Crumble aromat, cu mere, portocale si nuci

de merisor in Prajituri, 17 Mar 2013 | 3336 vizualizari

 

Se odihneau intr-o fructiera de ceva vreme, nebagate in seama, doua portocale mari. De asemeni aveam niste mere care incepusera sa se strice pe alocuri si cum toate au un pret, m-am gandit sa nu plang dupa banii dati pe ele si am facut acest crumble care a iesit un deliciu super aromat si sfaramicios.
Cand am spus aromat nu am glumit pentru ca are o aroma de scortisoara si portocala de nu ma mai satur adulmecand :D

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 4 galbenusuri
  • 200 gr osanza
  • 400 gr iaurt de tara
  • 200 gr zahar
  • 900 gr faina + 2 linguri
  • Sare
  • esenta de vanilie
  • un varf lingurita bicarbonat
  • 1 plic praf de copt

Pentru umplutura:

  • 3 mere mari
  • 2 portocale
  • 4 albusuri
  • 200 gr zahar
  • 200 ml apa
  • 1 baton scortisoara
  • 4 linguri nuca maruntita
  • 2 linguri gris
  • sare
Portii: 24
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Crumble aromat, cu mere, portocale si nuci:

Pentru aluat punem osanza intr-un bol si o frecam cu zaharul pana devine cremoasa, apoi adaugam galbenusurile, sarea si esenta, omogenizam si turnam iaurtul peste care amestecam bicarbonatul si praful de copt.


Omogenizam bine si incepem sa incorporam faina, din care oprim doua linguri pentru crumble. Iese un aluat cam ca la cozonac dar putin mai moale si mai lipicios. Cred ca ar merge chiar cu aluat tare ca de paine, dar eu asa l-am preferat. Oprim din aluat cam cat o minge de tennis pe care il amestecam cu cle doua linguri de faina, il punem intr-o folie si il dam la congelator. Restul de aluat il intindem in tava tapetata cu hartie de copt si il dam la rece pana pregatim fructele.


Spalam merele si le feliem indepartand mijlocul. Decojim portocalele spalate si le feliem atat pee le cat si cojile. Punem cojile intr-un vas, acoperim cu apa si lasam pe foc pana incep sa fiarba, apoi schimbam apa. Facem aceasta operatie de doua ori. In alt vas pe foc punem cele 200 gr zahar, 200 ml apa si batonul de scortisoara si lasam pana se topeste zaharul, apoi adaugam feliile de portocala.


Dupa 5 minute strecuram feliile de portocala si adaugam feliile de mar peste sirop pe care le lasam tot 5 minute, apoi le strecuram si adaugam cojile de portocala pe care le lasam sa fiarba cam 10 minute. Albusurile le vom bate bine cu putina sare, iar cand se intaresc adaugam treptat siropul fierbinte, nuca maruntitasi grisul in ploaie. Peste aluatul din tava asezam feliile de mere si portocala precum si cojile de portocala(racite), apoi intindem compozitia cu albusuri si nuci.


Deasupra radem coca de la congelator si dam tava la cuptor pentru 50 minute la 180 grade. Trebuie sa va marturisesc spre rusinea mea, ca imi lipseste calitatea numita rabdare si nu am mai asteptat sa se inghete coca, asa ca am rupt-o si am asezat-o asa deasupra, oricum s-a copt frumos.


Cum de altfel nici membrii familiei mele nu au rabdare sa lase prajitura sa se raceasca si sunt nevoita de fiecare data sa portionez direct calda. Pot sa va spun ca a iesit foarte aromata si gustoasa!

 

TIPS-URI

1

se poate inlocui osanza cu unt sau margarina

2

se pot pune orice fel de fructe sau gem

Daca ti-a placut reteta noastra "Crumble aromat, cu mere, portocale si nuci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (38)

diana_k 1

21.03.2013, 10:37

foarte buna

Irina 1

26.03.2013, 13:53

ce bunatate!

Krystyan Trendy 1

17.05.2014, 11:00

ce bunatate!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Musaca cu piure de cartofi
  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura din albusuri, cu mere