Cozonaci Secuiesti (Kurtos Kalaks)

de Ancutsa in Dulciuri, 6 Noi 2016 | 2951 vizualizari

 

Aceasta e varianta mea de cozonaci secuiesti cu nuca si zahar. Aluatul l-am facut ca la cozonacul obisnuit, iar pentru suporti, eu am pastrat din timp :) cartoanele de la prosoapele de hartie si acum doar le-am invelit in hartie de copt.

 

INGREDIENTE

  • pentru 10 cozonaci:
  • 25 g drojdie;
  • 100 ml apa calduta (pentru maia);
  • 3 oua;
  • 3 linguri zahar;
  • Optional: zahar vanilat;
  • 200 ml lapte caldut;
  • 1 varf lingurita cu sare;
  • 5 linguri ulei;
  • 50 g unt topit;
  • Pentru decorat: putin lapte, coaja de lamaie, coaja de portocala, nuca, zahar, zahar vanilat, miere si orice mai doriti.
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci Secuiesti (Kurtos Kalaks):

Se pregateste maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putina apa calduta (cam 100 ml), 1 lingurita de zahar (care va activa drojdia) si putina faina. Maiaua obitinuta se lasa la crescut cam 10 minute.

Intr-un vas mai mare se bat ouale cu zaharul si zaharul vanilat, se toarna peste ele laptele caldut, se adauga sare si putina faina si se amesteca. Apoi se face un caus in mijloc, se toarna maiaua si se amesteca. Se adauga treptat untul topit si putin ulei, faina cat cuprinde si se framanta bine pana se desprinde de pe maini.

Se unge aluatul cu putin ulei si se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa la crescut cam o ora sau pana isi dubleaza volumul.

Se presara faina pe masa de lucru si se imparte aluatul in mai multe aluaturi mai mici, ca sa lucram cat mai usor. Se intinde primul aluat in foaie potrivit de subtire. Se taie in fasii, care apoi se infasoara pe suportul de carton invelit in hartie de copt si uns cu unt sau margarina, dar fasiile nu se suprapun, ci se lasa o mica distanta intre ele, pentru ca vor mai creste la cuptor. Se presara si se preseaza bine cu degetele coaja de lamaie sau portocala pe ei, ori puteti sa le adaugati de la inceput in aluat.

Se procedeaza la fel si cu celelalte bucati de aluat.

Se tavalesc kurtosii un pic pe masa, ca sa adere bine coca si sa se lipeasca fasiile, apoi se mai lasa la crescut un sfert de ora, dupa care se ung cu putin lapte si se asaza intr-o tava cu foaie de copt, astfel incat cozonacii sa nu atinga tava. Se dau la cuptorul incins cam 8-10 minute, la foc mediu.

Apoi se scot, iar se stropesc cu lapte, se presara peste ei nuca macinata, zahar vanilat (aprox un pliculet pentru 3 cozonaci) sau orice mai doriti si se dau inapoi la cuptor inca 8-10 minute sau pana se rumenesc. Se coc destul de repede.

Daca optati pentru miere, ungeti-i dupa ce ii scoateti din cuptor, apoi ii puteti tavali prin nuca. Eu pana la urma am presarat peste ei numai zahar si nuca, pentru ca nuca s-a rumenit si a prins un gust foarte bun la cuptor, iar zaharul le-a dat acel luciu.

Dupa ce se scot din cuptor, se lasa un pic la racit, apoi se acopera cu un prosop de bucatarie sau se invelesc in celofan daca vreti sa ii faceti cadou.

Timp total: aprox 2h 40min

Portii: 10

Pofta Buna!

 

 

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:  http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/11/cozonac-secuiesc-kurtos-kalaks.html

TIPS-URI

1

Sfat 1: Tineti cont de urmatorul aspect: este bine sa folositi o tava ingusta, astfel incat cozonacii sa nu atinga tava, ci sa aiba aer si pe dedesubt, pentru ca asa se vor coace mai repede si uniform. Ies mult mai pufosi. Eu am testat si am copt cativa intr-o tava, insa s-au turtit, s-au uscat si s-au copt mai greu. Faceti teste si veti vedea.

2

Sfat 2: Nu-i rumeniti prea tare, ca sa nu se usuce.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci Secuiesti (Kurtos Kalaks)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

anca_rm 1

07.11.2016, 10:05

arata foarte bine , eu ador acesti cozonaci

Ancutsa 1

07.11.2016, 17:07

Andreea, multumesc mult!

Renata,

Merisor, multumesc!

Mirela, multumesc frumos!

Claudia, merita incercat, sunt foarte gustosi!

Ancutsa 1

07.11.2016, 17:09

Cristinuta, multumesc frumos!

Rocsi, multumesc mult!

Mihaela, multumesc mult pentru apreciere! Intr-adevar, a fost cam mult de munca, dar sunt asa buni! :">

Multumesc mult, Anca!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert Ochelari cu zahar si scorțisoara