Cozonaci Secuiesti (Kurtos Kalaks)

de Ancutsa in Dulciuri, 6 Noi 2016 | 822 vizualizari

 

Aceasta e varianta mea de cozonaci secuiesti cu nuca si zahar. Aluatul l-am facut ca la cozonacul obisnuit, iar pentru suporti, eu am pastrat din timp :) cartoanele de la prosoapele de hartie si acum doar le-am invelit in hartie de copt.

 

INGREDIENTE

  • pentru 10 cozonaci:
  • 25 g drojdie;
  • 100 ml apa calduta (pentru maia);
  • 3 oua;
  • 3 linguri zahar;
  • Optional: zahar vanilat;
  • 200 ml lapte caldut;
  • 1 varf lingurita cu sare;
  • 5 linguri ulei;
  • 50 g unt topit;
  • Pentru decorat: putin lapte, coaja de lamaie, coaja de portocala, nuca, zahar, zahar vanilat, miere si orice mai doriti.
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci Secuiesti (Kurtos Kalaks):

Se pregateste maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putina apa calduta (cam 100 ml), 1 lingurita de zahar (care va activa drojdia) si putina faina. Maiaua obitinuta se lasa la crescut cam 10 minute.


Intr-un vas mai mare se bat ouale cu zaharul si zaharul vanilat, se toarna peste ele laptele caldut, se adauga sare si putina faina si se amesteca. Apoi se face un caus in mijloc, se toarna maiaua si se amesteca. Se adauga treptat untul topit si putin ulei, faina cat cuprinde si se framanta bine pana se desprinde de pe maini.


Se unge aluatul cu putin ulei si se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa la crescut cam o ora sau pana isi dubleaza volumul.


Se presara faina pe masa de lucru si se imparte aluatul in mai multe aluaturi mai mici, ca sa lucram cat mai usor. Se intinde primul aluat in foaie potrivit de subtire. Se taie in fasii, care apoi se infasoara pe suportul de carton invelit in hartie de copt si uns cu unt sau margarina, dar fasiile nu se suprapun, ci se lasa o mica distanta intre ele, pentru ca vor mai creste la cuptor. Se presara si se preseaza bine cu degetele coaja de lamaie sau portocala pe ei, ori puteti sa le adaugati de la inceput in aluat.


Se procedeaza la fel si cu celelalte bucati de aluat.


Se tavalesc kurtosii un pic pe masa, ca sa adere bine coca si sa se lipeasca fasiile, apoi se mai lasa la crescut un sfert de ora, dupa care se ung cu putin lapte si se asaza intr-o tava cu foaie de copt, astfel incat cozonacii sa nu atinga tava. Se dau la cuptorul incins cam 8-10 minute, la foc mediu.


Apoi se scot, iar se stropesc cu lapte, se presara peste ei nuca macinata, zahar vanilat (aprox un pliculet pentru 3 cozonaci) sau orice mai doriti si se dau inapoi la cuptor inca 8-10 minute sau pana se rumenesc. Se coc destul de repede.


Daca optati pentru miere, ungeti-i dupa ce ii scoateti din cuptor, apoi ii puteti tavali prin nuca. Eu pana la urma am presarat peste ei numai zahar si nuca, pentru ca nuca s-a rumenit si a prins un gust foarte bun la cuptor, iar zaharul le-a dat acel luciu.


Dupa ce se scot din cuptor, se lasa un pic la racit, apoi se acopera cu un prosop de bucatarie sau se invelesc in celofan daca vreti sa ii faceti cadou.


Timp total: aprox 2h 40min


Portii: 10


Pofta Buna!




Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/11/cozonac-secuiesc-kurtos-kalaks.html

 

TIPS-URI

1

Sfat 1: Tineti cont de urmatorul aspect: este bine sa folositi o tava ingusta, astfel incat cozonacii sa nu atinga tava, ci sa aiba aer si pe dedesubt, pentru ca asa se vor coace mai repede si uniform. Ies mult mai pufosi. Eu am testat si am copt cativa intr-o tava, insa s-au turtit, s-au uscat si s-au copt mai greu. Faceti teste si veti vedea.

2

Sfat 2: Nu-i rumeniti prea tare, ca sa nu se usuce.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci Secuiesti (Kurtos Kalaks)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (15)

anca_rm 1

07.11.2016, 10:05

arata foarte bine , eu ador acesti cozonaci

Ancutsa 1

07.11.2016, 17:07

Andreea, multumesc mult!

Renata,

Merisor, multumesc!

Mirela, multumesc frumos!

Claudia, merita incercat, sunt foarte gustosi!

Ancutsa 1

07.11.2016, 17:09

Cristinuta, multumesc frumos!

Rocsi, multumesc mult!

Mihaela, multumesc mult pentru apreciere! Intr-adevar, a fost cam mult de munca, dar sunt asa buni! :">

Multumesc mult, Anca!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

9160 puncte

Rocsi

7810 puncte

RODIMUR

7490 puncte

oanapl

7120 puncte

Constelatialeu

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert poale-n brau
  • 06

    MI

  • 07

    J

  • 08

    V

  • 09

    S

  • 10

    D

  • 11

    L

  • 12

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake rece cu ciocolata si visine

de oanapl 6

ieri la 22:50

Muschiulet fraged de porc cu ciuperci la cuptor si orez cu parmezan

de Rocsi 9

ieri la 20:21

Piept de porc la cuptor, cu varza dulce, in sos de rosii

de vasimur 2

ieri la 19:09

Suc de mere dupa reteta veche

de Ksenya 4

ieri la 17:36

RETETA RECOMANDATA
Briose pufoase cu Nutella