Cozonac cu nucă şi cacao

de DinDragostePentruGatit in Dulciuri, 7 Apr 2012 | 1602 vizualizari

 

Se apropie cu pași repezi Sărbătoarea Învierii, va trebui să trecem la frământat cozonaci.

 

INGREDIENTE

  • 750 g făină tip 000;
  • 37.5 g drojdie proaspătă (1 cubuleţ şi 1/2);
  • 150 mL lapte;
  • 3 lg lapte bătut sau iaurt;
  • 2 lg smântână;
  • 3 ouă întregi,
  • 2 gălbenuşuri şi 3 albuşuri;
  • 75 g unt;
  • 150 g zahăr;
  • coaja de la o lămâie;
  • coaja de la o portocală mare;
  • 4 linguri cacao;
  • 25 mL esenţă de rom;
  • 250 g nuci;
  • mac (pentru decor);
  • puţin ulei de floarea soarelui sau unt topit (pentru frământat);
  • sare.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nucă şi cacao:

Pentru început asiguraţi-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei.


- Făina trebuie să fie proaspăt cernută.


- Din drojdie puneţi separat câteva bucăţele (în poză, cea de pe şerveţel) - e un truc prins de la Babica Anna.


- Se pregăteşte maiaua.


Într-un bol se pun:


3 ouă, smântâna, iaurtul, puţin lapte, drojdia (nu toată, mai păstraţi cam o linguriţă, am scris mai sus), 3 linguri zahăr şi cam 8 linguri făină, se amestecă (se obţine o pastă mai grosuţă), se acoperă şi se lasă 15-20 minute (eu o ţin în cuptorul cu microunde).


Se toarnă apoi maiaua în mijlocul făinii (într-un vas mare, să aibe loc unde să crească), se adaugă untul topit + zahărul (topesc untul în microunde, să nu fie fierbinte!!!, eu dizolv şi zahărul în el), coaja de portocale + lămâie, se omogenizează totul foarte bine, se frământă puţin direct în vas, se acoperă şi se lasă la dospit timp de 35-45 minute (tot în microunde îl ţin).


În acest timp pregătesc umplutura (ador cea de nucă, albuş, cacao, rom).


Se bat 3 albuşuri, se adaugă 5 linguri de zahăr şi 4 linguri de cacao, se amestecă bine după care se adaugă nucile (le-am măcinat cu robotul) şi esenţa de rom.


Se obţine o pastă consistentă.


După ce a crescut aluatul, se adaugă drojdia rămasă şi se frământă cu ulei sau unt topit.


Se împărte aluatul în două părţi egale, se întind (mai mult pe lung decât pe lat), pun tava alături să ştiu în mare lăţimea dreptunghiului.


Se pune umplutura cu o pensulă pe aluatul întins, se mai presar câteva nuci, se rulează şi se pune în formă.


Se mai lasă la crescut cam 15 minute (tot în microunde pun formele).


Cozonacii se coc în cuptorul bine încălzit, timp de aproximativ 1 oră, la foc mic.


De data asta am pus cozonacii la copt fără să-i ung cu ou, i-am uns abia spre sfârşit (cu 2 gălbenuşuri şi puţin lapte apoi am presărat deasupra puţin zahăr brun şi mac) şi i-am mai lăsat 5-10 minute în cuptor.


Îmi plac cozonacii cât sunt călduţi, după ce se răcesc, îmi încălzesc câteva secunde felia în cuptorul cu microunde, alături de un pahar cu lapte/iaurt sau câteva linguriţe de smântână :D, miamy...



Poftă bună!


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nucă şi cacao" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (15)

deyutzky 1

08.04.2012, 13:21

imi place

mamaieelena 1

09.04.2012, 17:40

adry88 1

13.04.2012, 16:24

placeeeeeeeeee

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Bulion din rosii
  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

  • 24

    D

  • 25

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Cozonac