Cozonaci Moldovenesti

de Murarasu in Dulciuri, 21 Dec 2015 | 1636 vizualizari

 

pentru Mos Craciun

 

INGREDIENTE

  • 1kg faina,
  • 10-15 oua,
  • 300 g zahar,
  • 250 gr unt.
  • 100 gr untdelemn,
  • 50 gr rom,
  • 1/2 baton vanilie,
  • coaja de la o lamaie,
  • 40 grame de drojdie,
  • 100 gr stafide,
  • 300 gr lapte,
  • o lingura rasa sare,
  • 50 gr rom.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci Moldovenesti:

Se pune intr-un castron o mana de faina si se opareste cu laptele clocotit. Se amesteca bine drojdia cu o lingurita de zahar si se lasa sa creasca.


Cand coca oparita este doar calduta, se amesteca cu drojdia crescuta si se lasa din nou sa creasca.


Se separa galbenusurile de albusuri, se pune peste galbenusuri zaharul, sarea, vanilia, coaja de vanilie si se freaca lacald pana se obtine o crema groasa si zaharul nu se mai simte.


Se amesteca cu 50 gr untdelemn romul si 2 albusuri batute spuma.


Se toarna peste maiaua crescuta si se formeaza coca.


Se framanta si se bate pana se desprinde de mana si prezinta basici. Untul se inmoaie la cald, se amesteca cu restul de untdelemn si numai caldut se pune putin cate putin peste coca.


Se impatureste tot timpul pana inghite 2/3 din cantitatea de unt.


Se lasa sa creasca la un loc caldut pana isi mareste volumul inca de doua ori.


Se ung formele cu unt si se trece la punerea cozonacului in forma.


Se unge o planseta cu unt, se intinde cu palma din coca o foaie groasa de1cm, se presara cu stafide si rahat si se ruleaza.


Se fac doua rulouri lungi cat forma, se impletesc in doua si se pun in forma ca sa ocupe 2/3 din capacitatea ei.


Se lasa sa creasca la un loc caldut pana se umplu formele; se ung cu galbenus de ou si se coc cu atentie la loc potrivit. Cand cozonacul se cu nuca se procedeazala fel, numai ca nu se mai impletesc.


Crema de nuca: albusurile, batute spuma se amesteca cu nuca macinata, zahar, coaja de lamaie, rom si putina cacao. Cozonacul se poate prepara cu si mai putine oua.Este o prajitura fina ce trebuie sa i se acorde multa atentie.



 

TIPS-URI

1

Cere un mediu cald pentru ca din moment ce coca s-aracit, creste greu si nu iese de calitate.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci Moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 10 %
299.99 lei
269.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (5)

MotanLaOale 1

21.12.2015, 20:28

buni buni

simona72 1

22.12.2015, 09:34

Rocsi 1

22.12.2015, 20:45

Ce frumosi!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura Tuxedo