Cozonac cu umplutura mixta, imbracat in ciocolata

de Merisor in Prajituri, 4 Mai 2013 | 12064 vizualizari

 

Fiecare membru al familiei mele prefera o anumita umplutura la cozonac, asa ca am inglobat intr-unul trei tipuri: stafide, rahat si nuca, iar doi cozonaci i-am facut cu umplutura simpla: rahat, respectiv nuca.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluatul de cozonac:
  • 1200gr faina
  • 500 ml lapte
  • 200 ml ulei
  • 500 gr zahar
  • 6 galbenusuri
  • 50 gr drojdie
  • coaja rasa de portocala
  • esenta de portocala
  • sare
  • Pentru umpluturi:
  • 3 albusuri
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri nuca macinata
  • 100 gr stafide
  • 250 gr nuca maruntita sau chiar sferturi
  • 250 gr rahat
  • Pentru uns:
  • 1 ou
  • 1 lingurita lapte
  • Pentru ciocolata:
  • 50 ml lapte
  • 50 gr unt
  • 3 linguri cacao
  • 2 linguri zahar
  • 50 gr ciocolata amaruie
Portii: 3
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu umplutura mixta, imbracat in ciocolata:

Am pregatit mai intai maiaua frecand drojdia cu doua linguri de zahar  pana la diluarea acesteia, apoi am pus cam 150 ml lapte caldut si o mana de faina. Am omogenizat, am acoperit cu stergare de bucatarie si am lasat maiaua pentru cozonac la crescut pana la dublarea volumului.

Intre timp am pregatit restul ingredientelor.

Am frecat galbenusurile cu doua linguri de zahar pana au devenit spumoase.

Am pus laptele pe foc cu restul de zahar, sarea, esenta si coaja de portocala si am mestecat continuu pana la topirea zaharului.

Am cernut faina si am pus o parte in vasul in care am pregatit aluatul.

Am turnat o parte din lapte asa fierbinte si am oparit rutina faina, apoi am lasat sa se raceasca putin.

Cand s-a racit astfel incat sa poti tine mana am amestecat faina oparita cu maiaua, am pus treptat galbenusurile si o parte din ulei, am omogenizat si am inceput sa pun treptat lapte si faina pana s-au terminat si s-au incorporat toate.

Am inceput sa framant mai intai in vas, apoi am uns masa cu ulei si am rasturnat aluatul framantandu-l pe masa. cand incepea sa se lipeasca aluatul mai puneam putin ulei pe masa si pe maini.

Am framantat asa cam 10 minute dupa care ampus aluatul in vas, l-am invelit cu stergare si am lasat la crescut cam 30 minute.

Intre timp am pregatit umpluturile pentru cozonac.

Albusurile le-am batut bine cu putina sare si zaharul, apoi am adaugat cacaoa si nuca macinata.

Restul de nuca am rupt-o bucatele.

Stafidele spalate le-am pus la hidratat in putina ama.

Rahatul a fost deja taiat asa ca nu i-am facut nimic. :D

Am impartit aluatul de cozonac in trei parti, dar la cozonacul cu trei umpluturi am lasat ceva mai multa coca.

Pentru ceilalti doi cozonaci am intins aluatul, am uns cu putina compozitie de albus si cacao, am presarat 100 gr nuca, respectiv 100 gr rahat, am rulat si am pus in tavile unse cu ulei. Am acoperit si am lasat la crescut.

Pentru celalalt cozonac, am impartit aluatul in trei parti egale, am intins fiecare parte si am uns-o cu aceeasi compozitie de albus, apoi am presarat pe fiecare umpluturile: stafidele, rahatul si nuca, am rulat si le-am asezat in tava unsa. Am acoperit si am lasat la crescut circa 30 minute dupa care am introdus tavile in cuptor si am copt la 180 grade pentru 40 minute.

Am batut un ou mai micut si am pus o lingurita de lapte.

Cu aproximativ 15 minute inainte de final, am scos tavile din cuptor si am uns cozonacii cu oul batut.

Pentru ciocolata am pus toate ingredientele intr-un vas pe foc moale si am amestecat pana la topirea tuturor.

Cu aceasta am uns cozonacul cand s-a racit, ajutandu-ma de o  pensula.

Au iesit foarte buni si aromati!

 

TIPS-URI

1

Se pot unge cozonacii in loc de ou cu un sirop din apa si zahar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu umplutura mixta, imbracat in ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Bastonase cu ciocolata