Cozonac floare, cu nuca si gem de prune

de lia maria in Dulciuri, 21 Mai 2012 | 4551 vizualizari

 

Este o reteta simpla dar grozav de buna  de cozonac, care ma duce cu gandul la copilaria mea. Asa ne facea mama cozonacul cu nuca…si-mi aduc aminte ca nu avea-am rabdare sa se raceasca, nu se putea taia si mama ni-l rupe-a si ne dadea cate o bucata numai sa ne inchida gura…ce vremuri !!!!

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 200 ml lapte
  • 100 g margarina, topita
  • ¼ lingurita sare
  • 2 linguri zahar
  • 2 oua, putin batute
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • ½ lingurita praf de portocala
  • 600 g faina alba
  • 2 lingurite rase drojdie uscata
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata
  • 200 g zahar tos
  • 375 g gem de prune
  • Pt glazura:
  • 1 ou
  • 1 lingura lapte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac floare, cu nuca si gem de prune:

Punem ingredientele in cuva masinii(de paine), exact in ordinea enumerate la aluat. Setam programul pentru framantare si dospire. Daca nu aveti masina, faceti aluatul de mana, exact ca orice aluat clasic.

Intre timp amestecam nuca macinata cu zaharul tos si ne pregatim o tava rotunda(daca dorim sa-I dam cozonacului forma de floare/coronita), pe care o tapetam cu hartie de copt.

Intr-un bol mic, batem oul cu laptele, pentru glazura si-l dam deoparte.

Cand aluatul este crescut si semnalul sonor al masinii, ne anunta ca si-a terminat treaba, scoatem aluatul pe masa de lucru, putin unsa.

Impartim aluatul in trei parti. Doua parti mici, pentru baza si capac si partea mare pentru cozonacul ce va fi umplut.

Incepem cu o bucata mica de coca pe care o intindem cu sucitorul, formand o sfera de dimensiunea tavii si o asezam ca baza pentru cozonac. O ungem cu dulceata, presaram nuca deasupra si o lasam deoparte.

Ne intoarcem acum la bucata mare de coca pe care o intindem cu sucitotul intr-un dreptunghi maricel, ungem cu gem, presaram cu nuca si rulam coca cat mai strans, formand un sul lung.

Taiem in felii pe care le asezam una langa alta in tava, exact ca petalele unei flori si daca nu incap toate (cazul meu), le asezam deasupra vezi foto.

Ungem toata suprafata cu gem ramas si presaram deasupra, restul de nuca cu zahar.

Intindem si cea de a doau bucata mica de coca, intr-o sfera, ceva mai mare decat circumferinta tavii, pe care o punem deasupra feliilor de de coca, avand grija ca marginile de jur imprejur sa le inpingem sub “petale”, astfel incat sa fie bine inchise. Cu o furculita intepam coca din loc in loc, ca aluatul sa poata respire si o lasam la crescut inca 25-30’. In acest tipm pornim cuptorul aragazului.

Inainte sa punem cozonacul in cuptor, il ungem bine cu oul batut.

Coacem cozonacul, la foc moderat,50’. Imediat ce este gata, asa fierbinte, il ungem cu o lingura de smantana grasa, pentru a-i ramane coaja moale si frageda. Nu va faceti griji, fiind fierbinte, imediat se va absorbi smantana, apoi imediat il acoperim cu un prosop si asteptam sa se raceasca. Numai dupa aceia il taiem in felii si-l degustam…

 Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac floare, cu nuca si gem de prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

lia maria 1

23.05.2012, 20:35

rocsy
motanel
mirela
alinutza
dia va dau, va dau cu drag
sufletista
medi
gurita_ta
alinutzika
mena
iri_love
mamaeelena va multumesc tuturor

Sim0na 1

23.05.2012, 22:10

Foarte fain arata!!!

Rahela Velicu 1

04.06.2021, 11:54

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Cozonac pufos si delicios