Curcan la cuptor

de Mihaela11_jo in Curcan, 5 Ian 2014 | 2838 vizualizari

 

Curcanul la cuptor este una din mancarurile preferate ale copilariei care da o aroma speciala Sarbatorilor de iarna.

 

INGREDIENTE

  • Pentru curcan
  • 1 curcan (al meu a fost de 3,7 kg)
  • 1 pachet de unt (200 g)
  • coaja rasa de la o portocala
  • o lamaie: sucul si coaja rasa
  • 2 clementine
  • 3 catei de usturoi
  • 1 nucsoara
  • 3-4 fire de rozmarin
  • 3-4 fire de salvie
  • 3-4 fire de oregano
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • ulei de masline
  • o punga pentru friptura la cuptor pentru curcan
  • 2 linguri de faina
  • Pentru sos
  • 1 tija de telina
  • 2-3 morcovi mari
  • 1 ceapa
  • gatul si maruntaiele curcanului
  • sare
  • piper
  • 60 g unt
  • 80 g faina
  • 1 cub de Maggi Bouillon
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Curcan la cuptor:

Friptura de curcan


Curcanul daca este congelat, trebuie dezghetat lent in frigider si nu la temperatura camerei; exteriorul se dezgheata mai rapid decat interiorul si exista pericolul dezvoltarii bacteriilor.


Trebuie calculat cca. 1 zi pentru fiecare kg de carne de curcan; deci un curcan de 4 kg are nevoie de cca. 4 zile pentru a se dezgheta complet.


Se scot din interiorul curcanului gatul si maruntaiele.


Se spala curcanul si se usuca bine cu servetele de bucatarie.


Se taie marunt cate o lingura de frunze de salvie, oregano si rozmarin.


Lent. cu mana, se indeparteaza pielea de curcan de pe piept pana la nivelul gatului.


Untul moale se amesteca bine cu frunza de salvie, oregano, rozmarin, nucsoara data pe razatoare, usturoiul trecut prin presa de usturoi, coaja rasa de lamaie si portocala, sucul de lamaie, 1/2 lingurita de sare si ¼ lingurita de piper proaspat macinat.


Se introduce pasta de unt aromat, sub pielea curcanului si se repartizeaza uniform.


In interiorul curcanului, sarat si piperat in prealabil, se introduc: cate 2 crengute de salvie, oregano,rozmarin si cele 2 clementine taiate in jumatati.


Se fixeaza pielea cu o scobitoare.


Pielea de pe gat se fixeaza, de asemenea, cu o scobitoare.


Aripile se fixeaza posterior, pentru a nu se arde si a se rumeni curcanul uniform.


Pielea deasupra tartitei se taie si se introduc partile inferioare ale pulpelor curcanului incrucisate.( sau se pot lega cu sfoara de bucatarie)


Se unge exteriorul curcanului cu unt aromat.


Se unge cu putin ulei de masline (optional).


Se pun in punga pentru cuptor, 2 linguri de faina si se scutura bine.


Se pune curcanul in punga si se inchide bine; se fac 6 crestaturi mici in punga.


Se asaza pe un gratar pus intr-o tava mai adanca pentru cuptor.


Se da la cuptorul pre-incalzit la 200 grade Celsius pentru 15 minute, apoi se reduce la 180 de grade Celsius.


Se lasa la cuptor cca. 2 ore si jumatate-3 ore sau pana s-a rumenit frumos.


Se lasa in punga 15 minute inainte de a se scoate, apoi se mai lasa 20 de minute inainte de servire.


Sosul


Se pune apa la fiert si se adauga sare si piper dupa gust.


Tija de telina, morcovii si ceapa se taie marunt; se adauga in apa care fierbe impreuna cu gatul si maruntaiele de curcan.


Se lasa la foc mic sa fiarba cca. 2 ore; aproape de sfarsitul fierberii se adauga cubul de Maggi.


Se strecoara supa si se lasa deoparte; se paseaza morcovii.


Intr-o cratita anti-aderenta, se pune la topit untul, se adauga faina si se lasa sa prinda putina culoare; se adauga treptat, supa strecurata si morcovul pasat.


Sucul din punga in care s-a copt curcanul, se pune intr-un castron si se indeparteaza grasimea; sucul ramas se adauga la sos si se fierbe pana se ingroasa.


Se serveste curcanul cu piureu de cartofi si sos.


Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Curcan la cuptor" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (24)

Aurelia 07_07 1

11.01.2014, 16:49

Foarte ,foarte bine arata !!!

bucatarie_marocana 1

11.01.2014, 18:35

arata foarte delicios

Krystyan Trendy 1

17.05.2014, 11:55

arata grozav

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert placinta cu rahat
  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

RETETA RECOMANDATA
Aripi de curcan în vin roşu la cuptor