Desert choux a la creme cu zmeura

de laura_n in Prajituri, 5 Aug 2019 | 7368 vizualizari

 

Astazi va impartasesc reteta cu nr. 500. Cu multumiri pentru tot ce am invatat alaturi de bucataras, ii (va) datorez in mare parte ceea ce am asimilat de-a lungul acestor ani. Multumesc, Bucataras si bucatarasi! :x
Delicioase, delicate si foarte ochioase aceste prajiturele. Desi este un desert pe care l-am pregatit cu mult timp inainte, inca ii simt savoarea :x
Ca sa obtinem un aluat pufos, perfect pentru copt, este nevoie sa gasim cantitatea optima de oua. Avand in vedere tipul de faina, dimensiunea oualor, este foarte greu de stabilit cu precizie cate oua trebuie adaugate in aluatul oparit. Trebuie adaugate atatea cat sa iasa un aluat cremos, fara sa isi piarda forma.
Se coc initial la foc iute, apoi la foc putin redus, timp suficient cat sa iasa bine si sa isi pastreze forma.
Nu trebuie sa ne lasam pacaliti ca au crescut frumos si sa oprim coacerea mai devreme. Daca nu sunt coapte suficient, atunci cand le scoatem din cuptor, se vor lasa si atunci rezultatul nu va fi asa cum ni-l dorim.
Sper sa va fie de folos si varianta mea.

 

INGREDIENTE

  • aluat:
  • 2 + 1/2 cani cu apa
  • un praf sare
  • 1 lg Green Sugar Premium
  • 100 gr unt
  • 2 cani cu faina de grau
  • 8 -9 oua de gaina
  • crema:
  • 8 galbenusuri
  • un praf sare
  • 4 lg Green Sugar Premium
  • 2 lg amidon din porumb
  • 800 ml lapte de migdale
  • 250 gr mascarpone
  • coaja de lamaie netratata
  • frisca:
  • 600 gr smantana maturata
  • 2 lg Green Sugar pudra
  • in plus:
  • 250 gr zmeura proaspata
  • indulcitor pudra
Portii: 25
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert choux a la creme cu zmeura:

Se pune pe foc o cratita incapatoare. Se adaugă cele doua cani si jumatate cu apa, zahăr pudră, untul. Se amestecă până se topește untul și începe să fiarbă lichidul. Se reduce focul, se adaugă făina toată odată, se omogenizează rapid cu o spatulă din lemn. Se ia apoi de pe foc și se lasă la racit.   Separat, se sparg si se pun ouăle într-un vas. Se amesteca energic până la omogenizare. Puneți la îndemână încă 2 ouă, în caz că mai cere compoziția. Cu cat mai multe oua, cu atat mai pufoase cojile.
După ce s-a răcit aluatul opărit, se transferă în vasul robotului. (puteți folosi mixerul cu palete pentru aluat dacă nu aveți robot). Se pornește mixarea, adăugând câte puțin din compoziția de ouă bătute.  Se porneste cuptorul la 200 grade C. Se pregateste o tavă mare, cu hârtie de copt. Se transfera aluatul într-un poche. Se spriteaza aluatul pe hârtia de copt, in forma de cosulete sau dupa dorinta.
Se pun la copt, în cuptorul preîncălzit, la 200 grade C, timp de 10-15 minute, apoi se reduce temperatura la 170 grade C, se continuă coacerea încă 40 - 50 minute. Odata coapte, se scot din cuptor si se lasa la temperat.

Intre timp, se pregateste crema cu aroma de lamaie.

Intr-un vas, se pun 8 galbenusuri, un praf de sare, indulcitorul. Se amesteca energic si se adauga laptele de migdale. Compozitia se transfera pe foc, amestecand continuu. Cand incepe sa fiarba, se adauga amidonul dizolvat in putin lapte. Se omogenizeaza, iar cand incepe sa se lege compozitia, se ia de pe foc. Se lasa la temperat, apoi se rade coaja de lamaie. Branza mascarpone se spumeaza, adaugand treptat din crema fiarta. Odata omogenizata, crema se pune in frigider.

Pentru frisca, se spumeaza smantana, cu ajutorul unui mixer. Cand devine pufoasa, se adauga indulcitorul pudra.

Cojile de choux-uri se taie transversal la 2/3 din inaltimea lor, coaja de jos sa fie mai inalta decat capacelul.

Se umplu cu crema rece, se adauga 2-3 bobite de zmeura, se acopera cu un strat de frisca, se acopera cu capacelul. Odata terminate toate, se pudreaza cu putin indulcitor pudra. Se tin la rece pana in momentul servirii.

 

 

TIPS-URI

1

Nu adăugați ouăle în compoziție până nu s-a răcit aluatul opărit.

2

Nu deschideți ușa cuptorului cat timp stau la copt.

3

Daca doriti, puteti pregati crema ganache cu ciocolata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert choux a la creme cu zmeura" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (29)

mihaelar63 1

08.08.2019, 09:40

Mega-deliciu

dantes 1

11.08.2019, 10:25

Delicioase! Felicitari!

gaby_duceag 1

12.10.2019, 20:07

N-am cuvinte cum pot arata!!!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Fluturasi - Briose cu crema de vanilie