bine, se frământă puţin direct în vas, se acoperă şi se lasă la dospit timp de 35-45 minute (tot în microunde îl ţin).

În acest timp pregătesc umplutura (ador cea de nucă, albuş, cacao, rom).

Se bat 3 albuşuri, se adaugă 5 linguri de zahăr şi 4 linguri de cacao, se amestecă bine după care se adaugă nucile (le-am măcinat cu robotul) şi esenţa de rom.

Se obţine o pastă consistentă.

După ce a crescut aluatul, se adaugă drojdia rămasă şi se frământă cu ulei sau unt topit.

Se împărte aluatul în două părţi egale, se întind (mai mult pe lung decât pe lat), pun tava alături să ştiu în mare lăţimea dreptunghiului.

Se pune umplutura cu o pensulă pe aluatul întins, se mai presar câteva nuci, se rulează şi se pune în formă.

Se mai lasă la crescut cam 15 minute (tot în microunde pun formele).

Cozonacii se coc în cuptorul bine încălzit, timp de aproximativ 1 oră, la foc mic. 

De data asta am pus cozonacii la copt fără să-i ung cu ou, i-am uns abia spre sfârşit (cu 2 gălbenuşuri şi puţin lapte apoi am presărat deasupra puţin zahăr brun şi mac) şi i-am mai lăsat 5-10 minute în cuptor.

Îmi plac cozonacii cât sunt călduţi, după ce se răcesc, îmi încălzesc câteva secunde felia în cuptorul cu microunde, alături de un pahar cu lapte/iaurt sau câteva linguriţe de smântână :D, miamy...

 

Poftă bună!

 

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nucă şi cacao" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

deyutzky 1

08.04.2012, 13:21

imi place

mamaieelena 1

09.04.2012, 17:40

adry88 1

13.04.2012, 16:24

placeeeeeeeeee

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Rux

Rux 9

12420 puncte

oanapl

8690 puncte

Rocsi

8420 puncte

Constelatialeu

7600 puncte

mihaelar63

5970 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene cu ciocolata si portocale

de Criss 6

Madlene cu...

la 14:26

Hering cu smantana acra

Hering cu...

ieri la 22:34

Pui cu lamaie si parmezan

de Rux 9

Pui cu lamaie si...

ieri la 18:34

Salata italiana cu creveti si parmezan

de Rux 9

Salata italiana...

ieri la 18:25