Cum se face coliva

de alilianaa in Dulciuri, 26 Apr 2013 | 8411 vizualizari

 

Cum se face coliva. Pentru ca maine este Sambata lui Lazar, la noi la Sf. Biserica se dezleaga sambetele( pomelnicele pentru cei vii si cei adormiti) de peste postul Pastelui. Evident coliva este cea care nu trebuie sa lipseasca din cos.

 

INGREDIENTE

  • 200 g arpacas
  • 350 g zahar ( sau mai mult, dupa gust)
  • un plic zahar vanilat
  • esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie
  • 200 nuca
  • 200 g stafide
  • pesmet din biscuite- 6 linguri
  • zahar pudra-5 linguri
  • cacao 2 linguri
  • bombonici de coliva
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cum se face coliva:

Cum se face coliva. Arpacasul se alege e impuritati. Se spala bine ( in popor, traditia spune ca arpacasul pentru coliva sa se spele de 9 ori), ca-n traditie. Se pune la fiert intr-o oala in care am adaugat apa -750 ml apa, cu sare. Se lasa la fiert pana cand arpacasul a ,, inflorit" bine si a absorbit toata apa. Se da oala de-o parte. Se racoreste putin si se pune zaharul. Se amesteca bine pana ce tot zaharul este incorporat. Cand s-a racit bine se adauga aromele, nuca pisata ( o coc putin inainte), stafidele care au fost puse la inmuiat in esenta de rom si apa calda. Se potriveste de zahar.


O lasam sa se odihneasca timp de o ora-doua, se aseaza pe un platou, se da o forma frumoasa. Se presara pesmet, bombonici de coliva dupa inspiratie. Se monteaza un sablon special si cu cacao sau zahar pudra se,, gateste" coliva.


Este foarte gustoasa, garantat

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se face coliva" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (19)

alilianaa 1

26.04.2013, 22:32

Meri,nu fac de mult timp, cativa ani sunt de cand facem si noi aceste sambete alaturi de oameni din sat.

Aurelia 07_07 1

02.05.2013, 15:53

coliva 1

17.05.2013, 22:36

Felicitari pentru munca depusa si tot respectul cuvenit , dar acelor gospodine carora nu le reuseste coliva le recomand www.colivele.ro pentru Bucuresti si Ilfov.

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

MotanLaOale

9960 puncte

Rocsi

9430 puncte

RODIMUR

7650 puncte

mirela0911

7550 puncte

 merisor

7550 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura negresa de post