Cozonaci moldovenesti

de Andreea Baraboi in Dulciuri, 28 Dec 2014 | 1297 vizualizari

 

Pe masa de Craciun nu puteau lipsi cozonacii ! Si cum sunt din Iasi le-am dat acest nume !

 

INGREDIENTE

  • 1 kg si 400 g faina
  • 1 cub jumatate drojdie
  • 250 g zahar
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita jumate sare
  • coaja la o lamaie coaja la o portocala
  • 250 ml apa minerala sau lapte
  • 250 ml apa minerala pt drojdie
  • ulei
  • Umplutura:
  • miez nuca macinat
  • zahar-depinde cat il vrem de dulce.
  • 5 albusuri
  • stafide
  • cacao
  • apa minerala.
  • zahar de presarat
  • doua galbenusuri pt uns cozonacii
  • o cana ulei
  • 2 esente vanilie
  • rahat diverse culori
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci moldovenesti:

Intr-un bol unde vom framanta aluatul cernem faina si facem o gaura pe mijloc.


Intr-un vas batem cele 5 galbenusuri cu zaharul, adaugam apa minerala, coaja de lamaie si de portocala, sarea. Le bat bine si le lasam pe foc sa se incalzasca putin, foarte putin.


Incalzim apa minerala pt drojdie si o dizolvam iar apoi o punem in gaura facuta la faina si incepem sa framantam. O data incorporata drojdia in faina adaugam si compozitia cu galbenusuri si incepem sa framantam bine. Mie mi-a mai trebuit apa minerala, asa ca am mai adaugat putin. Am adaugat putin cate putin din ulei pana am obtinut un aluat lucios si pufos. Il las la dospit pentru o ora, dupa care il iau iar la framantat unde imi ung mainile cu ulei si il mai framant vreo 10 minute, dupa care il mai las iar la dospit 1 ora.


Intre timp am pregatit umplutura.


Batem albusurile spuma si adaugam nuca, zaharul, 2 esente vanilie, cacaoa si apa minerala daca rezulta tare umplutura si amestecam.


Odata crescut si aluatul il impartim in 4 bucati.


Cu un sucitor facem foile pt cozonaci pe care o ungem cu umplutura de nuca si presaram stafidele ,rahatul taiat cubulete si ceva zahar.


Rulam intr-un capat si apoi rulam celalat capat ca sa se inchida spre primul capat rulat.


Facem 2 suluri le impletim si continuam si cu celelalte doua suluri la fel.


In tavile unse cu untura de porc asezam cozonacii care ii mai lasam la crescut 30 minute,


Ii ungem cu galbenuruile batute spuma si ii lasam la cuptor pana incep sa se rumeneasca. Eu i-am lasat 1 h si 10 minute.


Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (9)

Andreea Baraboi 1

29.12.2014, 18:12

Multumesc

Rocsi 1

29.12.2014, 22:30

Ce frumosi ti-au iesit!

mirela0911 1

31.12.2014, 11:45

As servi o felie!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!