Cubulete de carne cu piure de vinete

de Lia_ in Oaie, 20 Aug 2013 | 2299 vizualizari

 

Multumesc e-retete.ro pt. ... reteta. Am inversat niste operatiuni cum am considerat eu ca e mai eficient si f. putin am umblat la niste cantitati.

Fiind mancarea preferata a sultanului turc Hünkar Beğendi, acest preparat se va servi alaturi de lampa lui Alladin (nu era turc dar se-nrudea ;;) ).
V-am pus in poza lampa lui Alladin ca sa stea marturie ca personal, socializez cu acest domn (duhul).
Invitati cuviincios la masa duhul din lampa si "omeniti-l" romaneste pentru ca altfel isi da duhul si nu va mai implineste nici o dorinta :-??

 

INGREDIENTE

  • PIUREUL DE VINETE
  • 3 vinete mici sau doua medii ca marime
  • 1 lingura suc de lamaie
  • SOS BECHAMEL
  • 50 gr unt
  • 1 lingura cu varf faina alba
  • 250 lapte fierbinte
  • 2-3 linguri parmezan razuit (eu am pus cascaval deoarece sultanul nu auzise de parmezan)
  • 1 lingurita rasa sare afumata (nici de-aia n-am avut)
  • 1/3 lingurita nucsoara optional
  • 1 priza piper
  • CUBULETE DE CARNE
  • 400 gr pulpa de miel (sau carne de vitel / pui)
  • 1 lingura ulei
  • 1 ceapa mica
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 1 lingura pasta de ardei dulce
  • 1 lingurita rasa oregano
  • 1 priza chimion (cumin, camun), in nici un caz nu se va inlocui cu chimen, mai bine nu mai puneti
  • 1/8 lingurita fulgi de chilli
  • sare
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cubulete de carne cu piure de vinete:

PREPARARE PIURE DE VINETE + SOS BECHAMEL

Taiati vinetele in doua pe lungime. Crestati-le in romburi cu varful cutitului, adanc dar sa nu perforati coaja.
Ungeti-le cu ulei deasupra.
Se coc la cuptor, la 250C, timp de 20-30 minute cele mici sau 30-40 minute cele mai marisoare.
Cu o lingura (de lemn zice teoria) se scoate miezul vinetelor, se stropeste cu suc de lamaie si se pune intr-o strecuratoare pentru 15 minute, sa se scurga.
Se toaca apoi foarte bine pulpa vinetelor. Eu am avut rabdare sa le toc cat am aratat in poza dupa care am tras chiulul de la aceasta operatiune si le-am pasat la robot cateva impulsuri, nu cat sa se faca crema.

Se prepara un sos bechamel


Ca sa nu faca cocoloase, procedati astfel:
topiti 50 gr unt la foc mic intr-o craticioara cu fund gros.
Se adauga treptat 1 lingura cu varf de faina amestecand mereu cu telul para ca sa nu se faca cocoloase. E important sa fie tel.
Le prajim 1 minut amestecand mereu.
Adaugam in fir subtire laptele amestecand continuu (lucrati cu ambele maini, cu o mana turnati laptele, iar cu cealalta manevrati telul).
Dupa ce am terminat cu laptele mai fierbem 1 minut amestecand mereu.
Tragem vasul la o parte de pe foc si adaugam 1 lingurita rasa sare afumata (sau normala), 1/3 lingurita nucsoara optional, 1 priza piper si 2-3 linguri de parmezan sau cascaval ras.
Se amesteca pana branza e topita. Daca mai e nevoie, se adauga sare normala. se obtine o crema.

* daca ati copt vinetele pe gratarul cu jar si au gust natural de afumat, nu mai e nevoie sa folositi sarea afumata

Se amesteca apoi si cu pulpa de vinete tocata si e gata.

PREPARARE CUBULETE DE CARNE

Se incinge 1 lingura de ulei si se prajeste carnea taiata cubulete, pana-si schimba culoarea.
Se adauga 1 ceapa mica tocata marunt si se prajeste in continuare pana se inmoaie bine.
Se adauga 3 catei de usturoi strivit si se mai caleste 1 minut.
Se adauga 1 lingura pasta de rosii si 1 lingura pasta de ardei dulce si se amesteca 1 minut. Eu n-am avut pasta, am ras 1 ardei rosu.
Se condimenteaza tocanita cu 1 lingurita oregano si 1/8 praf chilli si doar un praf de sare pentru ca va scadea si va pacaleste la gust.
Se acopera cu 1.5 cani apa (apa doar cat sa acopere bine carnea).
Se fierbe carnea cu capac, la foc mic cca. 45 minute sau pana e moale carnea.
Mai completati cu cate putina apa daca scade dar nu prea mult pentru ca tocanita trebuie sa fie scazuta, nu zeama lunga. Se potriveste de sare.

Se aseaza in farfurie astfel:
Se pun in mijloc cca. 5 linguri de piure (sau cat vreti) si cu o lingura, rotind din mijloc, se da o forma de cuib. In cuib se pun cubulete de carne cu sos.
Se presara patrunjel proaspat.

Savurati cu placere!

 

TIPS-URI

1

Nu se pune toata sarea de la inceput pentru ca sosul scade mult si devine prea sarat. La final se potriveste de sare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cubulete de carne cu piure de vinete" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (16)

Lia_ 1

21.08.2013, 09:24

Rocsi

Valclaudia 1

22.08.2013, 23:20

imi place tare mult ce vad! Trec reteta la favorite, garantato! Te felicit!

Lia_ 1

23.08.2013, 08:34

ma bucur ca ti se pare ok, senzationalo!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Falafel de post
  • 17

    V

  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Cartofi inabuşiti cu coaste de miel