Cozonaci "Ca la Mama acasa"

de diaconta in Prajituri, 31 Aug 2010 | 33894 vizualizari

 

E prima data cand am facut cozonac, mi se parea mult prea complicat.....m-am incumetat si am imprumutat reteta de la un bun prieten....si cam asta este rezultatul.

 

INGREDIENTE

  • Pentru coca:
  • 1kg de făină,
  • 5 ouă + 3 galbenusuri
  • 250 gr zahăr,
  • 50 gr drojdie,
  • 500 ml de lapte ,
  • 50 g de unt,
  • 100 ml de ulei,
  • sare,
  • coajă de portocala si lamaie, vanilie
  • Pentru umplutura:
  • albuşurile de la 3 ouă,
  • 50 gr cacao,
  • 800 gr miez de nucă,
  • 250gr  zahăr,
  • zahăr vanilat,
  • esenţă de rom,
  • stafide
  • 1 ou pentru uns
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci "Ca la Mama acasa":

Pregătire:

Toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Zahărul se dizolvă în lapte (400ml) cald împreună cu coaja de la portocale şi lămâi.

Se bat cele 5 oua intregi si cele trei galbenusuri cu putina sare (3 albusuri se lasa deoparte pentru umplutura) Se cerne faina. Se freacă drojdia cu o linguriţă de zahăr, se adaugă 2-3 linguri de apă călduţă şi 2 linguri de făină. Se face un amestec asemănător cu smântâna (maiaua)care se lasă să crească. După ce a crescut maiaua se trece la frământat.

Se amestecă făina cu ouăle, maiaua si laptele amestecat cu zahar.Trebuie sa obtinem un aluat nici prea moale dar nici tare.Daca este prea tare se mai adauga laptele caldut cate putin.

Se frământă bine cam 30 de minute după care se pune puţin câte puţin untul moale şi mai apoi uleiul călduţ. Atât untul cât şi uleiul se adaugă în reprize mici şi dese nu tot odată, ...pentru a se uniformiza cu aluatul. Aluatul se framanta foarte bine, cu cat mai mult cu atat mai bine, dar asta depinde de „conditia fizica” a celui care face operatiunea.

Se lasa sa dospeasca aproximativ 60 de minute, pana cand va creste frumos in volum.

Între timp se face crema din cele 3 albusuri bătute spumă cu zahărul, puţină sare, cacao, nucă ,esenţă de rom, stafide. Dacă crema e prea groasă se mai adaugă puţin lapte. Crema trebuie să se poată întinde cu uşurinţă dar să nu curgă.

Dupa ce aluatul a dospit suficient se rastoarna pe o planseta, unsa in prealabil cu ulei sau presarata cu faina.

Se imparte in patru bucati egale.Două bucăţi de aluat se dau deoparte. Din celelalte două se întind 2 foi dreptunghiulare, cu mâna sau cu sucitorul , se întinde cremă, se rulează în sul.

Cele două suluri se impletesc frumos si se aseaza in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. La fel procedam si cu celelalte doua bucati de coca ramase.

Tăvile ar trebui să fie pline pe jumătate pentru că urmează să crească împletitura care a-ţi aşezat-o cu mare grijă în ele. Se lasă la crescut în tăvi cam 45-60 de minute ,ar trebui sa se umple tavile daca aluatul este pregatit corespunzator.

Se ung  pe deasupra cu ou batut cu putin lapte,ii va da un luciu frumos deasupra.Sepoate presara si miez de nuca macinat. Se pun la cuptor si se coc aproximativ o ora,in functie de cuptor.

Cand sunt copti se scot si se stropesc cu putina apa rece si se lasa acoperiti cu un prosop.

Sa nu cumva sa nu va rabdati si sa-i mancati fierbinti,s-ar putea sa regretati.

TIPS-URI

1

este un aluat care trebuie foarte mult framantat, acesta este secretul ca sa iasa un aluat bun si pufos

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci "Ca la Mama acasa"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (39)

diaconta 1

01.12.2010, 19:08

aproape m-ati convins cu masina asta

elena1988 1

16.03.2011, 12:11

arata foarte bine

diaconta 1

16.03.2011, 21:24

Elena multumesc,fiind prima oara cand am facut,am fost multumita de rezultat

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Lamaita