Cozonac fara framantare - reteta mea nr. 100

de - TABITA - in Dulciuri, 23 Mai 2013 | 28269 vizualizari

 

Am pus ochii pe aceasta reteta inca de cand a postat-o Camelia.:-*
Eu am mai modificat-o pe alocuri. E absolut delicios acest cozonac.
E o reteta rapida si cu rezultat garantat.

 

INGREDIENTE

Pentru aluatul de cozonac:

  • 2-3 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 125 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • 500-550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • esenta de lamaie
  • coaja de portocala si/sau lamaie

Pentru umplutura de cozonac:

  • 100 g alune macinate
  • 3 linguri mari cu cacao
  • 100 g zahar
  • 1 albus
  • esenta de rom
  • 2-3 linguri de lapte
  • 50 g stafide
  • 200 g rahat

Ingrediente pentru uns:

  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri de lapte

Ingredientele sunt pentru o tava mare de cozonac sau doua mai mici.

Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac fara framantare - reteta mea nr. 100:

Pentru reusita cozonacului: in bucatarie trebuie sa fie cald, sa nu fie curent. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Nu se deschide usa cuptorului in primele 20 de minute.


Faina se cerne si se pune intr-un castron adanc. In mijlocul fainii se face o adancitura in care se pune maiaua obtinuta din amestecul de drojdie, 1 lingura de zahar, 2-3 linguri lapte caldut. Se lasa la dospit 15-20 de minute intr-un loc cald, ferit de curenti (in cuptorul preincalzit la 40-50° sau sub o patura).


Se adauga ouale, zaharul, sarea, untul topit, esenta de lamaie si laptele, apoi se amesteca cu lingura pana se obtine un aluat elastic.


Se acopera castronul cu un prosop si se pune din nou intr-un loc cald la crescut pana isi dubleaza volumul.


Intre timp pregatim umplutura pentru cozonac:


Stafidele se pun in apa calduta cu cateva picaturi de esenta de rom pentru cel putin 30 de minute, apoi se scurg bine de apa.


Se amesteca alunele macinate cu zaharul, cacao si albusul de ou batut, apoi se pune laptele fierbinte si se amesteca pana la omogenizare.


Se scoate aluatul pe masa pudrata cu faina si se imparte in doua.


Se intinde fiecare foaie in forma dreptunghiulara cu grosimea de ~ 0,5 cm si lungimea in functie de forma pe care o aveti.


Se pune umplutura din amesteecul cu cacaua pe fiecare foaie, se adauga stafide si rahat si apoi se ruleaza pe lungime.


Se impletesc cate 2 rulouri pentru a obtine un cozonac. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin unt.


Se mai lasa in tava 15-20 de minute inainte de a-l baga la cuptor.


Bagam la cuptor tavile de cozonac in cuptorul preincalzit la 180° pentru aproximativ 40 de minute pana capata o culoare rumena deasupra.


Dupa ce cozonacul s-a copt, se lasa 5 minute, dupa care se unge cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si se presara pe deasupra zahar.


Se lasa pe gratarul de la aragaz sau se pune la loc cald ferit de curent.


Cozonacul se taie a doua zi sau numai dupa ce s-a racit foarte bine.


Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Se pot umple si cu nuca sau mac.

2

Se poate face si cozonac simplu, daca nu doriti impletit. Se intinde foaia si se face un rulou mare si gros.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac fara framantare - reteta mea nr. 100" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Clipper 41mm W/Beard

- 33 %
299.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (88)

crinined 1

18.04.2014, 23:08

Daca doriti sa vedeti o reteta si cu mac este una grozava aici
http://gatitcudragoste.blogspot.ro/2014/04/cozonac-cu-mac.html

-Miti- 1

12.10.2014, 17:23

E la dospit al meu

- TABITA - 1

17.10.2014, 11:21

O, ma bucur! . Sa-mi spui cum a iesit!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Satisfyyourcravings

7710 puncte

RODIMUR

6940 puncte

Ina

Ina 7

6040 puncte

Rocsi

5970 puncte

Ancutsa

5400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert tort cu crema de lamaie

de RODIMUR 5

ieri la 21:29

Ardei umpluti ca pe vremea lui Cuza-Voda

ieri la 19:22

Desert tort cu ciocolata si zmeura

ieri la 18:01

RETETA RECOMANDATA
Bulgari de zapada