Crema de zahar ars/crème brûlée

de Sylvia in Dulciuri, 8 Apr 2014 | 6160 vizualizari

 

Crème brûlée este unul din deserturile clasice ale bucatariei franceze, originea ei se pierde in negura timpurilor si nu exista date de provenienta clara a acestui magic desert. Este inrudita cu crema catalana care este o crema caramelizata cu faina de porumb cunoscuta din secolul XVIII . Francezii, englezii si spaniolii isi disputa provenienta acestui desert de secole, castig de cauza ar avea francezii pentru ca prima ei mentiune intr-o scriere apare in “Nouveau cuisinier royal et bourgeois de François Massialot publicata in 1961 . In Marea Britanie este mentionata abia in 1879 sub denumirea de Cambridge burnt cream. Am facut aceasta mica introducere istorica ca sa va faceti o idee despre vechimea acestui desert si spun eu ca daca a rezistat atatea secole este pentru ca are ceva magic, un gust fin si sublim sub o crusta crocanta de zahar ars …dar totul extrem de simplu si de usor de realizat.

 

INGREDIENTE

  • 5-6 galbenusuri daca sunt mai mici la 500 ml de smantana lichida
  • 30-50 grame de zahar pt compozitie,
  • putina vanilie.
  • Mai aveti nevoie de
  • zahar pentru caramelizat, cam o lingura de zahar pe portie
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Crema de zahar ars/crème brûlée:

Se pune smantana lichida intr-un vas si se pune la incalzit, trebuie adusa pana aproape de punctul de fierbere dar fara sa fiarba, cu vanilie tija sau extract in compozitie. In acest timp se freaca galbenusurile de ou cu zaharul. Peste acestea se adauga smantana fierbinte si se omogenizeaza bine cu un tel rotund. Se toarna in caserole micute, de orice forma aveti, cele clasice sunt de lut, rotunde si joase. Se pun in baie marie de apa firebinte (acesta este un sub secret ) daca le puneti in apa rece ele se vor raci in prima faza si apoi vor relua coacularea si asta va influenta onctuzitatea cremei. Se aseaza in cuptorul preincalzit la 160 de grade.


Dupa ce ati asezat tava in cuptor adaugati apa pana la jumatatea vaselor de crema de zahar ars. Se lasa timp de 25-30 minute depinde de cuptor.


Se lasa la racit, de preferabil 2-3 ore la frigider. Se adauga apoi un strat subtire de zahar si se incepe caramelizarea.


Incredibil cat de simpla si buna poate sa fie, o crusta crocanta, un interior catifelat si aromat, un desert simplu si perfect. Daca nu o serviti imediat nu faceti caramelizarea decat inainte de servire. Daca nu aveti aparat de caramelizat, puneti in cuptor sub grill cateva minute, nu este chiar acelasi rezultat dar sunteti pe aproape, crema trebuie sa ramana rece. Exista si niste prese metalice speciale care se infierbanta si se pun direct peste zahar care sa inlocuiasca arzatorul de caramelizat.

 

TIPS-URI

1

se incalzeste bine smantana fara a o fierbe asa coagularea are un start rapid

2

apa in care se pune in baie- marie se aduce in clocot si se foloseste asa fierbinte ca sa nu raceasca compozitie

3

se lasa la racit 2 ore la frigider inainte sa caramelizam zaharul de deasupra

Daca ti-a placut reteta noastra "Crema de zahar ars/crème brûlée" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 30 %
999.99 lei
699.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (32)

Sylvia 1

10.04.2014, 13:13

Anca o sa fac si crema catalana

Xandrinne 1

11.04.2014, 08:36

E la favorite!

Micutza Luana 1

11.04.2014, 10:20

yami

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

7940 puncte

RODIMUR

7480 puncte

mihaelar63

7360 puncte

Rocsi

7200 puncte

Rahela Velicu

6510 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pancakes cu banane si ciocolata

ieri la 23:01

Buturuga de Craciun

de RuxyRux 9

ieri la 22:01

Turtițe cu magiun, la tigaia grill

de RODIMUR 5

ieri la 21:45

Tort cu fructe uscate si turron

de Lau 9

ieri la 20:44

RETETA RECOMANDATA
Tort cu mere si crema de zahar ars