Cupola de inghetata cu fructe si bezea

de gaby_duceag in Dulciuri, 9 Iun 2013 | 8461 vizualizari

 

Sau cum am transformat un tort cu fructe si gelatina, imbracat in frisca, in Baked Alaska, un blat insiropat cu inghetata cu fructe si bezea caramelizata.

Da…ideea initiala era cea a unui tort racoritor cu iaurt,fructe si frisca, dar cum gelatina de data asta nu si-a facut datoria (o fi in concediu) am adaptat, ca nu puteam arunca bunatate de crema.

Habar n-am….au fost enzimele din kiwi de vina sau calitatea gelatinei, dar cert e ca daca nu s-a inchegat amestecul am bagat vasul la congelator si-am renuntat la frisca pregatita, in favoarea bezelei.

Copiii au mai cerut cate o felie si au invitat si prieteni, ceea ce nu a putut decat sa ma bucure , ca esecul meu nu a fost maxim .

 

INGREDIENTE

Blat

  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • o lingura unt
  • putina sare
  • 3 linguri faina
  • un plic zahar vanilat

Inghetata

  • 3 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • un plic zahar vanilat
  • 250 ml iaurt
  • 350 ml frisca lichida indulcita
  • 250 gr capsuni
  • 2 bucati kiwi
  • 50 ml lapte

Bezea

  • 3 albusuri
  • 4 linguri zahar
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cupola de inghetata cu fructe si bezea:

Blat

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare adaugand treptat si zaharul.Mixeaza pana obtii un amestec ferm, care la atingere formeaza tepi.

Freaca untul spuma adaugand galbenusurile pe rand. Pune galbenusurile peste albusuri, adauga faina cernuta si omogenizeaza amestecand de jos in sus, usor.

Toarna amestecul intr-o forma rotunda, cu diametrul de 18-20 cm, tapetata cu hartie pentru copt, niveleaza si da vasul in cuptorul preincalzit.Coace la foc mic pana trece testul cu scobitoarea.

Inghetata.

Amesteca pe foc mic galbenusurile cu zaharul si laptele pana se topeste zaharul si amestecul are o consistenta omogena, cremoasa.

Mixeaza bine frisca. Peste frisca adauga iaurtul si galbenusurile racite bine. Omogenizeaza. Adauga fructele spalate si taiate cubulete si amesteca usor.

Tapeteaza un bol rotund cu folie alimentara si toarna amestecul. Aseaza deasupra blatul si insiropeaza-l (eu l-am insiropat cu sirop natural de capsune).

Daca amestecul e prea moale da-l la frigider pentru o ora apoi scoate-l si pune blatul.

Lasa-l cel putin 5-6 ore, pana ce inghetata s-a intarit bine apoi introdu bolul pret de cateva secunde in apa fierbinte (pentru a se desprinde usor)

Aseaza un platou deasupra si cu o miscare ferma rastoarna tortul.

Prepara bezeaua mixand bine albusurile spuma apoi adaugand zaharul si mixand pana la diluarea completa.

Distribuie uniform peste inghetata si caramelizeaza cu ajutorul unui pistol special cu gaz. Daca nu ai asa ceva introdu tava (vezi sa fie o tava termorezistenta) pret de 5 minute in cuptorul preincalzit la 200 grade. (inghetata trebuie sa fie bine intarita).

TIPS-URI

1

Nota. Daca vrei un tort racoritor si nu inghetata, adauga in amestecul de frisca si galbenusuri un plic si jumatate de gelatina, hidratata apoi diluata pe baie de abur si racita, si omogenizeaza dar nu adauga kiwi in amestec.

2

Dupa inchegarea cremei rastorni si ornezi cu frisca.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cupola de inghetata cu fructe si bezea" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

Krystyan Trendy 1

09.11.2013, 23:19

delicioasa

mihaelar63 1

09.08.2014, 21:53

Doar imaginea am vazut si am fost sigura cine a preparat

Rahela Velicu 1

22.08.2016, 12:45

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Inghetata simpla de cacao