Desert biscuiti spritati

de RODIMUR in Dulciuri, 20 Mai 2018 | 10651 vizualizari

 

În urmă cu mulți ani, biscuiții șprițați erau prezenți pe toate mesele de sărbători, pentru că erau ușor de făcut, nu necesitau ingrediente scumpe și în plus se păstrau foarte bine, vreme îndelungată. În mentalul colectiv, acești biscuiți au rămas cu denumirea de "ciucălăi" și amintesc, evident, de timpurile de odinioară și de copilărie.
De la o prietenă dragă și foarte pricepută în ale bucătăriei (și nu numai), aflată pe meleaguri îndepărtate, știu că denumirea de "biscuiți șprițați" vine din limba germană, de la “Spritzbiskotten” (cuvântul “Spritze” înseamnă “seringă” și face referire la dispozitivul special grație căruia biscuiții ies, astfel modelați, din vechea mașină de tocat). Pe vremuri, în vechile familii germane, înainte de sărbătorile de Crăciun și de Paști se preparau astfel de prăjituri economice și rapide, care, pe măsură ce stăteau, se frăgezeau tot mai mult, dat fiind faptul că erau făcute din untură.
În căutarea timpului trecut, cu gusturi, arome și idei diferite, mai prepar, din când în când ceea ce a rămas, măcar în amintiri, din bucătăria de odinioară...
Din ingredientele de mai jos am făcut 80 de biscuiți șprițați de aproximativ 8 cm lungime.
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 200 grame de untură de porc
  • 100 grame de smântână grasă
  • 150-200 grame de zahăr tos fin
  • 500-550 grame de făină albă
  • 2 ouă
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1/2 linguriță de sare fină
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • Pentru decor:
  • 100-150 grame de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert biscuiti spritati:

Se mixează untura cu: zahărul tos, vanilia, sarea, ouăle, smântâna și coaja răzuită de lămâie.

Se amestecă făina cu praful de copt și se încorporează în compoziția cu untură, până ce rezultă un aluat elastic și legat. Se dă aluatul la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Se atașează dispozitivul special pentru făcut biscuiți șprițați, la vechea mașină de tocat.

După 30 de minute se scoate aluatul din frigider și se trece prin mașina de tocat și prin dispozitiv, pentru a face biscuiți șprițați de dimensiunea dorită.

Biscuiții se pun în tava prevăzută cu hârtie de copt și se dau la cuptorul preîncălzit, la o temperatură medie, pentru 15-18 minute.

După acest interval de timp, se scot biscuiții din cuptor și se dau, fierbinți, prin zahăr pudră amestecat cu vanilie.

Se depozitează în cutii de carton și se păstrează mult timp, într-un loc răcoros și uscat.

TIPS-URI

1

În loc de untură de porc, puteți folosi unt.

2

Aluatul potrivit de moale, se dă la frigider pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a fi șprițat.

3

Biscuiții nu trebuie să se rumenească, ci trebuie să rămână albi și doar la bază să fie puțin rumeniți.

4

Pentru decor, amestecați zahărul pudră cu un plic de vanilie

5

Dați biscuiții fierbinți prin zahărul pudră și acesta se va impregna imediat.

6

Păstrați biscuiții șprițați în cutii de carton, într-un loc răcoros și uscat. Pe măsură ce timpul trece, ei vor deveni tot mai fragezi, grație unturii din compoziție.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert biscuiti spritati" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

RODIMUR 1

23.05.2018, 11:43

Îți mulțumesc frumos, Dante!

miki_a 1

24.05.2018, 14:15

Minunați de simpli și buni!

RODIMUR 1

24.05.2018, 14:39

Mulțumesc frumos, Miki!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort Trio mousse de ciocolata