Cozonac cu nuca si ciocolata

de scortisoara in Dulciuri, 4 Mai 2013 | 6404 vizualizari

 

Aluatul asta e cel mai bun aluat dospit dulce pe care l-am facut vreodata. E o pufosenie si poate fi folosit la mai multe produse de patiserie. Merita incercat! :)

 

INGREDIENTE

  • Aluat: (pentru 2 cozonaci) Toate ingredientele la temperatura camerei!!!
  • 1 kg faina
  • 4 galbenusuri
  • 500 ml lapte
  • 200ml ulei sau unt
  • 50g drojdie
  • 6 linguri de zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • o lamaie
  • Crema:
  • 4 albusuri
  • nuca macinata
  • 2 linguri cacao
  • o cana de zahar
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si ciocolata:

Se cerne faina pentru a se aerisi.

Intr-un castronel se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si putin lapte caldut. Deasupra se prepara putina faina si se lasa la caldura pana cand isi mareste volumul de 2-3 ori.

Galbenusurile se separa cu sare fina si se lasa deoparte 10 minute, pentru a obtine o culoare galbena mai intensa. Apoi se adauga zaharul, vanilia si se bat pana cand isi maresc volumul. Se adauga apoi si coaja de lamaie.

Intr-un castron mai mare se amesteca plamada (drojdia) cu galbenusurile si faina. Framantarea manula a aluatului dureaza intre 30 si 40 de minute. In acest timp se adauga laptele cald ramas si uleiul cald sau untul topit. Aluatul este gata cand este omogen, bine legat si se dezlipeste usor de pe maini si peretii castronului. 

Se aduna aluatul in mijlocul castronului, se presara cu putin faina si se acopera cu un servet gros. Castronul se pune intr-un loc bine incalzit, fara curenti de aer si se lasa la dospit pana isi mareste de 2-3 ori volumul, aproximativ 2 ore.

Crema:

Batem spuma albusurile cu un praf de sare si adaugam treptat cana de zahar pana obtinem o spuma tare. Se incorporeaza treptat cele 2 linguri de cacao si nuca, pana obtinem un amestec omogen.

Dupa ce aluatul a crescut, taiem o bucata cam cat un grapefruit si il intindem pe masa unsa cu ulei. Punem 3 linguri de crema si rulam. La fel facem cu a doua bucata. Impletim cele 2 parti si le punem in tava unsa cu ulei.

Lasam la crescut aproximativ 20 de minute, la cald, il ungem cu ou batut cu lapte si il dam in cuptorul preincalzit.

Pentru a iesi aluatul mai pufos, punem sub cozonac o tava cu apa. Atentie! tava cozonacului sa nu fie in tava cu apa!

Primele 15 minute nu deschidem cuptorul. Se coace aproximativ o ora la foc mediu.

Din tava se scoate cand s-a racit.

Sa aveti pofta!

TIPS-URI

1

In aluat se pune o lingurita de otet pentru a fi mai fraged aluatul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

laura_n 1

04.05.2013, 22:06

ti-a iesit minunat

Merisor 1

04.05.2013, 22:11

Ce pufos ti-a iesit!

Sim0na 1

04.05.2013, 22:23

delicioasa combinatie!!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert cozonac