Cozonac "Stea de Craciun"

de amalia01 in Prajituri, 27 Dec 2014 | 4368 vizualizari

 

Acelasi cozonac, cu alta infatisare.

 

INGREDIENTE

  • ALUAT:
  • - 1 kg făină
  • - 5 ouă
  • - 50 g drojdie proaspata
  • - 200g zahăr
  • - 500ml lapte
  • - 8 lingura ulei de floarea-soarelui
  • -1 lingurita de sare
  • - 2 pliculete zahăr vanilat
  • - 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • UMPLUTURA:
  • - 500 g rahat taiat cubulete
  • - 1 gălbenuș pentru uns
Portii: 14
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac "Stea de Craciun":

-Din drojdie, o lingura de zahar, un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia. -Intre timp, se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua.

-Adaugi pe rand galbenusurile peste care presari un praf de sare (asa m-a invatat bunica...galbenusul ramane galben!) si in final, oul intreg

-Framanti in continuare adaugand treptat laptele, zaharul ,vanilia ,uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic (cca 20 de minute). -Acoperi cu un prosop alb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute, la caldura;

-Dupa ce a dospit aluatul, il rastorni pe masa si il imparti in doua, manevrandu-l cat mai putin.

-Intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei, in foaie subtire (de un deget), in forma de cerc. Asezi o foaie in tava cuptorului, pe hartie de copt.

- Presari rahatul  si apoi il acoperi cu cealalta foaie de aluat.

- Asezi un pahar de apa cu gura in jos ,chiar in centrul aluatului si tai  in opt, pana langa pahar.

- Tai apoi cele 8 fasii in doua, doar pana la jumatate. - Lasi paharul pe loc si rasucesti fasiile de aluat, ca o fundita.

-Acoperi tava cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute.

-In acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt. Ungi cozonacul cu galbenus.

-Lasi la copt cam 60 de minute. Il scoti imediat din tava si il  acoperi cu prosopul. Apoi il poti prezenta colindatorilor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac "Stea de Craciun"" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Turta dulce