Cozonac dospit la rece

de katty in Dulciuri, 3 Feb 2017 | 1148 vizualizari

 

Reteta mea preferata  de cozonac este in principiu aceeasi, cu mici variatiuni in functie de ce ingrediente am prin casa (aici ma refer la umpluturi). Este de fapt reteta mamei, care mie imi place foarte mult, cu aluat oparit. Am mai incercat si alte retete, dar m-am intors la aceasta.
 Cu totii stim povestea cu cozonacul care trebuie framantat la cald, cu ingrediente aduse la temperatura camerei cu ceva vreme inainte, cu o camera incalzita de mai, mai sa lesini, fara curenti de aer si asa mai departe.
Si uite asa intr-o zi, cand nu aveam timp de toate cele, m-am gandit sa experimentez reteta cozonacului dospit la rece si vreau sa spun ca m-am declarat foarte multumita de rezultat si am ramas cu aceasta metoda. Apoi am vazut ca nu eram singura, caci si altii au incercat si s-au declarat multumiti.
Cand vreau sa fac cozonac, il inmoi de seara, il lasa la frigider pana dimineata, apoi continui treaba. Pe langa faptul ca reduc mult timpul cu statul pe langa el, mi se pare ca are un gust mult mai bun.
Am folosit umpluturi diferite la fiecare dintre ei, insa poze nu am decat  de la cel cu cacao, nuci si merisoare, caci restul au plecat putin la munte, impreuna cu fiul meu ;)
 

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg faina
  • 500 gr zahar+ptr presarat deasupra
  • 750 ml lapte
  • 70-80 gr drojdie proaspata
  • 8 oua
  • 1 1/2 sare
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • 1 lingura rom
  • 2-3 linguri ulei
  • 300 gr unt
  • umplutura:
  • nuca, stafide, merisoare sau orice doriti
  • 1 galbenus+2 linguri lapte ptr uns
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac dospit la rece:

Cernem faina intr-un vas mare. Intr-un castron, punem 2-3 linguri de faina.


Fierbem 150 ml lapte in clocot si al adaugam peste faina, amestecand bine sa nu se faca cocoloase. Lasam faina oparita sa se racoreasca (sa fie doar calduta) si adaugam drojdia sfaramata si 1 lingurita zahar si amestecam bine sa nu ramana bucati de drojdie. Lasam amestecul sa creasca.


Separam galbenusurile si le frecam cu sarea, 1-2 linguri de zahar, uleiul, romul, coaja de lamaie si portocala si 100 gr unt topit (nu fierbinte).


Restul de zahar il punem cu laptele ramas, intr-o craticioara si amestecam pana zaharul se topeste si laptele este caldut.


Facem o adancitura in mijlocul fainii si turnam drojdia crescuta, galbenusurile si restul de lapte caldut. Amestecam cu paletele de la mixer (daca aveti timp puteti sa framantati cu mana), pana compozitia se desprinde de pe peretii vasului.


Topim restul de unt (caldut) si incepem sa framantam cu mana pana se incorporeaza tot untul. Acoperim vasul cu o folie de plastic si il lasam la frigider pana dimineata.


Scoatem vasul de la frigider, il descoperim si il lasam la cald sa mai creasca 1/2 de ora, pana aluatul ajunge la temperatura camerei (sa nu mai fie rece).


Din acest moment, procedam ca la orice cozonac. Impartim aluatul in 3-4 parti egale( eu l-am impartit in 4).


Intindem foaia de aluat sub forma de dreptunghi si punem umplutura.


Eu i-am umplut pe fiecare cu altceva, unul cu stafide, unul cu cacao, nuci si merisoare, unul cu nuci macinate amestecate cu cacao , zahar si un albus si unul cu finetti.


Rulam aluatul si il asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Lasam cozonacul sa mai creasca 1/2 de ora, il ungem cu galbenus amestecat cu lapte, presaram zahar si il dam la cuptorul preincalzit pana se rumeneaste frumos (aproximativ 50 de minute). Scoatem cozonacii si ii acoperim cu un prosop.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac dospit la rece" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (8)

kytz 1

03.02.2017, 18:11

Bun!

Rocsi 1

04.02.2017, 19:48

Cat de fain si pufos!

miki_a 1

04.02.2017, 22:21

Încă o rețetă de-a ta pe care vreau să o încerc cât de curând !

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Oana

8060 puncte

AlexTeacher

7030 puncte

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Baigli cu mac