Cozonac cu nuca si ciocolata

de scortisoara in Dulciuri, 4 Mai 2013 | 3460 vizualizari

 

Aluatul asta e cel mai bun aluat dospit dulce pe care l-am facut vreodata. E o pufosenie si poate fi folosit la mai multe produse de patiserie. Merita incercat! :)

 

INGREDIENTE

  • Aluat: (pentru 2 cozonaci) Toate ingredientele la temperatura camerei!!!
  • 1 kg faina
  • 4 galbenusuri
  • 500 ml lapte
  • 200ml ulei sau unt
  • 50g drojdie
  • 6 linguri de zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • o lamaie
  • Crema:
  • 4 albusuri
  • nuca macinata
  • 2 linguri cacao
  • o cana de zahar
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si ciocolata:

Se cerne faina pentru a se aerisi.


Intr-un castronel se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si putin lapte caldut. Deasupra se prepara putina faina si se lasa la caldura pana cand isi mareste volumul de 2-3 ori.


Galbenusurile se separa cu sare fina si se lasa deoparte 10 minute, pentru a obtine o culoare galbena mai intensa. Apoi se adauga zaharul, vanilia si se bat pana cand isi maresc volumul. Se adauga apoi si coaja de lamaie.


Intr-un castron mai mare se amesteca plamada (drojdia) cu galbenusurile si faina. Framantarea manula a aluatului dureaza intre 30 si 40 de minute. In acest timp se adauga laptele cald ramas si uleiul cald sau untul topit. Aluatul este gata cand este omogen, bine legat si se dezlipeste usor de pe maini si peretii castronului.


Se aduna aluatul in mijlocul castronului, se presara cu putin faina si se acopera cu un servet gros. Castronul se pune intr-un loc bine incalzit, fara curenti de aer si se lasa la dospit pana isi mareste de 2-3 ori volumul, aproximativ 2 ore.


Crema:


Batem spuma albusurile cu un praf de sare si adaugam treptat cana de zahar pana obtinem o spuma tare. Se incorporeaza treptat cele 2 linguri de cacao si nuca, pana obtinem un amestec omogen.


Dupa ce aluatul a crescut, taiem o bucata cam cat un grapefruit si il intindem pe masa unsa cu ulei. Punem 3 linguri de crema si rulam. La fel facem cu a doua bucata. Impletim cele 2 parti si le punem in tava unsa cu ulei.


Lasam la crescut aproximativ 20 de minute, la cald, il ungem cu ou batut cu lapte si il dam in cuptorul preincalzit.


Pentru a iesi aluatul mai pufos, punem sub cozonac o tava cu apa. Atentie! tava cozonacului sa nu fie in tava cu apa!


Primele 15 minute nu deschidem cuptorul. Se coace aproximativ o ora la foc mediu.


Din tava se scoate cand s-a racit.


Sa aveti pofta!

 

TIPS-URI

1

In aluat se pune o lingurita de otet pentru a fi mai fraged aluatul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (11)

laura_n 1

04.05.2013, 22:06

ti-a iesit minunat

merisor 1

04.05.2013, 22:11

Ce pufos ti-a iesit!

Sim0na 1

04.05.2013, 22:23

delicioasa combinatie!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Zacusca cu ciuperci
  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Aperitive festive

de ancutsa 5

ieri la 18:17

Gem de piersici

de ancutsa 5

ieri la 18:09

Gem de prune

de ancutsa 5

ieri la 18:06

RETETA RECOMANDATA
Cozonacei cu rahat, mac si nuca de cocos